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Honorable Marvin L. Dinger 
State Representative ;1g 
Iron County 
Ironton. Missouri 36350 

Dear Representative Dinger: 

This official opinion is issued in response to your request 
for a ruling. You inquire whether or not a public school district 
can lawfully acquire an undivided part interest in realty as a 
tenant in common. Your inquiry states: 

I " 

"St. Joseph Lead Company is willing to 
build and pay for a school for the use 
of Iron County Consolidated School Dis­
trict #4 1 at Viburnum. M1ssouri1 according 
to plans and specifications approved by 
that school district. 

"It is the wishes and desire or the 
Board of Education of that district to 
eventually acquire title to this property. 
but in order to have sufficient funds 1 
this will require a period of approxi­
mately 15 years. There would be no con­
tract in t his regard. 

"Is it lawful for the school district 
to acquire an undivided interest. such 
as a 1/15 interest (to be granted to it 
by deed) 1 each year until the entire 
interest or ownership has been acquired? 

"This would mean that the school district 
and St. Joseph Lead Company would be 
tenants in common as to their respective 
interests until the school district acqui~es 
the entire interest or ownership. 11 



Honorable Marvin L. Dinger 

Section 177.091, RSMO. Supp. 1967, states as follows: 

"1. The school board 1n each six-director 
district, as soon as sufficient fUnds are 
provided, shall establish an adequa t e 
number of elementary schools, and if the 
demands of the dist rict require more than 
one elementary school building, the board 
shall divide t he district into elementary 
school wards and fix the boundaries t hereof. 
The board shall select and procure a site in 
each ward and erect and fUrnish a suitable 
school building thereon. 

"2. The board may also establish high 
schools and may select and procure sites and 
erect and turni.sh buildings therefor * * * " 

Section 177.091 supra imposes upon the board of education of 
six-director dist rict s the power to establish elementary and high 
schools. The statutes do not spell out any exclusive method which 
the board must use in establishing these schools. The Supreme 
Court of Missouri in the case of Hart et al v. Board of Education 
of Nevada School District et al, Mo., 252 SW 441, 442 s t ated: 

"Under the statutes of this state * * * 
the school boards, and t hey alone, are 
i .ntrusted with t he duty of providing 
and maintaining school facilit ies, 
including sites, school houses and fur­
nishings. The met hods and means to be 
employed 1n the discharge of these 
functions are committed wholly to their 
judgment and discret ion." 

In the case of Kemper et al vs. Lo~ e t al, Mo., 212 SW 871, 
the school district rented a room in wh~h i t conducted a high 
school. The court const rued the word 11establish" as used in 
Section 10869{ RSMo. 1919 (the s t at utory predecessor of Section 
177.091 supra), as referring to "the school rather than the site 
and building" • 

The court stated l.c . 872, 873: 

" * * * the Legislature did not intend 
to preclude an arrangement for high 
school buildings 1n such districts, in 
circumstances like those appearing 1n 
th1s record, by means other than the 
purchase of sites and t he erection of 
buildings thereon by the district * * * 
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Honorable Marvin L. Dinger 

In such circumstances, since ·a building 
is necessary1 and since t he board i s not 
confined by t his section to erecting a 
building, the board is left free 1 so far 
as this section is concerned1 to acquire 
one by other lawful means. The word 
•establish' has itself been held to in-
clude power to rent." 

These authorities lead us to the opinion that school boards 
may acquire buildings for school purposes by any common method of 
legally acquiring possession or ownership of real estate. This 
would include tenancies in common. However, we fUrther are of the 
opinion that any arrangement must vest control of the property 
wholly in the school board as to that part and during that time 
which the propert y is used for school purposes. 

Section 177.011, RSMO. Supp. 1967, states: 

" * * * All property leased or rented 
for school purposes shall be wholly under 
the control of the school board during 
such time. * * * " 

Although this statute expressly mentions only lease-hold 
interests, we consider it to express a public policy that control 
of premises when used for school purposes must be exclusively in 
the school board and cannot be shared. Thus, where a board acquires 
ownership of realty through the purchase of an undivided partial 
interest, it is necessary that the board establish exclusive con­
trol over the premises when and where they are used for school pur­
poses. This may be done by appropriate lease or contract arrange­
ments. 

OUr opinion rules only on the legality of methods of acquir­
ing possession and ownership of realty for school purposes. Whether 
or not a particular method is advisable, is a matter within the 
sound discretion of the board of education. '~e express no opinion 
as to advisability. 

We also direct your attention to Article VI, Section 26(a) 1 

Missouri Constitution, Section 165.021, RSMo. Supp. 19671 which 
prohibit indebtedness by a school district 1n excess of current 
revenue. Also see enclosed Letter Opinion No. 7, Burlison, 3/2/64. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a six-director school 
district may acquire ownership of realty by purchase of an un­
divided part interest as tenant 1n common. However, as to that 
part and during that time which the premises are used for school 
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Honorable Marvin L. Dinger 

purposes, exclusive control must be vested in the board of educa­
tion of the district . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant , Louis c. DeFeo, Jr. 

Enclosure: 

Letter Opinion No. 7 
Burlison, 3/2/64 

Yours very truly, 

NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 
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