CONSTITUTIONAL LAW: A stute college or university does

STATE COLLEGES: not violate constitutional provi-

SCHOOLS:: sions by giving credit for course
taught by representative of relig-
ious denominution, so long as uni-
versity premises or facilities are
not used.

October 6, 1969

OPINION TO. 337

-

Honorable Thomas D. Craham F' L E D

State Representative
122nd District ij 7

312 Bast Capitol Avenue
Jefferson City, Missouri 65101

Dear Representative Graham:

This official opinion is issued in response to your request in which you ask
for un opinion on certain questions relating to the constitutionality of provisions
for religious instruction in state colleges and universities.

You present the following three situations:

1. A denomination maintains facilities adjacent to a state col-
lege at which it teaches bible and religious courses. The teachers
are employed by and answerable to the employing denomination. The col-
lege will give academic credit for the course if it approves of the sub-
Jject matter and the instructor.

2. The situation is the same as in (1), but the institution per-
mits the use of its classrooms for purposes of instruction.

3. Same situation as in (2), except that the course is sponsored
and the instructors are employed by an interdenominational body rather
than by a single denomination.

Vle are of the opinion that situation (l) presents no constitutional infirm-
ities, but that the use of classrooms and facilities is of very doubtful validity
under the applicable state and federal constitutional provisions. 1In this regard
we see no basis for distinguishing between a single denomination and z use by an
interdenominational group.

The applicable constitutional provisions are as follows:

a. The First Amendment to the Constitution of the United
States, providing that no law may be enacted "respecting the es-
tablishment of religion, or prohibiting the free exercise there-
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b. Missouri Constitution, Article I, Section 5, providing as
follows:

"That all men have a natural and indefeasible right
to worship Almighty God according to the dictates of their
own consciences; that no human authority can control or
interfere with the rights of conscience; . . .’

c. Missouri Constitution, Article I, Section 6, providing as
follows:

"That no person can be compelled to erect, support
or attend any place or system of worship, or to maintain
or support any priest, minister, preacher or teacher of
any sect, church, creed or denomination of religion;. . ."

d. Missouri Constitution, Article I, Section T, providing as
follows:

"That no money shall ever be taken from the public
treasury, directly or indirectly, in aid of any church,
sect or denomination of religion, or in aid of any priest,
preacher, minister or teacher thereof, as such; and that
no preference shall be given to nor any discrimination made
against any church, sect or creed of religion, or any form
of religious faith or worship."

e. Missouri Constitution, Article IX, Section 6, providing
that the income of the seminary fund,

". . .3hall be faithfully appropriated for mainten-
ance of the state university, and for no other uses or
purposes whatsoever."

f. Missouri Constitution, Article IX, Section 8, specifies that
no appropriations may be made,
". . . in aid of any religious creed, church or sec-
tarian . . . denomination whatever; . . .

We assume that the courses you refer to are taught in a manner consistent
with the dogma of the sponsoring denomination. Ve also assume that the college
or university authorities examine the courses and the credentials of the instru-
ctors only for the purpose of satisfying themselves that the courses have suffi-
cient intellectual content to be acceptable for college credit. It, of course,
would be necessary that the authorities show no disecrimination against any denom-
ination or sect offering a course. Ve also assume that the courses present aca-
demic instruction and that they are not ceremonial observances or worship services.

The giving of academic credit is a matter for the discretion of the college

authorities. Prior opinions of this office express the opinion that there is no
general inhibition of instruction in religion in state colleges and universitics.
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(See Opinion No. 157, 6-25-G3 ond Opinion No. 313-1963, enclosed.) Those oinlons
indicated certain restrictions when the courses are taught by members of the col-
lege faculty. In your first example, however, it would appear thot there is no
expenditure of public funds and no use of public facilitics. Ue see no rzason
vhy colleges and universiiics could not give credit for such instruction, il
they in their Judgment feel that the courses have sufiicient academic content

to justify the granting of credit. We perceive no reason vhy a college zould

not permit the transfer of credits carned in a theolozieol seminary, or sive cre-
dit for an independent study project which deals with a nurely religious subjcct.
The mere granting of credit cdoes not amount to the establishment of relizicn or
to & prohibited form of aid, within the mezning of the applicable constitutionsl
arovisions.

