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OPINION LETTER NO . 36 

Honorable J ohn J. J ohns Jn 
Sena tor - 1 5 t h District 
11001 Petrina Court 
Afton, Missouri 63126 

Dear Senato r Johnson : 
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This letter is in response to your opinion request con­
cerning whether or not the board of aldermen of a f ourth class 
city can by ordinance provide for the appointment of specia l 
counsel when the mayor'e temporary appointee and nominee f or the 
office of city attorney is not acceptable t o the board. You 
have furnished us wi th certain i nf ormation i ncluding what purports 
t o be an ordinance of the fourth class city appointing a person 
as special coWlsel and "acting city attorney" for a period of two 
years and for a designa t ed consideration and authorizing sa i d 
special c ounsel to pe rfor m the duties of the city attor ney . 

Insofar as the appointment of a temporary appointee to the 
office of city attorney is concerned, we note that Section 79.280, 
RSMo 1959, provides tha t in the case of a vacancy i n any office 
which is not e lective, the mayor shall appoint a sui table person 
to discharge the duties of such office until the first regular 
meeting of t he board of aldermen therea£ter, at which t i me such 
vacancy shall be permanently filled. We note also that Section 
79. 230 , RSMo 1959, provides that the mayor with the consent and 
approval of the majority of the members of the board of aldermen 
shall have t:;he power to appoint a city attorney. 

In our Opinion No. 236, Meyer, 9/9/63, copy enclosed, we 
held that the mayor can appoint a temporary official to act until 
the first regular meeting of the board and that the mayor may 
appoint a temporary official who has been rejected by the board 
although he may not submit the nomination of any person as a per­
manent appointee who has previously been rejected. In our view, 
the conclusion reached in that opinion i s correct and the mayor 
in this instance may continue t o appoint a temporary appointee to 
the office o~ city attorney even though such appointee has not been 
approved by the city council as a permanent appointee. 



Honorable John J. Johnson 

Under Section 79.230, RSMo 1959, the mayor and the board of 
aldermen may, by ordinance, employ special counsel to represent 
the city, either in case of a vacancy in the office of city attor­
ney or to assist the city attorney. 

As we have stated , examination of the ordinance employing 
special counsel shows that the special counsel was employed to 
act as city attorney and to discharge duties peculiar to the office 
of city attorney. 

We do not believe that there is any necessary conflict be­
tween the statutes authorizing the appointment of city attorney 
and the statute authorizing the appointment of special counsel. 
That is , the mayor has plenary authority to appoint the temporary 
city attorney and, as we have stated, may appoint as temporary 
city attorney a person who has been rejected as a permanent appoin­
tee. The temporary appointee under Section 79.280 is to "dis­
charge the duties of such office" whereas the appointment of special 
counsel under the ordinance was to fill a vacancy 1n the office of 
city attorney. In our view, the appointment of a temporary city 
attorney by the mayor fil ls the vacancy of the office since the 
office necessarily is occupied by the appointed temporary city 
attorney. Since there is then no vacancy in the office within 
the meaning of Section 79 . 230, the appointment of special counsel 
to fill the vacancy in such office therefore terminates at such 
time as the temporary appointee is appointed or re-appointed. 

We note that t he additional question has been raised as to 
whether or not the city attorney of a fourth class city must be a 
resident of such city and whether special counsel need be a resi­
dent. Senate Bill No . 15 of the 75th General Assembly removed the 
residency requirements of previous Section 79.250 as it pertains 
to the office of city attorney, and the city attorney of a fourth 
class city need no longer be a resident of such c ity . Special 
counsel employed by the city is not an officer of the city and 
does not have to be a resident. 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 

Enc: Opinion No. 236, Meyer, 919163 
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