
SCHOOLS: 1. The requirements of Section 178.810, 
JUNIOR COLLEGE DISTRICTS: RSMo Supp. 1967, relating to organization 

elections of junior college districts are 
met by giving notice by publication in 

any newspaper of general circulation in each county at the time and 
in the manner required by law. 

2. The publisher's affidavit of publication of notice of the elec­
tion is sufficient if it conforms to the requirements of Section 
493.o60 RSMo. There is no requirement that this affidavit be pro­
duced except as may be necessary under the circumstances to provide 
"sufficient evidence of the publication . " 

3. The recording by the State Board of Education of the copy of the 
order declaring the junior college district organized pursuant to 
Section 178.800, RSMo Supp. 1967, is sufficient to constitute notice 
to the county clerk and other county officials of the legal existence 
of the district. 

May 28, 1968 

Honorable William H. Bruce, Jr. 
Prosecuting Attorney 
Reynolds County Courthouse 
Centerville, . Missouri 63633 

Dear Mr. Bruce : 

OPI!fiON NO. 125 

F fLED 

115 
This department is in receipt of your request for a legal 

opinion upon certain matters pertaining to the organization of 
Three Rivers Junior College District. Your inquiry may be summariz­
ed as follows: 

(1} Does Section 178.810 require publication 
in a newspaper actually published in each 
county included in the proposed junior 
college district? 

(2} What is required in the publisher's affi davit 
of publication? Can i t be amended? When 
must it be filed? 

(3) What proof is required to be given to l ocal 
county offi cials of the junior college 
distri ct's official existence? 



Honorable William H. Bruce, Jr. 

Section 178.810, RSMo Supp. 1967, provides in part as follows: 

"1. Notice of the organization election shall 
be given by the state board of education by 
publication in at least one newspaper of general 
circulation in each county including any portion 
of the proposed junior college district, .•. " 

All Section 178 .810, RSMo Supp. 1967, requires is, that notice be 
given "in at least one newspaper of general circulation in each 
county." The section neither specifically nor inferentially con­
tains any requirement that the location or situs of the printing 
of the newspaper be within the county where notice is to be given. 
Absent such a requirement, such a restriction cannot be read into 
the statute. State ex rel Reor~anized School District No. R-6 
of Daviess County v. Holman, 27 s.w.2a 28o {En Bane 1955). 

In response to your second question we refer you to Section 
493.o60, which states: 

''When any notice or other advertisement shall 
be required, by law or the order of any court, 
to be published in any newspaper or made in 
conformity with any deed of trust or power of 
attorney, the affidavit of the printer, editor, 
or publisher, with a copy of such advertisement 
annexed, stating the number and date of the 
papers in which the same was published, shall 
be sufficient evidence of the publication." 

This section neither prohibits amendments to such affidavits nor 
places any time limit upon the filing of such. The procedure author­
ized, moreover, is but one of several permissible methods of proving 
~ublication of a required notice. It has been held that the words 
shall be sufficient evidence of the publication" permits proof by 

means other than by a printer's affidavit specifically authorized 
by this section. Murphy v. Butler County, 180 S.W.2d 732 (1944); 
Spitcaufsky v. Hatten, 182 S.W.2d 86 {En Bane 1944). As these 
cases make plain, the proof of publication of a required notice may 
first be made at the time a direct attack is levied upon the validity 
of the notice, i.e., in the trial of a lawsuit attacking the validity 
of the general proposition for which the notice was given. By virtue 
of the words of the statute and the authorities construing it, then, 
it is plain that the elements of proof can be adduced in any one 
of several ways and within no certain time limit. 

Your final inquiry pertains to the proof of the existence 
of the junior college district to local authorities. Section 
178.800, RSMo Supp., sets forth the procedure and reads in part as 
follows: 
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Honorable William H. Bruce, Jr. 

" * * * If the certificate of the secretary 
ot the state board of education shows that the 
proposition to organize the junior college 
district has received a majority of the votes 
cast thereon, the state board of education 
shall make an order declaring the junior col­
lege district organized and cause a copy 
thereof to be recorded in the office of 
recorder of deeds in each county in which a 
portion of the new district lies. * * * " 

Said order was duly made by the State Board of Education on May 6, 
1966, and a copy thereof recorded the lOth day of May, 1966, in 
the office of the Recorder of Deeds of Reynolds County. Such 
recordation was in compliance with the provisions of Section 
178 . 800, and constitutes notice to the county clerk and other 
county officials of the official existence of the district . 

Your attention is invited t o the case of Three Rivers Junior 
College District v . Statler, 421 S.W.2d 235, in Which case the 
Supreme Court of Missouri discussed the authority of individuals 
to bring suit to determine the validity of the formation of the 
school district, stating l.c. 243: 

"(11] As to the respondent's final conten-
tion the junior college district was ill egally 
formed , such a challenge as here attempted 
cannot be maintained by county resident tax­
payers by way of an injunction suit, but only 
by the state by quo warranto, as decided in 
State ex rel. Junior College District of 
Sedalia v. Barker, (Mo.Sup.banc) 418 S .W .2d 62." 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: 

1 . The notice requirements of Section 178.810, RSMo Supp . 1967, 
relating to organization elections of junior college districts are 
met by giving notice by publication in any newspaper of general 
circulation in each county at the time and in the manner required 
by law. 

2. The publisher's affidavit of publication of notice of the 
election is sufficient if it conforms to the requirements of Sec­
tion 493.060 RSMo. There is no requirement that this affidavit be 
produced except as may be necessary under the circumstances to pro­
vide "sufficient evidence of the publication." 
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Honorable William H. Bruce, Jr. 

3. The recording by the State Board of Education of the 
copy of the order declaring the junior college district organized 
pursuant to Section 178.800 RSMo Supp. 1967, is sufficient to 
constitute notice t o the county clerk and other county officials 
of the legal existence of the distr ict. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant Rodney Weiss. 

Yours very truly, 
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