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ANATOMICAL BOARD: Under the provisions of Section 194.190~ RSMo 
DISPOSITION OF DEAD Cum. Supp. 1965~ only a person 18 years or 

· HUMAN BODIES: older of sound mind may consent by writing as 
GIFTS. OF HUMAN BODIES: provided therein to donate his body or parts 
DEAD .BODIES: thereof to a named institution. A college~ 

. university, licensed hospital or the State 
Anatomical Board is not exempted from tort liability by Section 
194.190 (6) if such institution removes or uses all or any part of 
a body for scientific, educational or therapeutic purposes without 
the written consent of the decedent except for cases where the con­
sent of the decedent had been revoked but the institution acted in 
good faith without actual knowledge of the revocation. 

OPINION NO. 251 

September 1~ 1967 

Dr. M. D. Overholser 
Missouri State Anatomical Board 
Department of Anatomy 
University of Missouri Medical Center 
Columbia~ Missouri 

Dear Dr. Overholser: 
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This is in response to your request for an opinion from this 
office which request states: 

"The Missouri State Anatomical Board requests 
your opinion regarding questions we have con­
cerning Section 6 of House Bill No. 365 passed 
by the 73rd General Assembly, entitled, An Act 
Relating to ~ifts and acceptance of tissues and 
dead bodies or scientific, educational or 
therapeutic use. 

Section 6 of the above Bil-l reads as'' follows: 

"No cause of action in tort shall accrue to 
any person out of the removal or use of all 
or any part of the body for any such purpose, 
if.the consent of decedent was given, or con­
sent was giv.en by a person upon whom devolves 
by law the right to control the disposition 
of the remains of a deceased person as defined 
herein, notwithstanding the invalidity of any 
such consent·for any reason, provided, the per-
son relying thereon: · 
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1) Acted in good faith; 

( ) Had no actual knowledge of the 
revocation of such consent. 

"Our questions are these: ( 1) Can a relative 
of a deceased person make a gift of the body 
to an institution as named in Section 3 when 
there is no previous written statement signed 
by the deceased stating that this is his wish? 

(2) Can a relative 
of a deceased person make a glft of the body 
to an institution as named in Section 3 when 
there is no previous written statement signed 

--by the deceased stating that this is his wish 
but the relative states that the deceased made 
a previous oral request to him that this be 
done? 

(3) 
should be yes to either or both 
questions which relatives would 
to make such a gift of the body 

If the answer 
of the above 
have the power 
of the deceased?" 

House Bill No. 365 passed by the General Assembly in 1965, 
mentioned in your opinion request, appears now as Section 194.190, 
RSMo. Cum. Supp. 1965. This section pertains to gifts and bequests 
of deceased's remains to certain institutions and states generally 
that persons 18 years or older of sound mind may by writing wit­
nessed by two persons of legal age make a gift of his body or any 
part thereof to any college, university, licensed hospital or the 
State Anatomical Board. A bequest by will shall be effective im­
mediately upon death of the donor. Without the consent of the 
coroner, when there is reason to believe an inquest will be held 
on the body, no person shall give authority or act on such author~ 
ity relating to the gift or bequest of a deceased's remains to 
the above named institutions. Subsection 6 of Section 194.190, 
supra, mentioned in the opinion request, is quoted in full as fol­
lows: 

"6o No cause of action in tort shall accrue to 
any person out of the removal or use of all or 
any part of·the body for any such purpose, if 
·the consent of decedent was given, or consent 
was given by a person upon whom devolves by law 
the right to control the disposition of the re- -
mains of a deceased person as defined herein, 
notwithstanding the invalidity of any such con­
sent for an¥ reason; provided, the person relying 
thereon: (1) Acted in good faith; (2) Had no 
actual knowledge of the revocation of such con­
sent."· 
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Question 1, asking can a relative make·a gift of a deceased 
person's remains when there is no previous written authority, is 
answered in the negative. 

It was necessary in determining your question to consider the 
history of House Bill 365. At the time such Bill was introduced 
on February 9, 1965, and after being perfected on April 1, 1965, 
there appears in section 2 the provision that any person upon whom 
devolves by law the right to control disposition of a deceased per­
son may donate in writing to the institutions listed in the Bill all or 
any part of the deceased person's body unless he had knowledge that 
the decedent had left instruction for disposition of the body incon­
sistent therewith and section 3 contained a list of those persons 
upon whom devolved by law the right to control the disposition of 
the remains of a deceased person and to donate tissue therefrom. r 

You will.note that in House Bill 365, as truly agreed to and finally 
passed, these sections were deleted. It must be reasoned that the 
legislature intended by deleting subsections2 and 3 thereof to 
eliminate any other person or persons than the deceased with any 
authority to make a gift of his remains to the named institutions. 

Section 6 of the truly agreed to and finally passed House Bill 
is similar to section 8 of the perfected House Bill. In those sec­
tions there appears the following: 

11 * * * if the consent of decedent was given, 
or consent was given by a terson upon whom 
devolves by law the righto control the dis­
position of the remains of a deceased person 
as defined herein, notwithstanding the in­
validity of any such consent for any reason, 
provided, the person relying thereon: 

(1) Acted in good faith; 
(2) Had no actual knowledge of the 

revocation of such consent." 

The underlined portion, supra, was necessary in the Bill as 
introduced and perfected as it made direct reference to the list 
of persons in section 3 thereof. However, by oversight or other­
wise this phrase was retained in the House Bill which was finally 
passed and its intended meaning is no longer applicable. Only 
the deceased has authority to donate his remains to a named in­
stitution which authority must be in writing as provided by this 
section. 
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The answer to your second and third questions must also 
be in the negative as a relative cannot make a gift of a de­
ceased person's remains without written consent of the de­
ceased. 

CONCLUSION 

Under the provisions of Section 194.190, RSMo Cum. Supp. 
1965, only a person 18 years or older of sound mind may con­
sent by writing as provided therein to donate his body or parts 
thereof to a named institutiono A college, university, licensed 
hospital or the State Anatomical Board is not exempted from 
tort liability by Section 194.190 (6) if such institution re­
moves or uses all or any part of a body for scientific, edu­
cational or therapeutic purposes without the written consent 
of the decedent except for cases where the consent of the de­
cedent had been revoked but the institution acted in good faith 
without actual knowledge of the revocation. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my assistant, Gerald Lo Birnbaum. 

yours~ //~, 

N • ii"·~..L-
Attorney General 
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