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Dear Mr. Sears: 

This is in response to your request for an opinion concerning 
the duration of commitments to the State Board of Training Schools 
in view of a recent court order as follows: 

"Wherefore it is by the court considered, ordered, 
adjudged, and decreed, that said child be and is 
hereby declared in need of training school educa­
tion and discipline, and is accordingly, committed 
to the custody of the State Board of Training Schools 
to be by them dealt with in all respects as required 
by law and for an indeterminate period but not longer 
than the period until said child shall have attained 
the age of eighteen." 

Although not stated in the opinion request, we assume that the 
order was made by a juvenile court. 

Section 211.041 RSMo 1959, provides that a child coming under 
the aegis of the juvenile court may remain under the jurisdiction 
of the court until attaining age 21, " * * * except in cases where 
he is committed to and received by the State Board of Training 
Schools." 

Section 211 .191 RSMo 1959, provides that, " * * * in all com­
mitments [to the state training schools] the law in reference to 
them shall govern." 
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Section 219.160 RSMo 1959, provides that: 

" * * * Except where a child who is convicted of 
a crime and sentenced for a period of time which 
will not expire until after his twenty-first birth­
day, all commitments to the board shall be made 
for an indeterminate period of time." 

The order of commitment in question seeks to limit the period 
of time during which the child committed may be held in custody and 
is therefore contrary to the provisions of Section 219.160, supra. 
This situation is analogous to the circumstances outlined in State 
v. Campbell, Mo., 307 S.W.2d 486, 490, where the court stated. 

" * * * the inclusion of an unlawful and ineffec­
tive provision in a judgment of conviction, other­
wise valid, does not render the entire judgment 
void, because the portion of the sentence which i s 
contrary to law will be treated as surplusage and 
disregarded." 

CONCLUSION 

The order of commitment of a delinquent juvenile must be made 
in accordance with jurisdiction conferred by the legislature. Such 
an order seeking to limit the period of commitment to the time when 
the child committed reaches eighteen years of age is invalid and 
cannot be applied because the controlling statutes require that all 
such commitments be for an indeterminate period. 

This opinion which I hereby approve was prepared by my assist­
ant, Mr. Howard L. McFadden. 


