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May 21, 1969

OPINION LETTER NO. 239

Honoreble Thomas D. Graham
State Representative

312 East Capitol Avenue
Jefferson City, Missowri 65101

Dear Mr. Graham:

This 1s in response to your request for an opinion from this office
regarding the following inquiry concerning Jefferson City, Missouri.

On the upcoming City Charter Election, a voter has the
right to vote for thirteen Conmissioners. What happens
to the ballot if the voter votes for more than thirteen?

Section 111.625 RSMo 1959 provides:

The provisions of Sectioms 111.390 to 111.620 apply to

all election precincts in this state but do not apply to
township or village elections, to school elections, to

any city election in any city of the fourth class or to
any election in any city of less than three thousand in-
habitants existing under any special law.

Jefferson City is a third class city and thus the provisions of
Section 111.580 RSMo 1959 are applicable to its elections. That statute
provides in Section 4:

A ballot placed in the ballot box without any marks shall
not be counted. Ballots shall be counted only for the
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It is apparent that this statutory provision merely states what must
result in a situation presented by yowr inquiry if the basic secrecy of



Honorable Thomas D. Graham

the ballot is to be preserved in accordance with the Constitutional mandate,
Mo. Const. Art. 'm, Sec. 3.

In Riefle v. Kamp, 24T 8W 24 333, 336 (Mo. St. L. Ct. App. 1952) the
S8t. Louis Court of Appeals considered ballots vhere two candidates were to
be voted for in a mumnicipal election for councilmen, and three names had
been marked on each of the ballois. The court held that none of the three
had been;properly voted for, citing RSMo 111.580 supra, and held these
ballots were "clearly void as they pertain to this office" and "should be

rejected.”

Therefore, in view of the absence of other provisions to the contrary
specificaelly regarding Charter Elections, and the clear statutory provisions
regarding elections generally, it is the opinion of this office that if a
voter marks more than thirteen names for Commissioner in a city charter
election, as to the office of Commissioner the ballot is void and no such
ballot shall be counted for any of the candidates for that office.

Yours very truly,

JOHN C. DANFORTH



