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Dear Mr. Bufo rd: 

With refe rence to your recent request for an opinion as 
to whether a Missouri lawyer can serve as a duly elected magi­
strate and probate j udge of a fourth class county and also 
accept an appointment as a United States Commissioner, it is our 
opinion that such dual office holding is prohibited. 

We believe the following constitutional provision to be the 
principal objection to a person simultaneously occupying the 
position of probate judge/ex officio magistrate and that of a 
United States Commissioner: 

"No person holding an office of profit under 
the United States shall hold any office of 
profit in this state, members of the organized 
militia or of the reserve corps excepted." 
Article VII, Section 9, Constitution of Missouri. 

The Supreme Court of Wisconsin had occasion to construe a 
similar constitutional provision on a nearly identical set of 
facts. Their constitution reads in part: 

"No member of Congress, nor any person holding 
any office of profit, or trust under the United 
States (postmasters excepted), * **shall be 
e ligible to anr. office of trust, profit or honor 
in this state. ' 

The Wisconsin Court accordingly ruled that a person accepting 
appointment as a United States Commissioner had thereby vacated 
the office of Circuit Court Commissioner. The Court noted that a 
United States Court Commissioner was clearly an office of profit 
or trust under the United States (citing therefo re, United States v. 
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Mouat, 124 U.S. 303, 31 L.Ed. 463; United States v. Germaiur, 
99 u.s. 508, 25 L.Ed. 482; United States v. Smith, 124 U.S . 
525, 31 L.Ed. 534) and concluded as follows: 

"The relator seeks to escape the plain 
language of the constitutional provision 
referred to on the ground that the two 
offices are not incompatible, and also on 
the ground of practical construction. The 
question of incompatibility of the two 
offices is foreclosed by the constitutional 
provision referred to, and not open for 
consideration. This provision of the Con­
stitution is clear, and no room is left 
for practical construction. * * *" State 
ex rel. Hazelton v. Turner, 169 NW 304, 
(Wis., 1918). 

We are persuaded that the same result must obtain in Missouri. 

This office earlier construed Section 9, Article VII to mean 
that the mayor of a third class city would be prevented from serving 
as an officer in the Small Business Administration of the Federal 
Government, although we therein indicated that a civil servant 
employee of the Federal Government would not necessarily be a holder 
of an "office of profit under the United States." However we believe 
there can be no doubt but that a United States Commissioner appointed 
~ursuant to 28 USCA, Section 631, must be considered a holder of an 
'office of profit under the United States." (Go-bart Importing Com­

pany v. United States, 282 US 344, 75 L.Ed. 374 (N.Y., 1931); Jaben 
v. United States, 381 US 214, 14 L. Ed. 2d 345 (Mo., 1965)). Certainly 
a probate judge/ex officio magistrate is the holder of an "office 
of profit in this state." (Section 482.150, RSMo 1967 CUm. Supp .) 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a person elected to the 
office of probate judge/ex officio magistrate (Article V, Section 18, 
Constitution of Missouri) cannot simultaneously occupy the position 
of United States Commiss1oner (28 USCA, § 631). 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my assistant Louren R. Wood. 
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