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The extension of t he municipal boundaries 
of the City of St . Charles does not 
automatically extend t he boundaries of 
t he St. Charles School District under 
Section 162.421, RSMo. Supp. 1967, where 
the territory taken in by the extension 

of the city is contained within a six-director school district t hat 
maintains a high school . The inhabitants of t he area annexed by 
the City of St. Charles may not change the boundaries of the school 
district by elec t ion under Subsection 2 of Section 162 . 421, RSMo. 
Supp . 1967. However, the vo t ers of the t wo school districts may 
change the boundaries between the school districts under the general 
change-of-boundary statute, Sec t ion 162.431, RSMo. Supp . 1967. 

July 16 , 1968 

Honorable Andrew H. McColloch 
Prosecuting Attorney 
St. Charles County 
First National Bank Building 
St. Charles, Missouri 

Dear Mr . McColloch: 

Opinion No . 173 

FILED 

/'73 
This official opinion is rendered upon your request for a 

ruling interpreting Section 162.421 , RSMo. Supp. 1967. 

Your let ter of request outlines the following relevant 
facts: (1) The City of St. Charles proposes to annex an area 
which is presently within t he R- 5 School District of St. Charles 
County . (2) Both the school district of St. Charles and the R-5 
School District are wholly within the boundary of St . Charl es 
County, a county of the second class. ( 3) There are no cities 
with a population of more than 75,000 in St. Charles County. (4) 
The R- 5 School District maintains a high school. 

You pose two ques t ions which are as follows: 

"1. If the proposed annexation of the City 
of St. Charles is successful in that area 
presently included in the R- 5 School District, 
will the boundaries of the St. Charles School 
District be automatically extended into that 
same area? 

"2. In the event that your opinion is t hat 
the extension of the boundary is not 



Honorable Andrew H. McColloch 

automatic upon annexation, may the inhabitants 
of the annexed area hold a special election to 
affect such an extension?" 

I. 

Regarding your first inquiry: 

We are of the opinion that a proposed annexation is within 
one of the exceptions to the provisions of Section 162.421. 

Subsection 1 of Section 162.421, RSMo. Supp. 1967 states as 
follows: 

"Except districts containing a city or a part 
of a city having more than seventy-five thou­
sand inhabitants and districts in counties of 
the first class, the extension of the limits 
of any city or town beyond the boundaries 
of a six-director school district in which it 
is included shall automatically extend the 
boundaries of that district to the same extent, 
effective on the first day of July next follow­
ing the extension of the limits of the city or 
town, and except in counties of the second 
class if the extension of the limits of the 
city or town includes territory contained in 
another six-director school district which 
maintains a high school, then the school 
district boundary lines shall not be enlarged 
to include territory in said six-director dis­
trict by reason of the extension of the city 
or town limits. 11 

This statute provides for the automatic extension of six-director 
school district boundaries where the boundaries of the city or 
town in which the school district lies are extended. There are 
three exceptions to the automatic extension: (1) where the city 
has more than 75,000 inhabitants, (2) where the district is in a 
county of the first class, and (3) in certain instances in second 
class counties. 

Since there are no cities of more than 75,000 involved and 
since St. Charles is not a county of the first class, we turn to 
consideration of the third exception. St. Charles is a county of 
the second class. 

The third exception applies under the following conditions: 
( 1) The districts are within a county of the· second class. ( 2) 
The extension of the city or town includes territory contained in 
another six-director school district. (3) That district maintains 
a high school. 

2. 
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From the information you have provided us: (1) The school 
districts involved are within a county of the second class . 
(2) The proposed extension of the city includes territory con­
tained in a six-director school district. (3) That six-director 
school district maintains a high school . 

Therefore, we are of the opinion that the proposed annexation 
extending the boundaries of the City of St . Charles will not auto­
matically extend the boundaries of the St. Charles School District. 

II. 

As to your second inquiry: 

Subsection 2 of Section 162.421, RSMo. Supp. 1967 provides 
as follows: 

"Whenever, by reason of the extension of the 
limits of any city or town, a portion of the 
territory of any school district adjacent there­
to is incorporated in a six-director district, 
the inhabitants of the remaining parts of the 
district have t he right to be annexed to the 
six-director district. When such part of a 
school district desires to be so annexed, a 
special election or an election at a special 
meeting shall be held as provided in Section 
162.441, and if a majority of the votes cast 
favor annexation, the secretary shall certify 
the fact, with a copy of the record, to the 
board of the dis t ric t and to the board of the 
six-director school district; whereupon the 
board of the six-director district shall meet 
and confirm the annexation by a proper resolu­
tion of record. When such part of a school 
district has no organization, any ten voters may 
cal l a meeting of the district and proceed as 
provided in Section 162.441; and the secretary 
of the meeting shall certify, if the majority 
votes for annexation, to the board of directors 
of the six-director district, and the same 
action shall be taken as provided above." 

Annexation under this statute is possible only where the auto­
matic extensions provisions of the first paragraph of Section 162.421 
apply. Since we have held that the automatic extension provisions 
of Subsection 1 do not apply, it therefore follows that the annexa­
tion provisions of Subsection 2 do not apply to this situation. 

We assume from your letter that the proposed city extension 
will include a part, but not all, of the territory within the R-5 
School District. 

3. 
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Section 162.431, RSMo . Supp. 1967, provides for the changing 
of boundary lines between two six-director school districts. By 
means of this procedure, t he voters of the school district of the 
City of St. Charles and the R-5 School District could redesignat e 
the boundaries bet ween t he districts to coincide with the proposed 
extended city boundaries. However, this procedure has no relation 
to the extension of city boundaries or the provisions of Section 
162.421, RSMo. Supp . 1967. 

Therefore, we are of the opinion that the boundaries of the 
school districts can be changed to coincide with the proposed new 
boundaries of the city under Section 162.431 but not under the 
provisions of Section 162.421, RSMo. Supp. 1967. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that: 

1. The extension of t he municipal boundaries of t he City of 
St. Charles does not automatically extend the boundaries of the 
St. Charles School District under Section 162.421, RSMo. Supp . 
1967, where the territory taken in by the extension of the city is 
contained within a six-director school district that maintains a 
high school. 

2 . The inhabitants of the area annexed by the City of St . 
Charles may not change the boundaries of the school district by 
election under Subsection 2 of Section 162.421, RSMo. Supp. 1967. 
However, the voters of the t wo school districts may change the 
boundaries between the school districts under the general change­
of-boundary statute, Section 162.431, RSMo. Supp. 1967. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Louis C. DeFeo, Jr. 

4. 


