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November 13, 1968

OPINICH BC, 2373
Anawered by LetSter - Brannock

Honorable J. H. Frappier
th District

2335 Humaingdbird Drive

Florissant, Missouri 63031

Dear Mr. Frappier:

We have your letter of August 22, 1968, requesting an
opinion of this office, which reads as follows:

"I have received numerous complaints re-
garding the tax exemption status of
public and not for profit private schools
with respect to the sales and use tax.
Specifically, there seems to be a good
deal of confusion relative to the pay-
ment of sales tax on the cost of printing
of the school year books.

"Typically, the schools will sell the
year books to students at a price sub-
stantially below the cost of printing.
The difference between the es price
and printing cost is normally raised
through the sale of advertising space.
Of course, the preparation of the year
book is a e of the curriculum for
the Jou ism students.

"It is my understanding that some Missouri
schools pay the sales tax but the vast
majority do not. Would you please =2dvise
as to your opinion regarding the payment
of sales tax on these printing costs. It
is ay understanding that someone has is-
sued an opinion that all year books, re-
gardless of the school's exemption status,
are taxable because they are purchased for
resale.

"Your clarification of this situation will
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vbe appreclated.”

There are Lwoe types of schools within the State of Misscuri,
public and private. ¥ith regard to sales tax application mentioned
in your letter, we enclose herewith copy of Attorney General Cpinion
5o, 64, Jdated April 20, 1954, issued to Mr. M. E. Morris, which
deals with a private school, Wentworth uilitary Academy, which is
lincorporated under a Pro Forma Decree.

The gonclusion therein is that Wentworth Military Academy
1s not exempt from the Missourl sales tax upon purchases made 10
or sales awade vy such organization.

Hule Ko. © adopted by the Departument of Revenue of the State
of Aissouri revised October 13, 13507, in its concluding paragraph
on page G0 states:

"All purchases or sales made by or to private
schools, such as military, trade or finishning
schools and other such private institutions,
are subject to tax.”

With regard to public schools and their suppliers relative to
sales and use tax, Rule No. 6, pagees €0 and 61, Department of
Revenue, Missouri Sales Tax Rules, states as followa:

"Sections 144.040 and 144,615(3) clearly
exempts from tax purchases or sales made

ny schools supported by public funds or
religious organizations, when saild purchases
are paid for by public funds, or funds be-
longing to said institutions and where such
items purchased are used in the conduet of
regular educational or religious functions
and activities.

"when schools purchase equipuent or supplies
for use by individuals, that does not become
the property of the school and when paid for
from funds not belonging to the school or

with funds collected from or to ve collected
from students, tax should be paild on such
purchases. This includes athletic equipment,
wugical instruments and supplies, booke and
such other material, which becomes the property
of the individual purchasing same.

"Therefore, when orders are placed for school
equipment or supplies it should be clearly
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indicated in the purchase order whether or
not the goods are to become the property of
the school or an individual. Wwhere practical,

te order blanks should be used so that
the seller can recognize the taxable items
purchased., ©Sales or purchases of property
under an arrangement where an individual or
a school takes orders from students and
makes a combined or single purchase for the
individual benefit and use of the students
are not exempt and tax must be collected by
the vendor or seller.

"Suppliers or retailers selling rings,
pilurea, sweaters, Jackets, school annuals,
musical instruments, shoes, and similar items
or the rental of gowns, caps and other itens,
which are for the personal, individual benefit
and use of a student should include and collect
the sales or use tax on such sales or rentals.
Purchase orders should designate if purchases
are for school purposes and not for student's
individual and personal benefit ownership, and
if the purchases are for the school's purposes
as part of their regular educational activities
no tax should be collected by the sellers.
(Examples of non taxable eituations: When a
school purchases books, desks, school supplies,
and equipnent, diplomas, medals, awards or cups,
athletic, musical or other equipament and sup-
plies purchased for the athletic and other

ts, and for the general use by or
benefit of all students entered or engaged in
regularly sponsored school athletic or other
educational programs, classes, events or
activities.)

"Operators of vending machines or commissaries
located in schocls, but not operated by the
schools or any school group, are required to
report the tax on the gross recelipts froa these
ven machines or comaissaries operated by
then. (3ee rule 67.)

"Tax need not be collected on admissions charged
to school plays or entertalnaents sponscred as
a part of the regular school program as such pro-
grams are considered normal school activities;
on the other hand, when entertainments, prograans,

- 3 -



Honorable J. H. Frappier

etc., are put on by individuals, entertainers
or groups thereof, who make this a business
and receive as compensation therefor a portion
of the net receipts, then the Sales Tax must
be collected on the admission charge even
though sponsored by the school and the profits,
if any, are used for school purposes."”

The Departmeni of' Revenue under the above rule requires the
school, when it receives the school annual or other personal
property to be paid for by the student, to pay to the printer or
supplier sales tax on the entire charge made by the printer or
supplier.

Very truly yours,

NORMAN H. ANDERSON
ATTORNEY GENERAL

Encl. - Op. No. 64-Morris



