
BAIL BONDS: A member of the Selective 
Service Board of Jefferson 
County is not disqualified 

by his membership therein from acting as a professional 
surety on bail bonds under SUpreme Court Rule 32.14. 

September 25, 1969 

OPINION NO. 381 

Honorable William T. Brooking, Jr. 
Assistant Prosecuting Attorney 
Jefferson County Courthouse 
Hillsboro, Missouri 63050 

Dear Mr. Brooking: 

This official opinion is issued in response to your 
request for a ruling asking the following question: 

Is a member of the Selective Service 
Board of Jefferson County qualified 
to act as a professional surety on 
bail bonds under provisions of Supreme 
Court Rule 32.14? 

Supreme Court Rule 32.14 is worded thusly: 

"An individual shall not be accepted 
as a surety on any bail bond taken 
under these Rules unless he possesses 
the following qualifications: 

1. He shall be a reputable person, 
at least twenty-one years of age and 
a bona fide resident of the State of 
Missouri. 

2. He shall not have been convicted 
of any felony under the laws of any 
state or of the United States. 

3. He shall not be an attorney-at­
law, a peace officer, a constable or 
a deputy constable. 
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4. He shall not be an elected or 
appointed official or employee of 
the State of Missouri or any county 
or other political subdivision there­
of. 

5 . He shall have no outstanding 
forfeiture or unsatisfied judgment 
thereon entered upon any bail bond 
in any court of this state or of the 
United States." 

We assume that your question is directed at subsection 
(4) of the Rule concerning the disqualification to act 
as bail bond surety attached to officials or employees 
of the State of Missouri, in a county or other subdivision 
thereof. This subsection would not disqualify a member 
of a local Selective Service Board from acting as a pro­
fessional bail bond surety, because the members of such 
boards are not employees of the State of Missouri or any 
county or political subdivision thereof. To the contrary, 
50 u.s.C.A. App. § 460 (b)(3) provides for the creation 
of local Selective Service Boards by the President which 
shall become integral parts of the Selective Service System, 
an agency within the executive branch of the federal 
government. 

As Supreme Court Rule 32.14 reads so that, "An in­
dividual shall not be accepted as a surety on any bail 
bond taken unde~ese Rules unless he possesses the 
following qualifications .•• " (emphasis added), the 
qualifications included thereunder, in conjunction with 
Rule 32.15 as regards solvency and Rule 32.16 concerning 
the filing of an affidavit, must be considered to be 
complete. If the member of the Selective Service Board 
of Jefferson County in question is qualified under the 
other subdivisions of Rule 32.14 and is solvent under 
Rule 32.15 and if he files an affidavit in compliance 
with Rule 32.16, his membership in said Board is not 
disqualifying under subsection (4) of Rule 32.14. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that a 
member ofthe Selective Service Board of Jefferson County 
is not disqualified by his membership therein from acting 
as a professional surety on bail bonds under Supreme 
Court Rule 32.14. 
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The foregoing opinion, which I hereby approve, was 
prepared by my Assistant, Michael L. Boicourt • 

. JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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