The cases of Engel v. Vitcle, 370 US 421, 8 L. ed. 24 601, 82 5C 1261, (1962)
and Abingdon Township v. Schemp, 3T US 203, 10 L. ed. 2d 84k, 83 SC 1560, (1953)
zre not in point on the question of granting academic credit. The former involyed
the validity of a simple "interdenomonational" prayer, and the latter of orayer
and "ceremonial bible reading,” in public school classrooms. In Loth cases the
student was presented with the choice of narticipeting in the exercise or of
malking @ conspicuous withdrawal. We understand from your inquiry that the courses
presznted by the denominational instructors would be purely elective. The Court
in the Abingdon case, moreover, drew a clear distinction between religious cbser-
vance and teaching about religion.

Nor would the religious instruction at denominational expense offend zgainst
the holdings in Harfst v. Hoegen, 349 Mo. 808, 163 s 2d 609 (1942) and Berchorn
v. Reorganized School District No. 8, 364 Mo. 121, 209 SW 2d 573 (1953). Thesc
cases involved the operation of publiec school facilities in accordance wilhh the
interests of a particular denomination. Nothing of this sort is presented by
your example.

In your second and third inquiries, however, another question is presented.
This is whether a state college or university may permit the usc of its classrooms
for religious instruction by instructors selected by religious denominations. Ve
gather that this connotes a regular use through o school term or school year, and
therefore, we do not have to consider the velidity of isolated or occasional use
of school facilities by religious groups. e feel that the regular use of cluss-
roons in this way constitutes a degree of aid which is inconsistent with the state
constitutional provisions and quite possibly with the federal zlso.

The federal case of Illinois ex. rel MeCollum v. Board of Education of School
District No. 71, 333 US 203, 92 L. ed. 2d 649, 68 5C 461, (1943) may be read in
such o way as to indicate that any use of public classrooms for religious teach=-
ing is prohibited by the First Amendment. That case invalidated a "released
time" program by means of which public school pupils were directed to sessions
conducted in public school classrooms by such denominations as chose to sponsor
instruction. The Court also emphasized the use of the school's compulsory at-
tendance machinery as a ground for invalidating the plan, so that the opinion
does not necessarily turn on the use of classrooms.

The point does not have to be concluded trith the federal cases, hovever, for

the Missouri constitutional provisions are very broad and the courts have construed
them strictly against aid to religion in any form. See Harfst v. Hoegen, supra,
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Berghorn v. Reorganized School Distriet No. 8, supra, McVey v. lawkins, 36! io.
W, 258 8W 2a 927 (1953), holding that transportation of private school nupils

vas not o proper use of funds designated for the purpose of maintaining free Hub-
lic schools; Special District for the Education and Training of Handicapped Child-
ren of St. Louis County, lMissouri, v. Hubert Vheeler, k08 SW 24 60 (1966), holding
thiat public school funds may not be used for the purpose of Hroewviding specicl
clasces in wrivate school buildings.

There is no doubt thot the regular use of 2 classroom is an item of value,
and that the permission {or such usc constitutes the giving of a thing of value.
This is so even though it mey be argued that the state enjoys & net saving il
relicious denominations contribute teaching services vhich would otherwise be
the responsibility of the college or university. ‘hen public money is avrouri-
ated Lo provide and mointain buildings, the use of the buildings by recligious
cachiers would appear to be an indirect use of public funds for religious pur-

ses within the meaning of .\rticle I, Section 7. at the very least it uust be
id that such a use of public classrooms would be subject to challenge under
the provisions of the federcl ond state constitutions.

0ok
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There is no basis for dlslinguishing between "denominational” cnd "interdde-
noninational" instruction. This is clear from ingel v. Vitale and .\bingdon Toim-
ship v. Schemp, supra. Those cases stand for the proposition that aid tc religion
in general or preference to religion as against non-religion, is within the coun-
stitutional inhibition. See also Illinois ex. rel McCollum v. Board of ifducation,

supra.

CONCLUSION

1. There is no constitutional violation if a state college or university gives
academic credit for a course in religious instruction, presented by teachers se-
lected by a religious denomination, in facilities maintained by the denouinution,
with the college or university having the right to approve the credentials of the
teacher and the subject matter of the course as a condition of giving credit.

2. The use of state college or university classrooms for such a course in de-
nominational religious instruction, on a regular and continuing basis, constitutes
an aid to religion, and the indirect use of public funds in aid thereof, within the
meaning of Article I, Section T of the Missouri Constitution.

3. With regard to conclusion #2, it makes no difference whether the course is
presented by a single denomination or by an interdenominational association.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by my Specizl
Assistant, Charles B. Blackmar.

Yours very t A
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JOHN C. DANFORTH
Attorney General

Encl. No. 313, 11-21-68, Curtis
No. 157, 6-25-63, Traywick



