
LIQUOR CONTROL: 
LIQUOR: 
BONDS: 
LICENSES: 

Applicants for licensure to sell in­
toxicating liquor by the drink at retail 
for consumption on the premises pursuant 
to Section 311 . 090(2), RSMo 1959, and 
applicants for licensure to permit t he 

drinking or consumption of intoxicating liquor in, on, or about the pre­
mises pursuant to Section 311.480(4), RSMo 1959, are required by law to 
post bond as required by such sections. 

OPINION NO. 312 

July 30, 1968 

Honorable Edward T. Linehan 
State Senator, Sixth District 
314 North Broadway 
St. Louis, Missouri 63102 

Dear Senator Linehan: 

FILED 

31~ 

This is in response to your request for an opinion from our 
office which request states: 

"In the 1967 General Session of the Legislature 
we passed two bills which attempted to repeal 
the bond r equirements for applicants for the 
sale of i ntoxi cating liquor and non-intoxicating 
beverages under Chapter 311 and 312 . 

"I have spoken to Mr. Downing about this and 
ask this opinion whether or not the licensees 
are still required to post bond, which was 
formerly required. The Supervisor of Liquor, 
Mr . Wiggins, has interpreted Section 311 .080, 
Section 2, to require such bond. 

"This was definitely not the intent of the 
Legislature, and I would l ike to know what your 
opinion is on it . " 

The Senate .Bills referred to in your request passed by the 74th 
General Assembly were numbered 40 and 41 became effective October 13, 
1967 . 

Senate Bills 40 and 41 repealed and reenacted Sections 311.230 
and 312 . 080, RSMo 1959 . 



Honorab l e Edward T . Linehan 

Sections 311.230 and 312.080, supra, provided ~enerally, that 
applications for license to manufacture or sell intoxicating and 
nonintoxica tinr liquor be made to the Supervisor of Liquor Control 
and further, that a bond accompany the application. The result of 
these new Senate Bills was, that Secllons 311 . ?30 and 312.080 now 
no longer require the app1ica1t for 11censur8 to manufacture or sel l 
intoxicating or nor.intoxicatin 7 liquor. to fu!"nlsh a $2 000 bond. 
These reenac ted se~tions are found in the 1967 Cumulative Supplement. 

However, Section 311 . 090(2), RSMo 19S9 , p1·ovides that a $2 ,000 
bond be given for the faithful performance of all duties imposed 
upon the licensee by those applying for licen3e to sell intoxicaLing 
liquor by the drink at retail for conr-umption on the premises. 'l'hat 
section and Section 311.480(4), RSMo 1959, which provides for a 
$1,000 bond from applicants requestin~ a license to permit the drink­
ing or consumption of intoxicating liquor· in, ~n. or about the premises 
have not been repealed by the aforementioned Senate Bills. There­
fore, applicants for licenses pursuant to Sections 311 . 090 ana 311 .480, 
supra, are still required by law to furnish che required bond as 
not ed in the respective 3ections with their applications . 

CONCLUSION 

Applicants for licensure to sell intoxicating liquor by the 
drinK at retail for consumption on the premises pursuant to Section 
311.090( 2), RSMo 1959. and to applicants for li~ensure to permit 
the drinl<ing or consumpt ..... on of' intoxicating liquor in on, or about 
the premises pursuant to Section 311.42-0(L~) . RSMo 1959, are reQuired 
by law to pos t bond as reouired hy such sections . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was preoared by 
my Assistant, Gerald L. Birnbaum. 

Very truly yours. 
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NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 
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