
December 18, 1968 

Opinion No. 2 
Answered by Letter (Wood) 

Honor a ble Hubert L. Davidson 
Prosecuting Attorney 

I F f L E 0 

2 Thaye r , Missouri 

Dear Mr. Da vi dson : 

You have requested an opinion from this off ice a s to whether 
real property not assessed by the county assessor after the United 
States Forest Service took an option on such property can be there ­
a f ter assessed so that the taxes duri ng the period of the option, 
and thus prior t o_acquisition of title by the United States, can 
be collected . 

There is a statute provi ding for the assessment of real 
property by the assessor which has been omitted 11 by any meansn 
from assessment in prior years : 

"Proce dure of a ssessing real estate omitted 
f rom tax books. - - I f y any means any trac t 
of land or town lot shall be omitted in the 
assessment of any year or series of years , 
and not put upon the assessor ' s book, the 
same, when discovered , shall ~e ~ ssessed by 
the assessor for t he t i me being, and placed 
upon his book befo re the same is returned to 
the court, with all arrearages of tax which 
ought to have been assessed and paid in former 
years charged thereon. 11 (sec tion 137 . 165, 
RSMo. 1959 . ) 

In light of this section, it is our opinion that the property 
in question can be placed on the t ax books by the assessor. 

1-Te are enclosing opinion No. 76 rendered June 25, 1945, t o 
Horace T. Robinson which holds that assessment of" omitted real prop­
erty may be made by the assessor, the county board of equalization 
or the State Tax Commission. 



Honorable Hubert L. Davidson 

However, s i nce the land is now owned by the Federal Govern­
ment the means of collec ting the t ax are considerably reduc ed . 
There are two methods of enforcing payment of real property taxes 
in thi s State, 

( 1) 

( 2 ) 

by sale o~ the real property , and 

thr ough seizure and sale of personal 
property of t he land owner. (Stat e 
ex rel Greene County v . City of Spring­
f ield , 375 SW2d 84 (Bane , 1964) ) . 

Obtiously the land cannot be 3old s i nce it i s now owned by t he 
F~d eral Government (27 Am . J•: '!: . 2d Eminen t Domain , Sec t ion 256 , 
p . 32, ~tate ex rel City of St . Louis ,- . Baumann , 153 SW2d 31 
(Bane, 1941 ) . The lien attaches to the land and survi ves such 
ownership should the United St~tes dispose of the prope r ty . I t 
simply cannot be enforced through sale of t he land whi l e so owned 
(Uni t ed States v . Alabama, 313 U.S . 274 , d5 L.Ed. 1327, 61 S . Ct . 
lJl l ( 1941 ); 158 A.L. R. 563 ) . Ther efore, collect i on of the t ax 
can only be ef fec ted through di straint oi personal property of the 
person or persons who owned the land prior to t he date of acqui­
siti on of title by the United States , as pr ovided in Secti on 139 . -
120 RSMo . 1959 . (See St . Loui s Provident Associ ation v . Gruner, 
199 SvT2d 4J9 ( Div . 1 , 1947) ) . 

For your information we are enclosing & copy of an earlie r 
opinion r endered by this ofr'ice to Roy d . McGhee , Jr . , da ted 
November 2J , 1956 , which states the f oregoing principles in more 
de tai l . 

Your s ~ery truly, 

NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 

Enc losure : Opi ni on 59 , McGhee, 11- 20-56 
Opinion 76 , Robinson, 6 -25- 45 
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