ELECTIONS : Under Sections 111.420 and 111.580, RSMo

PRESIDENT AND 1959, write-in votes for president and
VICE-PRESIDENT ¢ vice-president which are properly cast
VOTING: must be counted, and do not invalidate a

"WRITE-IN" VOTES: ballot nor any portion thereof.
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Honorable Frank Conley . !
Prosecuting Attorney T
Boone County

Columbia, Missouri 65201

Dear Mr, Conley:

This is in reply to your request for an opinion as to whether
a ballot is invalidated insofar as votes for presidential and vice-
presidential electors are concerned, when a voter writes in names
of candlidates for president or vice-president.

Section 111.420, RSMo 1959, provides in part:

"1. Every ballot printed under the pro-
visions of this chapter shall contain the
names of every candidate whose nomination
for any office specified on the ballot has
been certified or filed according to the
provisions of chapter 120, and no other
names., The names of all candidates to be
voted for in each election district or
precinct shall be printed on one ballot;
all nominations of any pollitical party or
group of petitioners being placed under

the party name designated by them in their
certificates of nomination or petitlions,
and the ballot shall contain no other
names, except that in place of the names

of candidates for electors of president and
vice-president of any political party or
group of petitioners, there shall be printed
within a bracket, immediately below the
circle In the column of saild party, with a
square to the left of such bracket, the
names of the candidates of each political
party for president and vice-president.

The names of the candidates of the several
political parties for electors of president
and vice-president shall not be printed on
the ballot, but shall after nominatlion, be
filed with the secretary of state.



Honorable Frank Conley -

2. A vote for any of such candidates for
president and vice-president shall be a vote
for the electors of the party by which such
candidates were named and whose names have
been filed with the secretary of state., The
respective party state committees shall
certify in writing the nominations of such
presidential and vice-presidential candidates
to the secretary of state at some time before
the secretary of state 1s required by law to
certify the candidates of the several politi-
cal parties and groups of petitioners to the
several clerks of the county court or to
election commissioners. In presidential
years an Instruction shall be on the ballot
as follows: 'A vote for names of candidates
for president and vice-president is a vote
for the electors of that party, the names of
whom are on file with the secretary of state.'"

Section 111.580, prescribing voting procedure, provides in
part as follows:

"(2) If the voter desires to vote for one
or more candidates whose name or names do
not appear on the printed ballot he may do
s0 by drawing a line through the printed
name of candidate for such office, and
writing below such canceled name the name
of person for whom he desires to vote, and
placing a cross mark in the square at the
left of such name. The squares so marked
shall take precedence over the cross marked
in the circle.

3) Where there are two or more candidates
or like office in a group, a cross (X)
markx in the square to the left of a candl-
date's name automatically votes against the
candidate whose name appears within the same
horizontal lines in the column under the
circle in which appears the cross (X) mark,
unless the voter indicates another candidate
to be voted against be drawing a line through
such candidate's name."
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Balloting for president and vice-president is unique among
the various officesbecause Section 111.420 declares that "A vote
for any of such candidates for president and vice-president shall
be a vote for the electors of the party" T[emphasis added). A
vote cannot be cast for one of such candidates without voting for
the other, and this vote in turn is in reality a vote for the
electors representing the party which has nominated the candidates
who are on the ballot, rather than a vote for the candidates them-
selves. The federal courts have held consistently that the matter
of selecting presidential electors is up to the states, Walker v,
United States, 1937, Mo., &th Cir., 93 F, 24 383, cert. den.
5.0t. 3 US , 82 L,Ed, 1103; Ray v. Blair, 1952, Ala.,

72 S.Ct. 654, 343 US 214, 96 L.Ed, BON,

Although there are obvious difficulties in recording and
counting write-in votes for candidates for president and vice-
president who in reality only represent party presidential electors
as provided in the United States Constitution, Article II, Section
1, Clause 2 and Amendment 12, we nevertheless feel that the mandate
of Section 111.580 above quoted and cases construing it clearly
allows a voter to freely express his choice In the voting booth,
and does not limit a voter to the names printed on the ballot, In
Kasten v. Guth, Mo. Sup. 1964, 375 S.W. 2d 110, a case involving
write-In votes for a school superintendent, the Missourl Supreme
Court, while not ruling specifically on the constitutionality of
the election statute there involved, nevertheless referred to
Missouri constitutional provisions and stated, l.c. 1ll4:

"It is the majority rule in this nation
that statutory provisions expressly stat-
ing that no person shall be voted for
unless his name is printed on the ballot
are unconstitutional under constitutional
provisions similar to [ours] . . ."

