
Opinion No . 248 
Ans. by Letter (Siddens ) 

May 10, 1967 

Honorable Harry L. Porter 
Prosecuting Attorney 
Linn County 
Marceline • Missouri 64658 

Dear Mr. Porter: 
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This will acknowledge receipt of your letter dated 
April 24, 1967, to the Attorney General requesting an 
opinion concerning the liability of an auctioneer for 
sales tax. I wish to advise you that it is the position 
of the Department of Revenue and the position of this 
office that an auctioneer is liable to sales tax. This 
is provided f or in Ru~es and Regulations of the Department 
of Revenue, Rule 28, which provides as follows: 

"Every f actor, auctioneer, broker, or agent 
operating a community sale or auction sale 
or otherwise selling tangible personal 
property f or an undisclosed principal shall 
be deemed a retailer as defined in the sales/ 
use law and the receipts derived from such 
sales are subject to the tax. The person, 
agency, f irm or corporation managing, conducting 
or acting as auctioneer or otherwise making 
such sales are deemed to be the seller and 
should be registered with the Department of 
Revenue and collect and remit the tax. 

In instances where a sale by such f actor, 
auctioneer. broker, or agent is made for 
a known or disclosed principal, then such 
principal shall be required to collect and 
remit the tax thereon providing the items 
sold by undisclosed principal are items 
regularly sold in his type of business." 

Very truly yours, 

NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 


