' H ble Willlam J. Esel ,
-P?'gggiuting Attgrgney : ey F] L E D

P. 0. Box 419 | 9(;[/
Bethany, Missouri 64424 -

Dear Mr. Esely:

- TOWNSHIPS: A duly elected township assessor, -

who subsequently removes his res-

~ ASSESSORS: ' idence from the township, can

make- the asscssments for 1970 un-
'less removed prior to the making
of such asscssments.

If the assecsor is removed prlow
5o making the asseS°ments, it is the duty of the township board

‘to fill such vacancy by appointment. Sectior £5.200, RSMo 1959.

October 23, 1969

OPIPT"N NO. 4u1

Harrison County

You recently requested an official opinion of this office
agking whether a duly elected township acsessor, who is now not
a resident of the township, can make the assessments for the

Ctounship In 1979.

In Attorney General's Opinlen No. 27, (November ], 1948}

thls office held, in response to & simlilar question, that a
township collector by changing his residence %o ancther town-

.ship does not thereby forfeit his office and may collect taxes
“iIn the township in which he is elected until he is removed.
_ The statutory provisions relied on by that opinion are still

in effect today, although renumbered. Secticn 13952, RSMo 1939;
is now Sectlon 65.150, RSMo 1959. Section 13962, RSMo 1939, 1s
now Section 65.200, RSMo 1959. Section 12828, RSMo 19392, is

- ~now Section 106. 22q RSMo -1959. VWe believe 4’hat the holding of

the prilor opinlon whlch held that a township officer may exer-

,>'“ciue the du*ies of his office, despite his non-residency. until
~he 1ls removed as a result of appropriate legal proceedlngs is
~applicable herec. Thus, in your case, the elected assessor cculd

make the 1970 assessments, unless removed prior to performing
that task. . ‘




]
Honorable Williom J. LEaely

Should the asscssor be removed prior o his making the
assesoments, 1t would be necessary for the Lohhe hip board to
Pi11 this vacancy by appointment. Section 55.200, R3Mo 195G,

CONCTITSION

Tnerefore, it ic the opinion of $his affice that a d uly
c2 tPo townshlp assecsor, who subsequently removes his resi-
nce from the townshlp, can make ths assescments fon 19731
23 revaed prior t2 the making of such assessments.

If the assessor lg removed prior to making the assegs- .
mente, 1t is the duty of the toubshwc board to f111 such va-
aney by appointment. Seodion 55. 2079, RSMo 195

The foregoing ﬂnﬂnndﬂ,.which I hereby approve, was pre-
pared for me by my assistant, Peter H. Ruger.

Very truly. yours,

JOIM C. DANFORTH
Atterney General

mnelosure

Cp.No. 27, 11-8-48, Evans
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