
May 28, 1968 

Mr. James Flanagan, Chairman 
Missouri Real Estate Co~ssion 
1710 Commerce Tower 
Kansas City, Missouri 

Dear Mr. Flanagan: 

OPINION NO. 281 
Answered by Letter~Lorch 
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This is in reply to your opinion request of May 7, 1968, 

asking whether auctioneers should be licensed under the Mis­
souri Real Estate License Law. 

Section 339.010, RSMo Supp. 1967, is the section relating 
t o those individuals required to be licensed and is set out 
below in pertinent part : 

" * * * nor shall this chapter apply to 
a * * * auctioneer employed by the owner 
of the property * * * " 

As set out above, this section clearly contemplates the 
sale of real property by an auctioneer and states that Chapter 
339 does not apply to auctioneers employed by the owner to 
sell the property at auction. 

For this reason, it is the opinion of this office that 
auctioneers do not need to obtain a real estate license to 
sell real property at auction when employed by the owner of 
the real property. However, it should be noted, that any 
sale of real property for others in a manner other than at 
auction or engaging in any other activity which constitutes 
real estate brokerage as defined by Section 339.010, RSMo 
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Supp. 1967, requires licensing under Chapter 339. In other words, 
the mere tact that an individual is an auctioneer does not entitle 
him to act as a real estate broker or salesman except as contemplated 
by Section 339.010, supra, that being the sale of real property at 
auction. 
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Yours very truly, 

NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 
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