
COUNTY CLERKS: The County Clerk of a third 
class county may employ as 
many deputies as he determines 
to be necessary. Paragraph 3 

DEPUTY COUNTY CLERKS: 
FEES, COMPENSATION AND SALARIES: 

of Sec t ion 51.450 RSMo Supp. 
1967 does not allow $1000.00 for each deputy employed by the 
county clerk but does allow one flat sum of $1,000.00 regardless 
of the number of deputies. Paragraph 2 of Section 51.450 RSMo 
Supp. 1967 permits the county court to allow an additional sum 
not to exceed $1,000.00 for deputies and assistants hire. Such 
additional sum is not allowed for each individual deputy . County 
Clerks cannot be paid extra renumeration for performance of their 
official duties relating to casting up the votes given to candidates 
at elections. 

OPINION NO . 79 

February 27, 1969 
F l L E 0 

Honorable Thomas 0. Pickett 
Prosecuting Attorney 11 
Grundy County 
924 Main Street 
Trenton, Missouri 

Dear Mr . Pickett: 

This is 1n answer to your letter of recent date reques ting 
an official opinion, reading as follows: 

" (a) 

"(b) 

"(c) 

How many deputies may the County Clerk of a 
county of the Third Class with a population of 
more than 7,500 and less than 15, 000 employ? 

Are the amounts set forth by Section 51.450-1-(2), 
Section 51.450-3 and the additional compensation 
set forth in Section 51.450-2 the total amounts 
which may be spent by the county clerk in em­
ployment of his deputies, or do these Sections, 
particularly the first two, apply for each 
deputy employed? 

Is the county clerk and/or his deputies authorized 
to receive additional compensation for can­
vassing and counting absentee ballots and in­
specting the poll books?" 

Section 51.450, RSMo Supp. 1967 provides in part as follows: 

"Deputies-compensation (class three counties). -
1. The clerk of the county court in each county 
of the third class is entitled to employ deputies 



Honorable Thomas 0. Pickett -

and assistants, and for the deputies and assistants, 
is allowed the following sum: 

* * * * * * * 
"(2) In counties with a population of seven 
thousand, the sum of sixty-five per cent of the 
salary of the county clerk;" 

The statute we feel is specific and clear in that it 
vests in the clerk of the county court the right to hire deputies 
and assistants. The legislature made no mention as to the 
number of such deputies or assistants. We believe that the 
number of employees is discretionary with the county clerk. 
In other words in a class three county the sum of sixty-five 
per cent of the county clerk's salary has been made available 
for the employment of deputies and assistants in any number 
needed under subsection 2 of paragraph 1 of Section 51.450. 
The clerk has discretion to hire as many such deputies and 
assistants as he wishes. 

The statute obviously does not contemplate the allowance 
of sixty-five per cent of the clerk's salary for each and 
every deputy or assistant the clerk may see fit to employ. 

Paragraph 2 of Section 51.450, RSMo Supp 1967 provides: 

"The county court in all counties of the third 
class may allow the county clerk, in addition 
to the amount herein specified for deputies' 
or assistants' hire, a further sum not to 
exceed one thousand dollars per annum, to be 
used solely for clerical hire or allowed and 
paid, in whole or in part, as additional 
compensation to any regular deputy or assistant 
to be determined by the county court of the 
county; but the county court shall determine 
that the work required to be done by the clerks 
demands or requires the extra remuneration." 

It is clear that the legislative intent in paragraph 2 of 
Section 51.450 is that the determination whether an additional 
sum not in excess of one thousand dollars for deputies' or 
assistants' hire shall be allowed is entirely in the discretion 
of the county court and that such sum is the maximum amount 
that may be allowed for all deputies and assistants under such 
paragraph. 

Paragraph 3 of Section 51.450 RSMo Supp. 1967 is as follows: 

"In addition to salaries fixed by this aection 
the deputy county clerk shall receive one thousand 
dollars a year payable out of the county treasury." 
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Honorable Thomas 0. Pickett -

In tracing the history of Section 51.450 RSMo we find that 
paragraph 3 first appeared in 1959, L . 1959, S.B. 63. 

