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Privately owned pick~p truck used 
in r esponding to calls for emer­
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This office is in receip t of your r equest for a legal opin­
ion , reading in part as f ollows : 

"\·Je have a quest ion concerning Section 304 .022, 
Paragraph 3, Subparagraph 3. This section has to do 
with emergency vehicles . We recently had a case in 
vlr ight County involving a pickup that did not have 
any special equipment on it . I t said "to1-1 t ruck" on 
the side . It \·Jas equipped \·J i th emergency lights. 
I t was used by a service station while making call s 
on traffic that might be stalled along the side of 
the road . " 

In a supplemental letter to the opinion reques t , you gave 
further and more detailed information regarding the matter of 
inquiry and it reads in part as foll ow s : 

"* * * you ask if I inquire if the tovr t r uck is 
an emergency vehicle vli thin the meaning of the statute 
you cite above * * * yes , that is my question . 

You as!c \·Jhat I mean by emergency lights . 7he 
particular vehicle * * * had a small red flashing 
l ight on top of the cab of the pickup truck . 

The par ticular situation that arises involves 
a privately or,.;ned pickup trucl;: vrhich is 0\•med and 
operated par t time in r enderi ng services to motorists 
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who are stranded on the highway * * * The vehicle 
has standard equ ipment the same as any other pickup 
truck that is Jbtained from the factory . The t r uck 
has no boom , no tow bar, and no compresso r tank in 
the bed. The vehicle would have a wide wooden 
bumper for pushing stalled vehicles * * *. 11 

We understand the inquiry of the opinion request to be whether 
a priva tely owned pickup truck with standard equipment put on at 
the factor~, with exception o f a red flasher light on the cab, is 
a '\;reeker ' or "tov1 truck" , within the meaning of Section 304 . 022, 
Paragraph 3, Subparagraph 3, RSMo. 1959, providing t hat certain 
motor vehicles are emer gency vehicles. 

Section 304 . 022 , RSMo . 1959, defines t he terms "emergency 
vehicle" and grants exemptions from certain traffic regulat ions to 
the driver when the vehicle is being used as an emergency vehicle . 
Said section reads i n part as follo\·JS : 

"3. An ' emergency vehicle ' is a vehicle of any of 
t he following types : 

{ 3) Any privately owned wrecker o r tow 
truck o r a vehicle owned and operated 
by a public utility service corporation 
while performing emergency service . 

"4. (1) The driver of any vehicle referred to in sub­
divisions {1), {2), ( 3 ) of subsection 3 of this section 
shall not sound the siren thereon or have t he front 
red lights on except when said vehicle is responding 
to any emergency call or when in pur suit· of an actual 
or suspected law violator or when responding to , but 
not upon returning from a fire * * * 

{3) The exempt i ons herein grant ed to an emer­
gency vehicle shall apply only when the driver 
of any such vehicle while in motion sounds 
audible signal by bell, siren, or exhaust 
whistle as may be reasonablY necessary, and 
when the vehicle is equipped with at least 
one lighted lamp displaying a red light visi­
ble under normal atmospheric conditions from a 
distance o f five hundred feet to the front 
end of such vehicle." 

From Paragraph 3, Subparagraph 3, Section 304.022, supra,it 
appears that an "emergency vehicle" is one of t he types of vehicles 
mentioned in the section, including any privately owned "wrecker" 
or "tow truck", while performing emergency service. However, the 
section does no t define "wrecker" or "tow truck" , and of necessity 
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we arc required to look elsewhere for a suitable definition o f 
these terms . \·fe do not find any statute or court decision of 
Missouri deflnin~ either of said terms. 

The only definition of the terms referred to abo ve we have 
been able to find is in Webster ' s Third International Dictionary, 
and which reads as follows : 

"\v're cker (3) an automotive vehicle with hoisting 
apparatus and mechanical equipment for tO'\'Iing 
\<Jrecker or disabled automobiles , freein~ automo ­
biles stalled in snow or mud, or making minor 
repairs or adjustments at the roadside - - called 
also to'\IJ-car". 

The above quoted definition does not ascribe any unusual or 
technical meaning to the words "wrecker" or " tow car" and defines 
them in such plain or ordinary language that any normal person of 
average intelligence \~ill have no difficulty in grasping their 
meaning . 

There is no indication the lawmakers intended to give the 
terms ''wrecker" or "to\·1 truck" as used in Section 304 . 022 , (sub­
paragraph 3, supra.)any unusual or technical meaning , so under 
provisions of Section 1 .090, RSMo . 1959 , on construction of 
statutes requiring ''-~ords or phrases to be construed in their usual 
or ordinary sense unless they were intended to be used in a tech­
nical sense , said terms are to be construed and understood in 
their plain or ordinary sense . Since the definition from Webster' s 
quoted above, appears to define the terms therein in plain or 
ordinary language and without technicalities , it is believed said 
definition is applicable to the terms "wrecl<:er" and "tow truck" 
used in Section 304 . 022 supra . 

It \vill be recalled that Webster 1 s definition of "wrecker" 
or "to\'J car" which we have said is applicable to the type of 
emergency vehicle referred to in Section 304.022 supra. , that a 
"wrecker" or "tm<J car" is equipped with hois ting apparatus and 
mechanical equipment for towing wrecked or disabled automobiles . 

The pickup truck referred to in the opinion request appear s 
to have only standard equipment such as is placed upon every pick­
up truck of that particular mal<:e and size by the manufacturer . I t 
further appears that the truck has no boom, no tow bar and no air­
compressor tank in the bed, and has only a wide wooden bumper f or 
pushing cars . 

It also appears the pickup truck , although the words "tow 
truck" are painted on the side , has none of the hoisting or mechan­
ical equipment to enable its operator to u se it to tow stalled or 
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disabled automobiles , and it is readily seen tha t such truck is 
not a ''wrecl<:er :: or "tow car" as defined by vlebster , and that it is 
not a "wrecker" or "tol-J truck" within the meaning of Section 30L~ . 022 , 
Paragraph 3, Subparagraph 3 , RSMo. 1959 . 

vle are enclosing Opinion No . 290 written under date of May 5 , 
1966 , to Edmund I. Hockaday concerning flashing 11.ghts. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that a privately 
0\·med pickup truck, used in responding to calls for emergency 
service by motorists of stalled or disabled vehicles, which truck 
has only standard equipment put on at the factory, ~1ithout equip­
ment for hoisting or towing stalled or disabled vehicles a t road ­
side, is not a "wrecker" or "tow truck': within the meaning of 
Section 304 . 022, Paragraph 3, Subparagraph 3, RSMo . 1959 . 

This opinion, i•lhich I hereby approve, was prepared by my 
assistant, Paul N. Chitwood . 

Enclosure: Opinion No. 290 
Hockaday 
5/5/66 

Yours very 
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