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The clerk of the juvenile court should 
tax as cost the five dollar fee pr ovided 
for by Section 485.120, RSMo 1959, when 
the juvenile court appoints an official 
court reporter. The five dollar fee must 
be paid by the clerk into the county or 
city treasur y and the court reporter is 
not entitled to same. 
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-The Honorable Haskell Holman 

State Auditor 
State of Missouri 
Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr . Holman: 

This is in answer to your request for an opinion of this 
office, which request reads as follows: 

"Several questions have arisen during the 
process of a county audit pertaining to the 
fee of the court reporter and I respectfully 
request and will appreciate your official 
opinion relative to the following questions: 

"1. Should the clerk of the juvenile court 
tax as cost in each juvenile proceeding and 
collect from the county the court reporter 
fee of $5.00 and when collected pay over the 
fee to the court reporter? 

11 2 . In the event the answer to question No. 
1 is in the affirmative, would the court 
reporter be entitled to retain said fee or 
is it an accountable fee and must be re­
ported and paid over to the county treasurer 
by the court reporter? 

"Your earliest possible attention to this 
matter will be greatly appreciated." 

..• 



The Honorable Haskell Holman 

A juvenile court is defined in Section 211.021, RSMo 1959, as: 

"(3) 'Juvenile court' means the Cape Girardeau 
court of common pleas and the circuit court of 
each county, except that in the judicial cir-
cuits having more than one judge, the term means 
the juvenile division of the circuit court of the 
county;" 

The clerk of the circuit court or a deputy acts as the clerk of 
the juvenile court. Section 211.211, RSMo 1959, and Section 483.300, 
RSMo 1959. 

The procedure for juvenile court hearings is provided for in 
Section 211.171, RSMo 1959, which reads in part as follows: 

"4. Stenographic notes or an authorized recording 
of the hearing shall be required if therourt so 
orders or if re~uested by any party interested in 
the proceeding.' 

Fees are provided court reporters by Section 485.120, RSMo 1959, 
which reads as follows: 

"In every contested case, or case in which the 
evidence is to be preserved, except for the 
collection of delinquent or back taxes, in any 
circuit court or division thereof, when an of­
ficial court reporter is appointed, the clerk 
of said court shall tax up the sum of five 
dollars, to be collected as other costs, and 
paid by sai d clerk into the county or city 
treasury, towards reimbursing the county or 
city for theoompensation allowed such reporter 
as hereinbefore provided." 

It is our opinion that an official court reporter may be appointed 
in a juvenile court proceeding under the authority of Sections 211.171 
and 485.120, supra. When this occurs, the clerk of the juvenile court 
shaJ.l tax five dol l ars as cost. The f ive dollar fee should be col­
lected as determined by the juvenile court under Section 211.281, RSMo 
1959, which reads as follows: 

"The costs of the proceedings in any case in the 
juvenile court may, in the discretion of the 
court be adjudged against the parents of the 
child involved or the informing witness as 
provided in section 211.081, as the case may 
be, and collected as provided by law. All 
costs not so collected shall be paid by the 
county." 
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The Honorable Haskell Holman 

Enclosed is a copy of Attorney General's Opinion dated October 
29 , 1943, issued to the Honorable Max R. \<Tiley, discussing Section 
211.281, supra. 

Section 485.120, supra, directs that such five dollar fee, when 
collected, shall be paid into the county or city treasury to reim­
burse the county or city for the court reporter's compensation. 
Court reporters receive ~early compensation paid by the state and 
counties. Section 485.060 and 485.065, RSMo Supp. 1967. Therefore, 
the five dollar fee is not paid to the court reporter and so the 
answer to your second question is in the negative. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the clerk of the juvenile 
court should tax as cost the five dollar fee provided for by Section 
485.120, RSMo 1959, when the juvenile court appoints an official court 
reporter. The five dollar fee must be paid by the clerk into the 
county or city treasury and the court reporter is not entitled to 
same. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my assistant, Walter W. Nowotny, Jr. 

ary~ru~? 
rl:/J.N H. A~ON 
Attorney General 

Enclosure: Opinion dated 10/29/43 - Wiley 
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