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In your recent opinion request, you asked the following 
question: 

"Please advise me as t o whether or not it is 
permissible for a duly appointed Deputy County 
Clerk in a Third Class County to continue as 
such in the event she moves her residence to 
an adjoining County." 

Chapter 51 of the Revised Statutes of Missouri contains 
legislation pertaining to county clerks. Clearly, the county 
clerk is required to be a resident of the county in which he 
is elected. Section 51.050, RSMo 1959. Section 5~.450, RSMo 
1959, provides, in part: 

"The clerk of the county court in each county 
of the third class is entitled to employ depu­
ties and assistants ... 11 

However, no county residency qualifications are established by 
statute or constitutional provision for these deputies or as­
sistants . Of course, the deputy county clerk could not move 
to another state and be eligible to continue in her office as 



Honorable Donald L. Gann 

Article VII, Section 8 of the Missouri Constitution establishes 
a state residency requirement. 

The absence of any statutory or constitutional provisions 
establishing qualifications for a deputy county clerk in a 
third class county compels the conclusion that one need not be 
a resident of the county to be appointed deputy clerk thereof. 
20 C.J.S., Counties, Section 102, states: 

"In the absence of exceptional circumstances 
otherwise disqualifying him, qualifications 
not prescribed by constitution or statute 
need not be possessed by persons to make them 
eligible for county offices or positions; but 
the nominee or appointee must possess the 
qualifications required by the constitution 
or applicable statutes." 

In this case, there are no constitutional provisions or appli­
cable statutes which require deputy county clerks to be resi­
dents of the county in which such officers serve. 

CONCLUSION 

Because of the absence of constitutional or statutory pro­
visions requiring that a deputy county clerk be a resident of 
the county in which he or she serves, it is permissible for such 
person to reside in another county in this state. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
for me by my assistant, Peter H. Ruger. 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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