October 28, 1969

OPINION LETTER NO. 420

riLED
Mr. Joseph Jaeger, Jr., Director
Missouri State Park Board ] 542
Jefferson Bullding
Jefferson Clity, Missouri 65101
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Dear IMr. Jaeger:

In your letter of September 12, 19569, you asked for my opinion
on the legality of the State Park Board's filnancial participation
in the repair and development of facllities owned or leased by a
municipality, county, or other political subdivision.

By statute, the Park Board has been authorized:

. . . to aceept or acguire by purchase, lease,
donation, agreement or eminent domain, any lands,
or rights in lands, sites, obJects or facilities
wvhiech in 1ts opinion should be held, preserved,
Improved and maintained for park or narkway
purposes. . . ." (Section 253.040, RSHMo 1959)

It is my opinion that Section 253.040, read in its entirety,
i1s clear in providing that no authority is given the peark board to
participate finaneially in repair, construction and development of
lands, or facilities which are owned by municipzlities even though
there mlpght be some sort of '"formal" agreement to permit public use
of the facility for park purposes. It seems clear that such section
provides that the park board can accept by agreement, lands, or
rights in lands, sites, objects or facllities which in the opinilon
of the park board snould be held, preserved, improved and maintained
for park or parkway purposes. It appears that it 1ls clear that the
last part of such sentence referring vo facilities held, preserved,
improved and maintained for park or parkway purposes means state
park purposes or state parkway purposes. It i1s also clear that the
rights in lands or rights in facillties which are referred to in
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such sentence mean an actual right such as a lease interest or some
other lInterest that the park board has in the land or the facilitles.
Thls 1s amply demonstrated further by the next sentence in such sec-
tion which provides, that the park board 1s authorilized to improve,
maintain, operate and regulate any such lands, sltes, objects or faci-
lities when such action would promote the park program and the general
welfare. This 1s obviously a reference to lands or facilitlies in whilch
the park board has rights and does not apply to a situation where

land is held by another and the person owning the land or the munici-
pality owning the land agrees that if the park board will expend

money on such property the person or munlecipality will let the gene-
ral public use such faclillities. There is no right in the park board.
to expend public monies on private land cwned by an individual 1f-
there 18 an agreement made that the private individual will allow

the general public to use the facilities. The only power given

under Section 253.040, insofar as land owned by an individual or

land owned by a muniecipality or political subdivision is concerned,

is that the park board has the right to acqulre the land or the faci-
lity or a specific actual right in the land or facllity, and that

such land or facility is to be held, preserved, improved and main-
talned for state park or state parkway purposes.

Therefore, 1t 1s our view that under existing statutory law,
the Missouri State Park Board may not financlally participate in the
repair and development of facilities owned or leased by a municipallty,
county or other polltical subdivision.

Yours very truly,

JOHN C. DANFQORTH
Attorney General



