
ANSWER BY LETTER: ASHBY 

October 14, 1969 

Honorable R. Jay Ingraham 
Secretary-Attorney 
Board of Police Commiesioners 
1125 Locust Street 
Kansas City, Missouri 64106 

Dear Mr. Ingraham: 

OPINION LE.'l"l'ER NO. 4 23 

F \LED 
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This letter considers your question whether the police 
of Kansas City can hold an individual more than twenty (20) 
hours without a warrant if the police require that he furnish 
a bond guaranteeing h1s appearance (and he tails to make such 
bond). 

Supreme Court Rule 21.14 reads, in pertinent parts as 
follows: 

''All persons arrested and held in custody 
by any peace off'1cer, without warrant, f'or 
the alleged commission of a criminal or­
tense, or on auspio1on.'thereot, shall be 
discharged from such custody within twenty 
hours from the time ot arrest, unless they 
be held upon a warrant issued subsequent 
to such arrest. • • • If' the offense tor 
which such person is held in custody is 
bailable and the person held so requests, 
he shall be entitled to be admitted to bail 
1n an amount deemed sufficient by a judge 
or magistrate or a court of such county or 
ot the City of St. Louis having original 
jur1ad1ct1on to try criminal offenses. 
Such admission to bail shall be governed by 
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all applicable provisions of these Rules. 
The condition of the bail bond shall be that 
the person so admitted to bail t-Jill appear 
at a time and place stipulated therein 
(which shall be a court having appropriate 
jurisdiction) and from time to time as re­
quired by the court in which such bond is 
returnable, to answer to a complaint, in­
dictment or information charging such of­
fense as may be preferred against him. 
(Amended April 15, 1958, effective Dec. 1, 
1958.) !! 

The question may be simply put in this fashion, i.e., can 
the offer of a recognizance by the police be equated to the 
mandate of the Supreme Court Criminal Rule 21.14, that an ac­
cused ushall be discharged from such custody within twenty 
hours from the time of the arrest unless they be held upon a 
warrant issued subsequent to the arrest"? 

We think not and, therefore, answer your question in the 
negative. 

We have previously ruled on this question in our Opinion 
No. 59, dated March 1, 1954, to the HonoNble Roy W. McGhee, 
Jr., which is attached. We reaffirm that ruling and again 
hold that a person arrested, without warrant, may not be held 
beyond the twenty ( 20) hour period unless charges are preferred 
against him by a person competent to testify a~ainst the ac­
cused and a warrant issued. It the twenty (20) hour period 
expires on Sunday, a magistrate may entertain a charge filed 
by a person competent to testify against the accused and issue 
such warrant. 

The fact that the accused may have been orrered a recog­
nizance by the police cannot be equated to the requirement of 
statute and Supreme Court Criminal Rule 21.14 that an accused 
"shall be discharged f'rom said custody • * * unless they shall 
be charged with a criminal offense by oath of some credible 
person, and be held by \'larrant to answer to such orrense. " 

If you have further questions on this matter, please feel 
free to submit them to me. 

Enclosures 

OP.NO. 59, 311/54, McOhee 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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