
Dr. L. M. Garner 
Acting Director 
Division of Health 
Broadway State Office 

January 8, 1969 

Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Dr. Garner: 

OPINION NO. 69 
OPINION rto. 408 ( 1968) 
Answered by let ter-f.tan~ur 

This is in response to your letter of October 14, 1968, in 
which you inquire whether it is necessary for a county which, prior 
to 1951, voted a tax f or establishing, maintaining, and operating 
a county health center to submit the matters to a vote of t he people 
after 20 years has el apsed before a tax may be levied f or future 
maintenance. 

According to the information you submit, several counties, 
prior to 1951, voted a tax for a period not exceeding 20 years for 
the &stabliehment, building, maintaining, and operating a count y 
health center together with the necessary personnel; and you in­
quire whether it is necessary for the question to be submitted 
again after the 20 year period has elapsed before another tax can 
be levied. 

Section 205.045, RSMo, provides: 

"In any county in \lthich a county health center 
has been established, ~ne rate of tax which 
has been authorized by the vote of the people 
of the county shall continue as the maximum 
rate, and the board of health center trustees 
shall determine annually the rate of the tax 
levy up to , but not exceeding, this maximum." 

It is the opinion of this department that under this statute 
a board of trustees of the county health center have authority to 
determine annually the rate of tax levi ed up to, but not exceeding, 



Dr . L. M. Garner 

the maximum rate that was authorized by a vote of the people when 
the health center was established; and it is not necessary for the 
matter to be submitted again to a vote of the people . If you have 
any further questions, please advise . 

Yours very truly, 

NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 
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