
Opinion No . 363 
Answe r ed by Letter {Gardner) 

October 30 , 1967 

Honorable Thomas o. Pickett 
Prosecuting Attorney 
Grundy County 
924 Main Street 
Trenton, Missouri 

Dear Mr. Pickett: 

FILED 

Further reference is made to your letter of August 16, 
1967, requesting our opinion on the question whether a county 
owning real estate in another county may dispose of such 
real estate by an auction held in the county where the land 
is situated, or whether the county court may take sealed bids 
on such land. 

Section 49.270, RSMo 1959, provides that the county court 
shall have control and management of , and authority to sell 
any real estate belonging to the county. 

Section 49.285, RSMo Supp. 1965, provides that a county 
owning real estate in another county, other than an adjoining 
county, must dispose of it within f ive years f rom October 13, 
1963, or a f ter five years f rom the date of acquisition of the 
real estate, whichever date last occurs. I f the county fai ls 
to dispose of such real estate within that time, the sheriff 
of the county in which the land is located shall take possession 
of the real estate and sell i t at public auction in the manner 
prescribed f or partition sales. 

We agree with you that during the f ive-year period from 
October 13, 1963, or from the date of acquisition whichever is 
later the county may dispose of the land under either of the 
methods mentioned in your question. 

Yours very truly, 

NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 


