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October 2, 1969 

OPINION LETTER NO. 414 

Honorable Thomas E. Miles, President 
Missouri State Board of Accountancy 
312 East Capitol Avenue 
Post Office Box 613 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Miles: 
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This official opinion is issued in response to your 
request for a ruling submitted to this office and asking 
the following question: 

Is the Missouri State Board of Accountancy 
empowered to issue a Missouri certified 
public accountant certificate, w1 thout 
examination, to an applicant who has 
passed the American Institute of' Certified 
Public Accountants' uniform written examination 
in Wisconsin, and who prior to that time 
was an Internal Revenue agent more than 5 
years, of which at least three years were 
field experience? 

The resolution of the problem posed by your inquiry 
depends on an interpretation and application of § 326.090, 
RSMo Supp. 1967, which deals with the circumstances under 
which a certificate as a certified public accountant may 
be issued to one holding such a certificate issued by another 
state, without an examination. The relevant portion of 
that section is as follows: 
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1. The board may in its discretion 
waive the examination of, and may 
issue, upon the payment of a fifty 
dollar registration tee, a certificate 
as a certified public accountant to 
any person possessing the qualifi­
cations mentioned in section 326.o6o 
who is the holder of a valid and unrevoked 
certificate as a certified public 
accountant issued under the laws of 
any state or territory of the United 
States, provided the requirements for 
the certificates in the state or 
territory which bas granted it to the 
applicant were, in the opinion of the 
board, at least equivalent to those 
required in this state at the time the 
applicant's original certificate was 
issued. 

The last proviso is especially important in this instance. 
As applied to .the facts you pose, this proviso authorizes the 
Missouri State Board of Accountancy to make an opinion determi­
nation as to whether the certificate requirements of Wisconsin 
were "at least equivalent" to those or Missouri on August 4, 1966, 
the date the Wisconsin certificate was issued. 

On that date, the Wisconsin requirements, as evidenced by 
§ 135.04, of the 1965 edition of the Wisconsin Statutes, were: 
That the applicant be a citizen of the United States or have, 
in good faith, declared his intention so to become; that he 
be over twenty-three years of age and of good moral character:; 
that he have successfully passed the requisite examination or 
have a foreign certificate acceptable to Wisconsin standards; 
that he have four years of high school education or the equiva­
lent; and that he have at least three years' accounting 
experience to that of a senior 1n public practice, the efficiency 
of the experience to be judged by the appropriate authority, · 
except that evidence of sufficient technical education could be 
accepted by the Board in lieu of one and one-half years' of 
such experience. 

The statutes of Missouri in regard to accountants were 
amended in 1967. As we read § 326.090 {11) RSMo, Supp. 1967, 
the Missouri law in effect on August 4, 1~6, is that by which 
the equivalence of the contemporary Wisconsin law is to be 
measured. The only real differences in the Missouri and 
Wisconsin law on that date was (1) .the former required only 
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that the applicant be twenty-one years o£ age, and (2) the former 
allowed technical education to stand in lieu only of one 
year's experience and that conditioned on college graduation 
1n a course of study centered on accounting and related 
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subjects. Sections 326.060 (2) and 326.070 (3), RSMo 1959. 

The Wisconsin law in force in 1966, therefore, would 
seem to be "at least eqUivalent" to the l•lissouri law of 
that date except for the amount ot credit awarded ·higher 
education as a substitute for actual on-the-job experience. 
Whether or not this discrepancy affected the situation set 
forth in your letter is unascertainable from the information 
available to us. And from the language o:f the statute "that 
the requirements tor the certificates • • • were • • • at least 
equivalent," whether the applicant in question was a.f'tected 
by said discrepancy is irrelevant. You will please note 
that the portion of the Missouri law now in force relating 
to employment with the Internal Revenue Service was added in 
1967, and, hence, is not relevant to the question presented. 

It is the opinion of this office that the Missouri 
State Board of Accountancy cannot issue a certified public 
accountant certificate, without examination, to an individual 
who has a Wisconsin certificate, unless, in the opinion of 
the Board, the re~uirements tor such certificates were "essen­
tially equivalent' in 1iisconsin on the date the Wisconsin 
certificate was issued to the requirements of I~ssour1 on 
that date; and, 1n this case, the Board could find that the 
requirements are not "essentially equivalent" due to greater 
credit given technical education in Wisconsin in lieu of 
practical experience on the date in question. 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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