
ELECTIONS: 
CANDIDATES : 
COUNTY TREASURER: 

Section 54 .040, RGMo. 1959, does not 
prohibit a deputy county clerk of a 
second clacs county from being e l igible 
to the office of treasurer of said 
county when such individual has resigned 

as deputy county c lerk 
were nominated for the 

prior to the primary election at which candidates 
office of treasurer. 

September 5, 1968 

Honorable Robert P. Warden 
Prosecuting Attorney 
Jasper County Court House 
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Dear Mr. Harden : 
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This is in response to your opinion request in which you asked 

whether a person who holds a position of a deputy county clerk of 
a second class county is eligible to the office of treasurer of 
said county when such person resigns from the office of deputy county 
clerk prior to the primary election at 'Nhich candidates were nominated 
for the office of treasurer. 

Your question requires an interpretation of Section 54 .040, 
RSMo. 1959, which states in full as follows: 

"No sheriff, marshall, clerk or collector, or 
the deputy of any such officer, shall be eligible 
to the office of treasurer of any county. 11 

The general provisions relative to the office of county cler l'C 
are stated in Chapter 51, RSMo. 1959. Section 51.440, RSMo. 1959, 
provides for the appointment and compensation of deputies of class 
two counties . 

In turning to the application of the provisions of Section 
54.040 to the question involving the eligibility of the deputy 
county clerk who has vacated the office prior to the primary elec­
tion, we note that the Missouri Supreme Court has thus far rendered 
two decisions interpreting that section. 

In State v . Dunn, 209 S . W. 110 (1919), the Supreme Court of 
Missouri cons idered the meaning of the word "eligible" in connection 
with a deputy collector of the City of St. Louis who resigned his 
office after the election a.nd before taking the office of treasurer. 
It was the holding of the court that the definition of "eligible" 
depended upon the context and on the subject, and in that particular 
instance the court stated that the legislature intended that a col­
lector was incapable of being chosen treasurer . The court continued 
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and found a general incompatibility between the two offices and 
held that the deputy collector was on the same footin~ a s his 
chief . Accordingly, they awarded the writ of ouster. The con­
currinG opinion found that the term "eligible" when used in the 
statutes or the constitution without contextual qualification or 
modificatory terms, refers to the lega l capacity to hold an office 
at the time of election or appointment thereto of the person 
designated . The concurring opinion also found that the right and 
title to an office is determined by a valid election or appointment 
thereto and hence the qualification of the person chosen or appointed 
nust exist at the time of the accrual of his right and title . 

In a later case , State v . Moore, 152 s . W. 2d 86 (1941), the 
Supreme Court considered the section under question ana whether a 
township collector \'las included within the prohibition of the stat­
ute making a collector ineligible to the office of county treasurer. 
The court distinguished the township form of government and concluded 
that the statute referred to a county collector only and not to a 
township collector . l~lhile there is other dictum in the case that 
would Give rise to some speculation as to it's possible application 
to the instant problem, we consider it only dictum that is not sub­
stantially related to the question in this opinion , or for that 
matter to that case which was under consideration . 

As stated in Ba l lentine's I.a.w Dictionary Second Edition (1948) 
at page 427 , generall y "eligible" does not mean eligible to be 
elected to the office at the date of the appointment or the election , 
but capable of holding the office at the commencement of the term . 
The person elected or appointed to an office may not have the legal 
capacity or fitness for the office at the time ~f his election or 
appointment, and yet he may become qualified before the term begins. 

However , the meaning of the word "eligible" must be determined 
by the context as stated in Dunn. 

Further , the Moore case stated that we should observe that the 
statutes prescribing requirements of eligibility to an elective 
office must be given a liberal construction . This is so because in 
our democratic form of government the greatest possible freedom of 
choice in the selection of their officers ts a natural right of the 
people, and this right must be zealously Guarded by the courts . 

vle understand that the deputy county clerk resigned froM his 
office as deputy prior to the primary election. We consider State 
v . Dunn, supra , as authority, and the context of that case indicates 
t hat the question of eligibility is determined at the time the party 
is chosen treasurer . I n view of thi s construction given by Dunn, 
and in light of the liberal construction concept of Moore, we-fiOld 
that the deputy county clerk, under the circumstances presented, is 
eligible to the office of county treasurer, having vacated the office 
of deputy county clerk prior to the primary election . 
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CONCWSION 

It is the opinion .Jf this .Jffice that Section 54.040, RSMo. 
1959, does not prohibit n deputy county clerl-: of a second class 
county fr.Jm being elie;ible to the office of treasurer of said 
county v~hen such indi vidua 1 has resigned as deputy county cler l~ 
prior to the primary election at 1-1hich candidates were nominated 
for the office of treasurer . 

This opinion 1-vhich I hereby approve 111as prepared by my 
assistant, John C. Klaffenbach . 

JCK : ss 
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