
COSMETOLOGY: 

Mrs . Jean Casey 
Executive Secretary 
Missouri State Board of 

Cosmetol ogy 
1502 West Dunklin 
Jefferson City, Missouri 

Dear Mrs . Casey: 

Section 329.070, RSMo 1959, requires a 
person to be at least seventeen years of 
age berore that person can be an apprenti ce 
or student . The State Board of Cosmetology 
cannot waive this requirement. 

OPINION NO . 332 

September l , 1967 

This is in answer to your r equest for an opinion of this office, 
which request reads as follows: 

'' I would like to request an official Attorney 
General opinion on Section 329 .070 . Regis ­
t r ation of apprentices or students, fee, 
qualification . 

The St . Louis Board of Education has asked 
t he State Board of Cosmetology for a waiver 
of the age of 17 for students enrolling in 
the O'Fallon Technical School of Cosmetology . 

My question is, 'Does the Board have the right 
to waiver this law . ' " 

Chapter 329, RSMo, provides for the licensing and regulation 
of persons practicing cosmetology . Section 329 .030, RSMo 1959, makes 
it unlawful to engage in the practice of cosmetology without a certi­
fica te of registration as provided for in Section 329 .040, RSMo 1959 . 

The qualifications for examination or registration are set out 
in Section 329 .050, RSMo 1959. This section reads in part as rollows: 

" (2) They shall have served and completed as an 
apprentice under the supervision of a registered 
operator the time and studies required by the 
board which shall be not less than one year for 
hairdressers and cosmetologists and not less 
than three months for manicurists; or shall have 
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had the required time in a registered school 
of at least one thousand hours' trainlng over 
a period of six consecutive months for the classi ­
fications of hairdressers and cosmetologists 
and at least one hundred fifty hours for mani­
curists, except that operators having taken 
manicuring together with hairdressing or cos ­
metology shall not be required to serve the 
extra hours otherwise required to include 
manicuring; and " 

An "apprentice" or "student" is defined in Section 329 .010, m.iMo 
1959, as follows: 

"(1) * * * is a person who is engaged in training 
within a hairdressing or cosmetologist 's or 
manicurist's establishment or school, and while 
so training assists in any of the practices of 
the classified occupations within this chapter 
under the immediate direction and supervision 
of a registered operator or instructor;" 

Section 329 .070, RSMo 1959, provides for the registration of a p-
prentices or students and reads as follows: 

"Apprentices or students shall be registered 
with the state board of cosmetology and shall 
pay a registration fee of one dollar, and, 
while learning or acquiring any of the pr ac ­
tices of the classified occupations shall be 
at least seventeen years of age, of good 
moral character and have an education equiva­
lent to the eighth grade . " 

The primary rule in construing statutes is to ascertain a nd 
give effect to the legislative intent and words must be given their 
plain and ordinary meaning with a view to promoting the apparent ob ­
jective of the legislature by their use. St. Louis Southwestern 
Ry . Co . v . State Tax Commission of Missouri, Mo., 319 S . 1.'1.2d 559 . 

It is our opinion that legislative intent is plain that a person 
must be at least seventeen years of age before that person can be 
an apprentice or student . 

The State Board of Cosme tology created and estabJished by Sec ­
tion 329 .180, RSMo 1959, has certain powers enumerated by Section 
329.210, RSMo 1959. Neither this section nor any other section of 
Chapter 329, supra, authorizes the State Board of Cosmetology to 
waive the requirements of Section 329 .070, supra. In State ex re l . 
Springfield Warehouse and Transfer Co . v . Public Service Commission, 
240 Mo.App., 1147, 225 S . W. 2d 792, it was held that the Public Ser­
vice Commission of Missouri has no power except that granted by the 
legislature, and the Commission cannot adopt a rule, or follow a 
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pr:lctice , which resu1 ts in mlll i.fyinp.: tl1e exf!rcs.,~d wi l1 u! t!1e J 

zlat11re, and it cannot. tlnder the theory of ~.)nslrlJf~L.l..Jrt rJf a str::·~t~ ,(;) 
proceed ln a manner C• 1 ·l ~r:v to the p1ajn te~·r11.3 of tl statut~-·. 

Sirce the requirement of seventeen years of agf'": l. r lalnJ., e .. -
t:ALlished by statute th·~ State Roarri of Cosmetology ci'tnno~ w:c•i''C 
the requirement. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that Section ~')':.070, R.'f•1o :~· /~, 
requires a person to be at least seventeen years of age befnre that 
person can be an apprentice or student . It is our further ooinion 
that the State Board of Cosmetology cannot waive this rcnutrement . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, · . .;a::; prl'.:!pc>red 
by mr assistant, Walter w. Nowotny , Jr . 

Y7/vecy tr~~ 
~~DER30N 

Attorney General 

- 3-


