
LICENSE FEES: 
POOL TABLES: 

The annual license tax prescribed by Section 318.020, 
RSMo 1959, for tables described in Section 318.010, 
RSMo 1959, is applicable to pool tables which are 
not regulation size and are coin operated. 

July 25, 1907 

Honorable Harry L. Porter 
Prosecuting Attorney 
Linn County 
Marceline, Missouri 64658 

Dear Mr. Porter: 

OPINION NO. 324 

F \LED 

3;1.~ 

This is to acknowledge receipt of your request for an official 
opinion from this office which states in part as follows: 

"We have several business men i n this county 
engaged in the operation of pool rooms which 
object to the payment of license fees re­
quired by Chapter 318 V.A.M.S. on the grounds 
that their tables are not full size. 

Most of the tables involved are approximately 
4 1 x 8• in dimensions whereas I understand the 
regulation size is 4 16 11 x 9'. 

In addition to the slightly under-size pool 
tables, there are some quite small tables 
which are coin operated. 

I have agreed to submit the matter to your 
office and if you have an opinion concerning 
this matter, we will appreciate receiving a 
copy of it." 

Statutory provisions in regard to the licensing of pool tables 
are found in Chapter 318, RSMo 1959. Section 318.010, RSMo 1959, 
provides as follows: 

"The county court shall have power to license 
the keepers of billiard tables and all similar 
tables upon which balls or cues are used. At 
each term, the clerk of said court shall pre­
pare and deliver to the collector of their 
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county, as many blank licenses for the keepers 
of such tables herein mentioned as the respec­
tive courts shall direct which shall be signed 
by the clerk and attested by the seal of the 
court." 

Section 318.020, RSMo 1959 , provides as follows: 

"The collector shall deliver t o any person who 
shall have been licensed, a license to keep 
any such table mentioned in section 318.010 in 
their respective counties, for a term of 
twelve months, upon the payment by the appli­
cant of the sum of twenty dollars for each 
billiard table, and ten dollars for each other 
table described in said section, and the collec­
tor shall countersign such license before de­
livering the same to the applicant; provided, 
that if the applicant be the keeper of more 
than one of such tables, the number may be 
named in one license, and in such case the 
clerk shall not be entitled to more than one 
fee as provided in section 318.050." 

In an opinion rendered by this office holding that a pool 
table was subject to a license tax, it was stated that common know ­
ledge attests to the fact that pool tables are tables upon which 
balls and cues are used and were within the statutory language of 
billiard tables and "all other tables". Op. Att. Gen. No. 6 , 
Belew, 9-24-52. Although Section 318.010, supra, was subsequently 
amended so that the language is now stated as billiard tables and 
''all similar tables", it is submitted that the same conclusion is 
applicable to the matter in dispute. 

The primary rule to be applied in construction of statutes is 
to ascertain and give effect to the legislative intent.--S~Louis 
Southwestern Ry. Co. v. State Tax Commission of Mo., 319 S.\l/.2d 559 . 
Section 318.020, supra, clearly imposes an annual tax of twenty 
dollars on each billiard table, and an annual state license tax of 
ten dollars on "each other table" described in Section 318 . 010, 
supra, which specifically refers to billiard tables and "all similar 
tables" upon which balls and cues are used. Thus it may be stated 
that the legislation involved was directed at keepers of billiard 
and other tables of similar description and was intended as a rev­
enue measure and to regulate the business of such keepers. See 
State v. Shotts, 128 s.w. 245, 143 Mo.App. 346. As a result of 
such legislative purpose, we do not believe that the size of the 
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pool tables or the method of initiating operation detracts from 
the statutory language of 11 similar tables" in view of the fact 
that such tables are ones upon which balls and cues are used, are 
games of skill and amusement, and are operated for profit. A 
For tiori, in determining what amusements are within the require­
ments of licensing statutes, the descriptive words used must be 
taken in their ordinarily accepted meaning, and in their familiar 
and popular sense, and without any forced, subtle, or technical 
construction to limit their meaning . 86 C. J . S. , Theaters and 
Shows, Section 18. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the annual license tax 
prescribed by Section 318 . 020, RSMo 1959, for tables described in 
Section 318 . 010, RSMo 1959 , is applicable to pool tables which are 
not regulation size and are coin operated. 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared by 
my assistant, B. J. Jones . 

Attorney General 


