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A fourth class city can legally engage 
in the operation of an intra - city bus 
system and can make use of surplus city 
funds if additiona l revenue would be 
required. 
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15~ 
Honorable E. J . Cantrell 
State Representative - District 33 
Mi ssouri House of Representatives 
Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Cantrell: 

You have requested this office for an opinion concerning the 
power of a fourth class city to engage in the operation of an intra­
city bus system \'lhich operation would contemplate the use of city 
fund s if additiona 1 revenue ~rould be required. 

The powers of a municipality are derived from a delegation of 
power by the state. A fourth class city has only those powers 
conferred by the state in statutes. State ex ~el. City of Republic 
v. Smith, 345 Mo. 1158, 139 S.W.2d 929 . 

The question with which you are concerned seems to be suffi­
ciently covered by Section 91.450, RS~fo 1959, pertinent portions 
of vrhich follow: 

"Any city of the third or fourth class, and any 
town or village, and any city now organized or 
which may hereafter be organized and having a 
special charter , and which now has or may here­
after have less than thirty thousand inhabitants, 
shal l have power to erect or to acquire , by 
purchase or otherwise, maintain and operate , 
waterworks, gas works, electric light and power 
pl ant, steam heating plant, or any other device 
or p l ant for furnishing light, power or heat , 
telephone plant or exchange , street railway or 
allt other lublic transportation, condui t system, 
pu lie aud tori um or convent i on hall, which 
ar e hereby declared public utilities, and such 



Honorable E. J. Cantrell 

cities , town~ or villages are hereby authorized 
and empowered to pr6vide for the erection or 
ext ension of the same by the issue of bonds 
therefor * * * " 

This ~ection undoubtedly empowers the fourth class city to operate 
the contemplated bus system under the phrase "any other public 
transportation" . 

The question arises as to whether city funds could be used if 
a dd itional revenue would be required. There appears to be no reason 
why this could not be done . Section 91 .450 , RSMo 1959, is silent 
on the subject except t ha t the city' is "authorized and empowered to 
provi de for the erection and extension of same by the issue of bonds 
therefor" . 

In an Attorney General Opinion , dated April 18, 1956 , (#41-
Holman) , the question was posed: may money i n the general fund of 
a Fourt h class city be used to purchase land to be used for a city 
hal l or playground site? The opinion makes the following ob ­
servations : 

11This wri ter believes that the case of Decker vs . 
Diemer, 229 Mo . 296, 129 S. W. 936, even though 
the question therein concerned the authority of 
the county court to use surplus county funds , 
can be cited as authority for holding that the 
payment of land to be used ~or a city hall or 
playground site can be made fro:n the general 
fund . Involved in the case was the transfer 
of surplus funds of the county Lo a courthouse 
fund for the purpose of constructing a court ­
house . The court held that the transfer was 
not improper. Admitting that the statutes 
involved in the case were different f rom those 
involved in the question with which we are 
concerned in that the tran~action was on tne 
county level , yet t he reasoninG o:t" the court 
can be applied to the question at hand. The 
court at l . c . 336, of the official report said : 

' * * * We are further of the opinion 
that when all warrants and debts pro­
perly chargeable to a fund in any one 
year are paid and provided for, the 
residue of such fund is a "surplus " 
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within the purview of the transfer 
sections. Is not the building of a 
courthouse as legitimate as any other 
county purpose? Are bonds so desire ­
able that the peo~le of a Missouri 
county must bondhemselves when bonds 
are not necessar{, or go without a 
courthouse? Mus they levy special 
taxes v1hen they have the means in the 
treasury to avoid such special levy? 
Running like a thread through the 
statutes is the idea of as low a rate 
of taxation as is compatible with the 
welfare of people , and the other idea 
that the county ' s business must be 
done for cash. All these ideas are 
conserved by the holding made .' 

no s a u ory prov s on as o e source rom 
which payment for such land I s to be made, the 
board of a ldermen may use money In the general 
fund f or the purrose of ~urchasing a tract of 
land to be used or a ci y hall or playground 
s ite ." (ElriPhas i s ours ) 

Furthermore, in Mathison v. Public Water Supply District No. 2, 
401 S.W.2d 424, the court said that the grant of power to acquire 
a water system carries with it, by necessary implication, the 
authority to use money on hand as the means of payment and that it 
was not necessary that the city incur as indebtedness in order to 
acquire the water system. I t follows ,that if the city maintains 
adequate funds to operate the bus system, there would seem to be 
no reason for the use of the bond issue. Subject to Section 94 . 250 , 
RSMo 1959, establishi ng the maximum rate of t ax, the city may operate 
the bus system even though the operation would contemplate the use 
of city funds if addit ional revenue were required. 

CONCLUSION 

A city of the fourth class can legally engage in the operation 
of an intra-city bus system, which operation would contemplate use 
of city funds if additional revenue woul d be required. 

The foregoing opinion, which I hereby approve , was prepared by 
my Assistant, J. Steve Weber. 

truly, 

0 
Attorney General 
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