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Opinion No. 422
Answered by Letter-Burns

November 1, 1968

Honorable Charles B. Adams
irosecuting Attorney of Adair County
Kirksville, liissouri

Dear Mr. Adans:

Thie ie in anegwer to your letter of recent date request-
ing our views on the following two guestions:

"1, Does the county clerk heve the power
to require an applicent for a Presidential
baliot under the provisions of VAMS 111.063
thru .C67 to produce a Missouri drivers
license. { not, is their other forms of
proof other than the affidavit as provided
in 111.06% that he can require.

"2. Is a college student who complys with
the arfidavit entitled to vote under the
provisions of the above statute, and 1f =so
what are the requirements for 'legal resident'
provided for in the statutes.”

It is our view that there is no power or authority in a
county clerk to require an individual applying for a bailot
under the provisions of Section 111.063 to 111.067 RSMo as
amended, to produce a Missourl Driver's License.

Such Sections provide generally for a citizen of the
United States who is otherwise qualified to vote and who has
resided in Missourl sixty days or more but less than ocne year
prior to the date of a presidential election, to make an
affidavit stating such fact and to receive and vote a ballot
for presidential and vice presidential electors only.

The affidavit made out by the applicant for such presidential
ballot is as follows:



Honorable Charles B, Adams

STATE OF MISSOURI
88
county orl.l-"lI.

Y evedes pvsiawens es+s. do solemnly swear that I am a
citizen of the United States; that prior to establishing
Missouri residence my legal rclidoncc was in the ......

precinct of the PP PPN ceessescs. WArd of the city
BE e i S R R, » County OF c.covmsvaensivan sl
state of .......v¢cvvse.... and that I have rtsidod e oovi
............... vesssssss. Btreet, that I am at least twenty-
one years of age that I have been a legal resident of the
state of Missouri since ............. s 39 ;oo rcsiding

B sacemien s v coseneee BEPGEt 1IN THA® civecvovovnser
precinct of the o4 s e e WAYE OF .osavvanues county or

cressssseasesass that I have resided in that precinct less
than one year and pursuant to the constitution and laws

of this state I am entitled to vote for president and vice-
president at the election to be held November ............. 5
19 .,...; that I hereby make application for an official
presidential ballot.

Sign.d 4 % 9 s 8 " s 888 e EE Y L B B B B I
Subscribed and sworn to before me this .............. day of
. s AEE e R T ssisncaenis 419

COunty Clerk.

It is apparent from the affidavit form that the applicant
declares under oath facts that show that he has been a resident
of the State of Missourl for sixty days or more and less than
one year.

We can find no requirement in the affidavit form or in any
statute or in any case decided in the appellate courts of Mis-
souri that such individual is required to exhibit to the county
clerk a Missourl Driver's License.

We are attaching an official opinion rendered Septembver 28,
1938 to Honorable Charles D. Brandom which holds that residence
is a matter of intention to be deduced from the actions and
utterances of the person whose residence is at issue.

As pointed out in the cases cited in the opinion, a resi-
dence can be estabiished by any individual in the State of Mis-
souri, if it is his intention to establish such residence.



Honorable Charles B. Adams

It is our view that when the declaration under oath has
been signed by an individual stating that he has been a resident
of the State of Missouri more than sixty days and less than one
year and his actions are and have been consistent with the facts
set out in such sworn declaration that the clerk is obliged to
deliver a ballot to the applicant and that the clerk cannot
refuse to deliver such ballot unless the applicant produces a
Missouri Driver's License. There is no requirement in Sections
111.063 to 111.067 RSMo as amended or any other statutes that
an individual must be the owner of an automobile or capable
of driving an automobile or the possessor of a driver's license
in order to cast a vote in this State.

In answer to your second question, we are enclosing a
copy of an official opinion rendered October 24, 1940 to
Mr. J W. Tucker which points out that college or university
students can establish a residence in this State if it is
their intention to do so, and that such intention is to be
deduced from their statements and actions.

As pointed out above, the declaration under oath by such
students of facts showing that they have been residents of
the State for sixty days or more and less than one year, if
consistent with the acts of such students, entitles such
students to delivery by the clerk of a presidential ballot
upon application and no requirement can be made by the clerk
that such students produce Missouri Driver's Licenses.

Very truly yours,

NORMAN H. ANDERSON
CBB:fb Attorney General

Encl: Op. No. 11-9-28-38, Brandom



