
PHYSICIANS: It is the opinion of this office that the 
PODIATRY: services of a podiatrist are not "physician's 

services" as provided in Section 208.152, 
RSMo. Supp. 1967, providing for benefit payments for medical 
assistance on behalf of needy persons . 

Opinion No. 411-1968 

December 5, 1968 

Mr. Frank Fulkerson, D.S.C. 
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Dear Dr. Fulkerson: 

F l LED 

L-J-1 I 
This will acknowledge receipt of your letter under date of 

October 14, 1968, wherein you requested an opinion as to the 
following. I quote from your letter, 

"An opinion is requested on the status 
of the podiatrist in Missouri's 'Medic­
aid' program {Senate Bill No. 53, 74th 
General Assembly). Section 208 .152, 
paragraph (5) states: 'Physician's 
services, whether furnished in the office, 
home, hospital, nursing home or else­
where 1 • 

"Under a previous ruling from your office 
relative to Workmens Compensation Law, a 
chiropodist (now 'podiatrist• - terms are 
synonymous) was considered a physician 
within the limitations placed upon him 
by the statute." 

Senate Bill No. 53 of the 74th General Assembly is now Sec-
tion 208. 152, RSMo. Supp . 1967, part of which reads as follows: 

"Benefit payments for medical assistance 
may be made on behalf of those eligible 
needy persons who are unable to provide 
for it in whole or in part, with any 
payments to be made on the basis of the 
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reasonable cost of the care of reason­
able charge for the services as defined 
and determined by the division of wel­
fare unless otherwise hereinafter pro­
vided, for the following: 

"(5) Physician's services, whether furnished 
in the office, home, hospital, nursing home 
or elsewhere;" 

Your question is whether or not the services of a podiatri st 
would be "physician's services" within (5) of the preceding para­
graph. 

The term "physician" as such has been given a variety of 
definitions over the passage of time such as "one authorized to 
prescribe remedies for and treat diseases, one learned in the 
ancient art of relief of bodily ills, one lawfully engaged in the 
practice of medicine, one whose profession it i s to prescribe and 
administer medicine in the treatment of disease, a doctor of 
medicine" and many others too numerous to mention. See C.J.S. 10, 
p. 813 et seq. 

In the absence of statutory definition, it is readily seen 
that the term has a multitude of meanings. Nevertheless, it is 
an elementary rule of statutory construction or interpretation for 
one to determine the legislative intent and give effect to such 
intent. Nonberg vs. Montgomery, 387 SW2d 387. 

We take cognizance of Section 334.021, RSMo. 1959. It reads 
as follows: 

"Reference to terms in prior laws, how 
construed. -- Where other statutes of 
this state use the terms 'physician', 
'surgeon', 'practitioner of medicine', 
'practitioner of osteopathy', 'board of 
medical examiners', or 'board of osteopathic 
registration and examination', or similar 
terms, they shall be construed to mean 
physicians and surgeons licensed under 
this chapter or the state board of regis­
tration for the healing arts in the state 
of Missouri." 

Our research reflects that this provision was first inserted 
in the laws of the state by the passage of Senate Bill No. 50, 
paragraph 22, 1959. 

The wording seems clear that the term "physician" means only 
a physician licensed under the state board of registration for the 
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healing arts. 

We feel that the i ntent of the legislature in enacting into 
law Senate Bi ll No. 50, Paragraph 22, supra, was to limit the 
application of the word "physician 11 etc. to those professions 
licensed under that chapter and no other chapter as such term is 
used in the statutes of Missouri. 

We also have taken note of your comment relative to a prior 
opinion of this office relative to a chiropodist being "considered 
a physician within the limitations placed upon him by the statute" 
insofar as the Workmens Compensation Law is concerned . 

We call your attention to the fact that Section 334.021, 
RSMo. 1959 was not in existence at time of this opinion rendered 
March 25, 1953. 

In view of Section 334.021, RSMo. 1959, we are hereby with­
drawing Opinion No. 37, 3/25/52, Hansen. As pointed out above, 
the Legislature has specifically limited the application of the 
term "physician" as u.sed in the statutes of Missouri to the cate­
gories specified in Section 334.021, RSMo. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the services of a 
podiatrist are not "physician's services " as provided in Sec­
tion 208.152, RSMo. Supp. 1967, providing for benefit payments 
for medical assistance on behalf of needy persons. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Daniel P. Hough, Jr. 
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