
Opinion No. 63 
(343) 
Answered by Letter -
Brannock 

Honorable Raymond Howard 
State Representative - lOth District 
Missouri House of Representatives 
705 Chestnut 
St . Louis, Missouri 

Dear Representative Hotmrd: 

FILED 

b3 
We have your request for an official opinion of this office 

which is as follows: 

"The legislature appropriated about 
$300,000.00 to purchase land so that 
a building for trainable children could 
be constructed. This $300,000.00 is 
part of a larger appropriation which 
includes money for a building. The 
State Board of Education at its last 
meeting voted to buy a large tract of 
land and pay for it by using (1 ) the 
above mentioned $300,000.00, (2) $350, 
000.00 from the School for the Blind 
Trust Fund and (3) $600,000.00 to be 
requested from the next legislature . 
It plans to construct on this same 
land one or two buildings for the 
School for the Blind. The land involved 
is just across the S\;reet fron. the 
School for the Blind. 

1. Is it legal to use School for 
the Blind Trust Fund to buy 
land for the normal operation 
of the School for the Blind? 

2 . It is permissible to commingle 
money in the School for the Blind 
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Trust Fund with other moneys in 
order to serve a purpose in no 
way essentially related to the 
Blind as purchasing this land?" 

The Constitution of Missouri, Article IX, Section 9(b) is 
as follows: 

"The general assembly shal l adequately 
maintain the State University and such 
other educational institutions as it 
may deem necessary." 

The Legislature has established special schools under the 
management of the State Board of Education. One of these is 
the Missour i State School for the Blind, provided for in 
Section 178. 010, RSMo Supp. 1967 . 

Section 178.047, RSMo Supp. 1967, is: 

"The state board of education, whenever 
it deems it necessary for the best interest 
of the school or schools, may acquire land 
or other property by gift, purchase, eminent 
domain, or otherwise for the use and be~efit 
of the Missouri School for the Blind at St. 
Louie •••• " 

Section 178.060, RSMo Supp. 1967, is: 

"The state board of education may receive 
and administer any grants, gifts, devises, 
bequests or donations by any individual or 
corporation to the Missouri School for the 
Blind at st . Louis and the Missouri School 
for the Deaf at Fulton. Grants, gifts, 
devises, bequests or donations made for a 
specified use shall not be applied either 
wholly or in part to any other use." 

Paragraph one of Section 178.070, RSMo Supp . 1967, provides 
that all funds derived from grants, gifts, donations or bequests 
or from the sale cr conveynnce of any proper ty acquired through 
any grant, gift, donation, devise or bequest to or for the use 
of the Missouri School for the Blind or income received or earned 
on property may be de<posited .1.n the state treasury in a f'.md 
known as the 11School for the Blind :.rrust Fund" . 

Paragraph three thereof is as follows: 
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"The moneys in the school for the blind 
trust fund or in the school for the deaf 
trust fund shall not be appropriated for 
the support of the schools in lieu of 
general state revenues but shall be 
appropriated only for the purpose of 
carrying out the objects for which the 
grant, gift, donation, devise or bequest 
was made as recommended by the state 
boar d of education . " 

I t will be noticed in the foregoing paragraph three of 
Section 178 . 070, that the blind trust funds shall not be appro ­
priated for the support of the school for the blind in lieu of 
general state revenues, but shall be appropriated only for the 
purpose of carrying out the purpose for which they wer e given to 
the fund . The Department of Education has advised us in writing, 
and has made present Trust files available to us for examination, 
and they state in \·Jriting that there are no specific directions 
contained in the conveyance~ from which funds were derived which 
''~ere deposited and credited to said fund which specify the purpose 
for which said funds shall be expended . 

It is the opinion of thi s office that money in the School 
for the Bl ind Trust Fund derived from conveyances to the fund 
which do not specify any purpose for which the funds may be 
used can be appropriated and expended by t he Board of Education 
for the purchase of land and construction of buildings for the 
School for the Blind if request f or funds from general revenue 
for such purchasa has reBulted "~·· an appropriation f r om general 
revenue less than the Board has requested as necessar y for such 
purchase and t hat such expenditures are for the normal operation 
of the School for the Blind. 

The Department or Education advised this office in writing 
on November 20, 1967, and again on January 23 , 1968, that 11 

• •• 

there was never any intention to comingle ~chool for the Blind 
trust funds and other state funds for the purchase of the land 
• • •• 

11 Therefore, we believe it unnecessary to answer your 
second question . 

AB:loh 

Yours very truly, 

NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 