At the time such paragraph was enacted the county clerk was 
authorized to employ as many deputies and assistants as he wished 
but the deputies and assistants could not be paid a total amount 
in excess of that authorized by what are now paragraphs 1 and 2 
of Section 51.450. 

We believe it to be clear that the reference to the deputy 
county clerk in paragraph 3 shows that the legislative intent 
is that the sum of one thousand dollars is to be paid to one 
deputy clerk if there is only one deputy or such sum may be 
divided among several deputy clerks if there be more than one 
deputy. There is no provision in such paragraph for an additional 
payment of one thousand dollars annually to each deputy clerk 
but the paragraph contemplates a payment of one thousand dollars 
additional annually for hire of a deputy or deputies. If each 
deputy were entitled to payment of one thousand dollars annual ly 
in addition to the salary set for each deputy by the county 
clerk under paragraph 1 of Section 51.450 the county clerk coul d 
require the payment of great sums of money for deputy hire by 
appointing scores of deputies since he can appoint such number 
of deputies as he sees fit. Section 51.450 which in other para­
graphs limits the amounts that are to be paid for deputy hire 
clearly provides in paragraph 3 payment of one thousand dollars 
for all deputy county clerks. 

You have asked whether the county clerk is entitled to re­
ceive additional compensation for canvassing and casting absentee 
ballots and inspecting the poll books. 

We know of no requirement that the clerk or his deputies 
count absentee ballots. Section 112.060 RSMo provides that 
the clerk shall appoint not less than four disinterested persons 
from lists furnished by the two dominant political parties who 
count absentee ballots. We assume you are inquiring concerning 
the clerk's duties as set out in such section. 

We also assume your question as to inspecting the poll books 
concerns the clerk's duties under Sectionlll.710, RSMo providing 
that the county clerk shall with one assistant from each of the 
political parties casting the highest number of votes at the last 
preceding general electi8n examine and cast up the votes within 
five days after each election. 

We find no statutory provision for any payment to be made to 
the county clerk for the performance of his duties relating to can­
vassing the ballots. 

The general rule is that an officer is not entitled to compen­
sation unless compensation is authorized by statute. This rule was 
enunciated in the case of King v. Riverland Levee District 279 SW 
195. In that case the St. Louis Court of Appeals said 1. c. 196. 
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Honorable Thomas 0. Pickett -

"***Furthermore, our Supreme Court has cited 
with approval the statement of the general rule 
to be found in State ex rel. Wedeking v. 
McCracken, 60 Mo. App. loc. cit. 656, to the 
effect that the rendition of services by a 
public officer is to be deemed gratuitou• 
unless a compensation therefor is provided by 
statute, and that if by statute compensation 
is provided for in a particular mode or manner, 
then the officer is confined to that manner 
and is entitled to no other or further com­
pensation, or to any different mode of securing 
the same.***" 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: 

1. The County Clerk of a third class county may employ 
as many deputies as he determines to be necessary. 

2. Paragraph 3 of Section 51.450, RSMo Supp. 1967 does 
not allow $1,000.00 for each deputy employed by the county 
clerk but does allow one flat sua of $1,000.00 regardless 
of the number of deputies. 

3. Paragraph 2 of Section 51.450, RSMo Supp. 1967 permits 
the county court to allow an additional sum not to exceed 
$1,000. 00 for deputies and assistants hire. Such allowance 
is discretionary with the county court. Such additional sum 
is not allowed for ea~ individual deputy. 

4. County Clerks cannot be paid extra renumeration for 
performance of their official duties relating to casting up 
the votes given to candidates at elections. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant C. B. Burns, Jr. 

~Very .. trulyfl"' 

~ct. ~ 
JOHN C. DAlfFORTH~ ~ 
Attorney General 
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