
Honorable Joe D. Holt / 
State Representative 
District 102 
Baker Building 
Fulton, Missouri 65251 

Dear Representative Holt: 

Answer by letter (Morgens) 

July 31, 1970 

OPINION LETTER NO. 38 

Fl LE 0 
~tf 

You have requested an opinion of this office on the following 
question : 

"Request is hereby made tor an opinion 
trom your office concerning the ability 
ot the County of Callaway to hire on a 
permanent basis certain personnel. The 
County revalued itself under the pro­
visions of Section 137.037, revised 
status 1959 with supplements , having t he 
election therefore in the year or 1966 
and having the completed revaluation 
work turned over to the County Court in 
1969 . It is anticipated that substantial 
revenue will be realized in the next years 
from this revaluation. Presently , County 
and Local rates have been reduced by the 
appropriate authorities as required by 
statute and the tax books are being 
extended. As you will see by the attached 
cards which are examples of actual pro­
perties assessed by Honeycutt and Associ­
ates , the private reappraisal firm that 
was hired , extensive changes have been 
made trom the old assessment procedures , 
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as you will also see by the enclosed small­
er card. The County Court is most de­
sired of maintaining these cards and the 
assessment figures in a current status. 

"It is indeed fortunate that we have pre­
sently ava~lable to us a man who was em­
ployed by Honeycutt and Associates and who 
worked for them during their entire time 
here in Callaway County. He is trained 
in the methods that Honeycutt used and 
is also trained in the manner of com­
puting valuations that the County Court 
desires to maintain. In short, he is an 
expert in this particular aspect. I 
thus request your official opinion if the 
County Court may deal out to retain this 
particular individual at a reasonable 
salary, from general revenue, to maintain 
the records, plats, photomaps, etc., that 
the County has had turned over to it from 
Honeycutt and Associates and if this per­
son may be made an employee of the County 
Court. The County Court has been told that 
Section 50.680 or the Assessors Budget will 
not permit this employee. I therefore re­
quest your opinion if he oan be hired by the 
County Court in order to maintain these 
records, etc., as set out above." 

We understand your inquiry to be whether payment of this in­
dividual can be made as provided in Section 137.230(2), RSMo 1969 
which provides: 

"2. In all counties the county court may, in 
addition to the foregoing provisions for 
securing a full and accurate assessmenr-
of all property therein liable to taxation, 
or in lieu thereof, by order entered or 
record, adopt for the whole or any desig­
nated part of the county and other suitable 
and efficient means or method to the same 
end, whether by procuring maps, plats or 
abstracts of titles or the lands in the 
county or designated part thereof or other­
wise and may require the assessor, or any 
other officer, agent or employee of the 
county to carry out the same, and mty pre¥1de 
the means tor paying therefor out o the 
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county treasury. " (Emphasis added.) 

The above statute has been int erp r eted by this office in both 
Opinion Letter No. 199, Conley, June 9, 1965 and Opinion Letter No. 
31, Holman, March 10, 1970, copies of which are enclosed. We believe 
that your opinion request can be answered by reference to the reason­
ing employed in the above-mentioned opinions. In both of those opinions, 
this office determined that Section 137.230 would not permit a county 
court to pay expenses incurred by the county assessor unless such 
expenses were incidental to the discovery of taxable property for 
purposes of property assessments. In Opinion Letter No . 199, Conley, 
it was held that the purpose of Section 137.230(2) was to provide 
"· •• a means or method to 'ferret out' taxable property which 
may have escaped its legitimate burden of taxation. • . • •• The 
same opinion went on to state that, ". • • of course, all such 
necessary expenses and costs incident to such means or methods 
but limited to that purpose are payable from the county treasury . " 
The opinion concluded that payment of expenses incurred in notifying 
proper ty owners of increased valuation or assessment was not incident 
to the discovery or property and therefore was not a permitted ex­
pense under Section 137.230. Subsequently, in Opinion Letter No. 31, 
Holman, this office applied the same test in determining that sec­
retarial expenses in connection with transcribing the results or 
field investigations which discovered property were incidential to 
the discovery or the property for assessment and therefore were a 
permitted expense under Section 137.230. 

The expense anticipated by your opinion request appears to 
be for the employment of an individual whose job will be " •.• to 
maintain the records, plats, photomaps, etc., that the county has 
had turned over to it •••• ", after certain properties have already 
been discovered and assessed pursuant to a new assessment procedure 
recently inaugurated in the County or Callaway. Notwithstanding, 
the obvious need for adequate and up-to-date maintenance of property 
assessment records and other items in connection with such, we do 
not believe that such an expense is incidental to the discovery of 
assessable property (i.e., "· •• for securing a full and accurate 
assessment •••. ") within the meaning or Section 137.230 (Emphasis 
added). 

We accordingly hold that payment or the expense anticipated 
in your opinion request is not necessary to effectuate the purpose 
or Section 137.230, RSMo 1969, and is thus not allowable as an 
expense under such section. 

Enclosures: 

Opinion Letter No. 199, 
6-9-65, Conley 

Opinion Letter No. 31, 
3-10-70, Holman -3-

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