The court also referred to Section 111.580 as quoted above,
and concluded its discussion of the legslity of write-ins on school
elections by stating that the legislature:

" . . . ilntended that any elector [voter]
could vote for a person of his own selection
by drawing a line through the names printed
on the ballot and writing in the name of

his candlidate. Any other conclusion would
attribute to the legislature an intent con-
trary to our established public policy to
the effect that a qualified voter be per-
mitted to vote for any person of his choice
and that the will of a ma jJority of the voters
should prevail., * * *"

-3~
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It is therefore the opinion of this office that write-in
votes for elther president or vice-president do not invallidate
the vote for these offices, but to the contrary must be counted
by the election officials substantially in the manner prescribed
by Sections 111.510, 111.660, and 111.670, RSMo 1959. While we
have previously ruled in Opinion No. 345 to the Honorable Thomas O.
Pickett, 10/15/64, that write-in votes must be counted and totaled
without regard to party ticket, we believe that in the case of
candidates for president and vice-president who actually represent
their regpective party presidential electors, that write-in votes
must be "enumerated” for each palr of candidates as well as for
the "party" under whose ticket the write-ins are made.

It is important not only to tabulate the total number of votes,
including write-ins cast for a particular party slate of electors,
but also to tabulate the total number of votes, Including write-Ins
which particular presidential and vice-presidential pairs of can-
didates recelve under each party, so that the electors can be iniormed
of the will of the majority of the voters on their preference of
candidates. Any name can, of course, concelvably be written in place
of the printed name of the candidates for president or vice-president,
on any of the three party tickets appearing on the 1968 Missouri
ballot, "Democratic", "Republican", or "American".

As an example, and to avoid confusion on tabulating and certi-
fying the results of votes for the three national tickets, we
recommend the following procedures be used,

County clerks can certify results to the secretary of state by
using the present form supplied election officials in Missouri by
the secretary, Form "G". A facsimile of this form is attached to
this opinion, merked Sample "A", Write-ins can be tabulated on the
present form by writing the names of the other pairs of candidates
under the proper party (represented by the words "WRITE-INS" on
Sample "A") and drawing additional vertical lines (represented by
the dotted lines on Sample "A") separating the tabulated votes of
any such write-in pairs of candidates. The total number of votes
for all pairs of candidates including write~in votes under a particu-
lar party, constitutes the total vote for the presidential and vice-
presidential electors of that party. This total party electoral
vote can be entered at the bottom of “"Form G" in the regular place.

The various precinct judges and clerks can report to the county
clerks in similar fashion, by inserting the names of write-in pailrs
of candidates in the blanl: spaces near the pairs printed on the
forms supplied for their use, as shown by the words "WRITE-INS" on
the attached form samples -- Sample "B", the actual tally sheet;
Sample "C", the certification in the poll book; and Sample "D",
the precinct return sheet.

.
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Electors are then, under the language of the United States
Constitution, Article II, Section 1, free to vote as they choose,
although "History teaches that the electors were expected to
support the party nominees" and ". . . they glve their vote, or
bind themselves to give it, according to the will of their consti-
tuents." Ray v. Blair, supra, 96 L.,Ed. 903, and footnote 15.

CONCLUSION

It is the opinion of this office that under Sections 111.420
and 111.580, RSMo 1959, write-in votes for president or vice-

president which are properly cast must be counted, and do not
invalidate a ballot nor any portion thereof.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant, William L. Culver,

Very truly yours,

NORMAN H, ANDERSON
Attorney General
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