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Honor abl e Johnnie S . Aikens 
State Representative - 74th District 
Missouri House of Representatives 
5145A Delmar Boulevard 
St . Louis, Missouri 63108 

Dear Representative Aikens: 

This is in response to your request for an opinion as to 
whether a ward or township committeeman can hold the office of 
United States Representative in Congress. 

The Missouri Constitution, Article VII, Section 9 sets forth 
a restriction upon the holding of two offices concurrently, one 
federa l and the other state. It provides: "No person holding an 
office of profit under the United States shall hold any office of 
profit in this state, members of the organized militia or of the 
r eserve corps excepted." Although it has been held that a committee­
man is a public officer, Noonan v. Walsh, 273 S.W.2d 195, 196 (Mo. 
1954), the office of committeeman is not an office of profi t. There­
for e, the restriction in the Missouri Constitution provides no barrier. 

Likewise, there are no provisions in the United States Consti­
tution which would prevent the holding of these two offices concur­
rently. Article I, Section 6 merely prevents one who is holding an 
office under the United States from being a member of either house 
of the United States Congress during his continuance in office. 

The only other possible restriction is the common law rule 
against holding incompatible and inconsistent offices concurrentl y, 
as set forth in State ex rel Walker v . Bus, 135 Mo. 325, 36 s .w. 
636, 637 (1896). It was said there that incompatibility does not 
consist of a physical inability of one person t o perform the duties 
of two offices, but there must be some inconsistencies in the func ­
tions of the two, some conflict in the duties required of the officers. 
67 C. J.S., Officers, Section 23, page 135 says: 
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• • • the inconsis t ency, • • • lies • • • in 

a conflict of interest, as where one [office] 
is subordinate to the other and subject in 
some degree to the supervisory power of its 
incumbent, or where the incumbent of one of 
the offices has the power of appointment as 
to the other office, or the power to remove 
the incumbent of the other, or to audit the 
accounts of the other, the question being 
whether the occupancy of both offices by the 
same person is detrimental to the public inter­
est or whether the performance of the duties 
of one interferes with the performance of those 
of the other • • • • " 

We find no such conflict here . The duties of a committeeman, 
in representing and acting for his party, must be carried out with 
a view towards the public interest since he is, according to the 
Missouri Supreme Court, a public official . In this respect, there 
is no inconsistency between the two offices . Also, there is no way 
in which a congressman could use his office as committeeman to se­
cure his renomination as the party candidate for United States Re­
presentative, as this decision is made by the voters in the primaries . 

Therefore, we find no incompatibility between the two offices . 

CONCLUSION 

It is our opinion that one can hold the offices of United States 
Representative in Congress and party committeeman concurrently . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my Assistant, Richard L. Wieler. 

truly, 

N N H. NIL~~·~~~--~ 
Attorney General 
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