
Honorable Clifford A. Falzone 
Prosecuting Attorney of Randolph County 
220 1/2 West Reed Street 
Moberly, Missouri 65270 

Dear Mr. Falzone: 

OPINION NO . 201-68 
Answer by letter 

(Klaffenbach) 

-tJ ).. o I 

This opinion is in response to the following questions you 
asked concerning the County Assessor of Randolph County: 

1. rttust the county assessor, in a third class county, not 
under township organization file the assessment lists, returned 
by the tax payers, with the county clerk? 

2. Can the county clerk refuse to certify to the county 
treasurer and the Director of Revenue the amount due the assessor 
for the current twelve month period until the assessor files 
the assessment lists with the clerk? 

3. Can the county assessor correct an error he made on 
the real estate book, after the book has been returned to the 
county court? 

4. Can the county collector alter or change the real es­
tate tax book? 

First, the county assessor must file the assessment lists 
with the county clerk. Section 137.155, RSMo 1959 , provides 
each individual list shall be signed with an oath and the list 
and oath shall be filed by the assessor in the office of the 
county clerk, who shall preserve and keep them. This statute 
was derived from Section 9759, RSMo 1929, which is discussed 
in enclosed Attorney General's Opinion No. 43, issued to Mr. 
s. R. Hunter, Assessor of New Madrid County, on March 3, 1939. 

Second , the county clerk is not obliged to certify to the 
county treasurer and the Director of Revenue the amount due the 
assessor until the assessor files the assessment lists with the 
clerk. The county assessor has a statutory duty to return the 
assessor's book to the county court on or before the 31st day of 
May in every year, Section 137 . 245, RSMo 1959, and to file the list 
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and oath in the office of the county clerk, after he has com­
pl eted t he assessor's book. Section 137.155, RSr1o 1959 . The 
county clerk has a statutory duty to certify to the treasurer 
of his county and to the Director of Revenue t he amount due 
the assessor of his county for the current twelve mont h period, 
not later than June 15. Section 53.147 , RS~o Suop . 1967. The 
county assessor in class t hree counties i s paid, "s ixty»rive 
cents per list , and each county assessor shall be a llowed a 
fee of ei~ht cents per entry for makin~ real estate and tan~i­
ble personal assessment books . " Section 53 .130, RSMo 1959 . 
Therefore , it is reasonable for the county clerk to insist 
upon the return of the lists before certifyin~ t he amount due 
the assess or. The general rule in regard to t he compensation 
of a pub l ic official is stated in Nodaway County v. Kidder, 129 
S. W. 2d 857, 860, as follows: 

The ~eneral rule is that t he rendition of ser­
vices by a public officer is deemed to be gra­
tuitous , unless a compensation t herefor is pro­
vided by statute . If t he statute provides com­
pensation in a particul ar mode or manner, t hen 
the officer is confined to that manner and is en­
titled to no other or ~urther compensation or to 
any different mode of securin~ same. ~uch statutes, 
too, must be strictly construed as a~ainst the of­
ficer." 

Third, the county assessor may not correct an error he ~ade 
on the real estate book, after the book has been returned to 
the county court. The assessor must make out t he assessor's 
book, and return it to the county court l'li t h t he oath that, so 
far as he has been able to ascertain, all taxable pronerty in 
the county is correctly set forth and the value stated. Section 
137.245 (1) , RSMo 1959. After he has done t his, his jurisdic­
tion has terminated . This question is di s cussed in Attorney 
General's Opinion No. 15, i ssued to the Honorable John R. Cas l avka 
on September 6, 1955 , concerning the right of a township assessor 
to correct errors on his book after it has been turned over to 
the county clerk . The reasonin~ is equally apQlicable to county 
assessors . This reasonin~ is found, also , in Attorney General's 
Opinion No. 70, issued to the Honorable Elmer Peal on January 31, 
1953, which holds t hat t he county assessor may not add lists to 
t he assessor's book after his book has been turned over to t he 
county clerk . 

Fourth , the county collector may not alter or change t he 
tax books, or reduce an assessment. The collector has no author­
ity to change t he tax books , and the !Ussouri cases have he ld 
t hat he is prohi bited from doin~ so . Attorney General's Opinion 
No. 10, issued to t he Honorable Ted A. Bollin~er, November 9, 1949 . 

If any chan~e in t he tax boolc is ordered bv t he county court, 
under Section 137.270 , RS~o 1959, t he county cle r k is authorized 



to correct the tax book, not the county collector. Section 137.260 
RSMo 1959. It should be noted that the county court's power to 
take action is more limited than that or the county board of 
equalization. The county court may not change the valuation placed 
on property by the assessor or the board of equalization. Section 
137.270, RSMo 1959, construed in Attorney General's Opinion No. 13, 
issued to the Honorable Hilary A. Bush on August 12, 1946 . 

It is our view that: 

1. The county assessor, in a third class county, 
must file assessment lists with the county clerk. 

2. The county clerk can refuse to certify to the 
county treasurer and the Director of Revenue the amount 
due the assessor for the current twelve month period 
until the assessor files the assessment lists with the 
clerk. 

3. The county assessor cannot correct an error 
he made on the real estate book, after the book has 
been returned to the county court. 

4. The county collector cannot alter or change 
the real estate tax book. 

Enclosure: No. 43, 
No. 10, 
No. 15, 
No. 70, 
No. 13, 

3-3-39, Hunter 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 

11-9-49, Bollinger 
9-6-55, Caslavka 
1-31-53, Peal 
8-12-46, Bush 


