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a second class county upon his r etire­
ment cannot be singled out for audit un­
der either Section 29.230, RSMo Supp. 
1967, or Section 50.055, RSMo 1959. Such 
audit can be made only under Section 

55.160, RSMo 1959. An independent certified public accoun­
tant cannot be hired to audit only the accounts of the county 
treasurer, but can be hired to audit all the accounts of the 
county at a maximum cost of five thousand dollars under Sec ­
tion 50.055. 

OPINION NO. 57 
(314 - 1967) 

June 18, 1968 

Honorable Robert P. Warden 
Prosecuting Attorney 
Jasper County 
Courthouse - 6th and Pearl Streets 
Joplin, Missouri 64801 

Dear Mr. Warden: 
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This is in answer to your request for an oplnlon of 
this office on the question of whether the $5,000 maximum 
payment that may be made under Section 50.055, RSMo 1959, 
is applicable when the county court of a second class coun­
ty employs a firm of independent certified public account­
ants to make an audit of the county treasurer's office, 
after retirement of the county treasurer, because of cer­
tain alleged irregularities in his accounts. 

Audits for a second class county are provided for in 
Sections 50.055 and 55.160, RSMo 1959, and Section 29.230, 
RSMo Supp. 1967. 

Section 29.230 reads in part as follows: 

"2. The state auditor shall audit any 
political subdivision of the state, 
including counties having a county 
auditor, if requested to do so by a 
petition signed by five per cent of 
the qualified voters of the political 
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subdivision determined on the basis of 
the votes cast for the office of gov­
ernor in the last election held prior 
to the fi ling of the petition . The 
political subdivision shall pay the 
actual cost of audi t . No political 
subdivision shall be audited by peti ­
t ion more than once in any one calen­
dar or fiscal year." 

Section 50 . 055 reads as follows: 

"The accounts of the county may be 
audited if the county court shall de­
termine such an audit desirable or 
necessary, every odd numbered year 
wi thin s ix months after the t ermina­
t ion of the preceding fiscal year, 
either by a certified public accoun­
tant t o be employed by the county 
court or by the state auditor , as 
said court may determine . I f such 
audit is to be made by the state 
auditor, the state auditor shall be 
requested by the county cour t to make 
such audit, as provided by law. The 
audit herein provided shall also re­
view the records of the receipts and 
disbursements and the property inven­
tory of every officer or office of the 
county which receives or disburses 
money on behalf of the county or which 
holds property belonging to the county. 
Upon the completion of the investiga­
tion, the certified public accountant 
or the state auditor, as the case may 
be, shall render a report to the coun­
ty court at the close of said period , 
together with a statement showing un­
der appropriate classifications , the 
receipts and disbursements of the coun­
ty during said period . The first au­
dit, as provided by this section, may 
be made following the fiscal year of 
1946, and such audit may be made every 
two years thereafter . The county court 
shall provide for the expense of such 
audit, which in no event shall exceed 
the sum of five thousand dollars , if 
made by a certified public accountant 
employed by the county court . " 
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Section 55. 160 reads as follows: 

"The auditor shall keep an inventory 
of all county property under the con­
trol and management of the various of­
ficers and departments and shall annual­
ly take an inventory of such property 
showing the amount, location and esti­
mated value thereof . He shall keep ac­
counts of all appropriations and ex­
penditures made by the county court, 
and no warrant shall be drawn or obli­
gation incurred without his certifica­
tion that an unencumbered balance, suf­
ficient to pay the same, r emain in the 
appropriation account or in the antici­
pated r evenue fund against which such 
warrant or obligation is to be charged. 
He shall audit the accounts of all of­
ficers of the county annually or upon 
their retirement from office. The 
auditor shall audit, examine and ad­
just all accounts, demands, and claims 
of every kind and character presented 
for payment against said county, and 
shall in his discretion approve to 
the county court of said county all 
lawful, true, just and legal accounts, 
demands and claims of every kind and 
character payable out of the county 
revenue or out of any county funds 
before the same shall be allowed and 
a warrant issued therefor by said 
court; and provided further, that 
whenever the auditor may think it 
necessary to the proper examination 
of any account, demand or claim, he 
may examine the parties, witnesses, 
and others on oath or affirmation 
touching any matter or circumstance 
in the examination of said account, 
demand or claim before he allows same; 
and provided further, that said aud­
itor shall not be personally liable 
for any cost for any proceeding in­
stituted against him in his official 
capacity. The auditor shall keep a 
correct account between the county 
and all county and township officers, 
and it shall be his duty to examine 
all records and settlements made by 
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them for and with the county court 
or with each other, and said auditor 
shall, whenever he desires, have ac­
cess to all books, county records or 
papers kept by any county or town­
ship officer or road overseer. Said 
auditor shall, during the first four 
days of each month, strike a balance 
in the case of each county and town­
ship officer, showing the amount of 
money collected by each, the amount 
of money due from each to the county, 
and the amount of money due from any 
source whatever to such office, and 
said auditor shall include in such 
balance any fees . that may have been 
returned to said county court or to 
said auditor as unpaid and which 
since so having been returned shall 
have been collected." 

Enclosed is a copy of Attorney General's Opinion No. 
293, dated June 15, 1967, to the Honorable Haskell Holman, 
discussing Sections 50.055 and 29.230 and holding that 
these sections are alternative methods by which the State 
Auditor can be requested to audit a second class county. 
Section 50.055 is the only authority for the county court 
to employ a certified public accountant. Also enclosed 
is a copy of Attorney General's Opinion No. 327, dated July 
20, 1967, to the Honorable Haskell Holman, holding that 
if the State Auditor is requested to make an audit under 
the authority of either Section 29.230 or 50.055 the county 
must pay the actual cost of the audit and it is only when 
the county employs a certified public accountant that there 
is a maximum cost of an audit. Therefore, if the county 
court were to hire an independent certified public accoun­
tant under the authority of Section 50.055 there is a max­
imum of five thousand dollars that can be paid. 

However, there is a question of whether under either 
Section 29.230 or 50.055 an audit can be made of the ac­
counts of only one county officer, in this case the county 
treasurer. Under Section 29.230 the county could be audi­
ted annually. Under Section 50.055 the accounts of the 
county could be audited every odd numbered year. It is 
our opinion that under each section an audit of all of the 
accounts of the county must be made and one account cannot 
be singled out. The only way that the accounts of the 
county treasurer can be singled out for audit is under the 
authority of Section 55.160. 
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Therefore, the answer to your question is that an in­
dependent certified public accountant cannot be hired to 
audit only the accounts of the county treasurer. However, 
an independent certified public accountant can be hired to 
audit all the accounts of the county, but if this is done 
the maximum cost of the audit is five thousand dollars. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the accounts of 
the county treasurer of a second class county upon his re­
tirement cannot be singled out for audit under either Sec­
tion 29.230, RSMo Supp . 1967, or Section 50.055, RSMo 1959. 
Such audit can be made only under Section 55.160, RSMo 1959. 
An independent certified public accountant cannot be hired 
to audit only the accounts of the county treasurer, but can 
be hired to audit all the accounts of the county at a maxi­
mum cost of five thousand dollars under Section 50.055. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was 
prepared by my assistant, Walter W. Nowotny, Jr . 

~~~. ~ 
Attorney General 

Enclosures: Opn. No. 293/6-15-67/Holman 
Opn. No. 327/7-20-67/Holman 
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