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This official opinion is in response to your letter, 
April 19, 1967, in which you ask what limitations a school 
district has in setting tuition rates, whether or not a 
school board may refuse admittance to the child of a non ­
resident taxpayer, and if they may not refuse admittance to 
this child under Section 167 .151( 3), RSMo Supp . 1965, 
whether or not they may refuse to admit him under Section 
167.131(2), RSMo Supp. 1965 . 

Your first question is : 

"Under 167.151, RSMo 1959 Supp., may a dis ­
trict set a tuition rate that is unrelated 
to actual per pupil cost, provided that it 
also refuses to admit any students under 
Section 167 . 131 RSMo 1959 Supp . ?" 

Section 167 .151(1), RSMo Supp. 1965, clearl'y states 
that a school board in its discretion may admit pupils not 
entitled to free instruction "and prescribe the tuition fee 
to be paid br. them, except as provided in Sections 167.121 
and 167.131.' The express limitations are as follows: 

(1) Section 167.121, RSMo Supp . 1965: 
provides that the county superintendent 
may assign a pupil to a school in another 
district which is more accessible and that 
"The tuition shall not exceed the pro rata 
cost of instruction . " 
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(2) Section 167 . 131, RSMo Supp . 1965: 
provides that a district without a high 
school shall pay the tuition of its res ­
idents attending high school in another 
district, and provides the rate of tuition 
to be charged . 

If a pupil i s covered by either of t he above sections, 
then the school must charge t he tuition required by statute , 
and no more . These are the only express limitations on the 
rate of tuj_ tion. In other situations, the board may charge 
a tuition which is not the act ual per pupil cost and is 
limited only by standards of reasonableness. 

Your second question is: 

"Does the ,.,.ord ' may ' in Paragraph 3 of 167 . 151 
RSMo Supp ., permit a schvol board to refuse 
admittance to a child of a non - resident taxpayer?" 

Section 167 .151 , RSMo Su9p. 1965 , provides in paragraph 
(3) that ''Any person who pays a school tax in any other district 
than that in which he resides may send his children to any 
public school in the district in which the tax is paid and 
receive as a credit on the amount charged for tuition the 
amount of the school tax paid to the district . 11 

The word "may" means 
to send their children to 
i n which the tax is paid . 
"shall" in this sentence . 

that the parents have the discretion 
any public school in the district 
Obviously, "may" cannot be read as 

The problem, however, is whether or not the school district 
has the discretion to refuse these pupi ls . Paragraph (1) of 
Secti on 167.151, RSMo Supp . 1965 , states that, "The school 
board of any district, in i ts discretion, may admit to the school 
pupils not entitled to free instruction and prescribe the 
tuition fee to be paid by them , except as provided in sections 
167 .121 and 16'7 .131 . " 

Section 167 .151(3) provides for a credit on the amount 
charged for tuition , so these pupils are not entitled to free 
instruction . The l~nguage of this statute emphasizes the 
board ' s power to admit by saying that the board has the dis ­
cretion to "admit" rather than saying the discretion to 
"refuse to admit" . It seems that the intent of this section 
vras intended to broaden the powers of admission , and paragraph 
(1) does not limi t paragraph (3) . A parent under paragraph 
(3) "may send his children to any public school in the district 
in which the tax is paid" and the school board of that district 
does not have the discretion t o refuse them admittance. 
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The sources of Section 167 . 151 , RSMo Supp . 1965, Here 
Sections 163.010 and 165 . 393, RSMo 1959. Both these earlier 
statutes used the language ''shall be entitled" where "may" is 
used in the present statute. Section 163.0JO enumerated certain 
pO\'lers of the board of education but provided that, "any person 
paying a school tax in any other district than that in which 
he resides shall be entitled to send his or her children to 
school in the district in which such tax is paid and receive 
credit on the amount charged for tuition t o the extent of 
such school tax." 

Section 165.393 also enumerated powers of the board and 
then provided that, "any person not a resident of said school 
district and who pays a school tax therein , shall be entitled 
to send his or her children to any public school in said 
district and receive as a credit on the amount charged for 
tuition the amount of such school tax so paid to said district ." 
These provisions limited the school beard ' s power to exercise 
its discretion to refuse such pupils . The language of these 
two statutes was clear; a parent paying taxes in a school 
distrjct has a right t-o send h:t.s child to school there. These 
statutes were consolidated into Section 167 . 151, RSMo Supp . 
1965, and there is no evidence that the legislature intended 
to change the essence of these provisions by changing "shall 
be entitled to" to "may" . This simplification of language 
does not change the meaning of the provision . 

A basic rule of statutory construction iS that we are 
to take words in their common meaning, Lansdown v . Faris, 
Mo . , 66 F. 2d 939 , 942 . "May" in its ordinary meaning is 
pcrmi ssi ve or po\'1er gl.ving and means 11 shall be entitled to . " 

"Taken in its natural and ordinary sense , the word 1may 1 

does not import a command , but merely signifies permission, 
abili ty, or possibility, and generally it denotes that the 
action spoken of is optional with the person concerned, or 
rests in the discretion of the court or body to which permission 
is g iven . And the word always retains its primary meaning , 
unless a different construction is necessary to give effect 
to the clear purpose and intention of the LegiRlature , to make 
the statute accord with settled public policy, or to save the 
rights of parties in interest . " People v . VeRenna, 2 N.Y. S. 
2d 694, 700, 701; 166 Misc . 582. 

Here 11 3hall be enti tled to'' is the construe tion which 
gives 11 may" its primary meaning and effects the purpose of 
the legislature Hhich is to let a person paying school taxes, 
directly benefit from his tax money . ~Vhether or not a person 
is a bona fide taxpayer must be determined on the facts of each 
case. 
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Your third question is: 

"If the answer to (2) above is ' no', can 
a non-resident, who is a resident of a 
district that has no high school, contra­
vene the school board ' s right to 'refuse 
admittance t o a non-resident high school 
student under 167 . 131 RSMo Supp, by 
buying a small parcel of real or personal 
property in the district, and having it 
placed on the tax books, and t hen invoke 
the provision of 167.151 RSMo 1959 Supp . ?" 

A different problem is presented when a resident 
of a district without a high school buys real property in 
a district with a high school . His buying personal property 
would not make him a taxpayer in that district because all 
tangible personal property is assessed in the school district 
in which the taxpayer resides . (Section 164 .041 , RSMo Supp. 
1965) . 

First , the school board could not refuse admittance to 
a non - resident high school student if his parent pays a 
school tax in that district, (Section 167 .150, RSMo Supp . 
1965) . However, if a parent purchases or leases real 
property with a very small or nominal value and pays a minimal 
tax, his status as a bona fide taxpayer is questionable. 
Whether or not a person is a bona fide taxpayer must be 
determined on the facts of each case . 

Section 167 .131, RSMo Supp . 1965, also applies . This 
section provides a system of tuition payments by a school board 
in a district without a high school to an approved high school 
in another district which a resident of the first district 
attends. 

Paragraph (1) states that the school board shall pay 
the tuition, paragraph {2) regulates the rate of tuition to 
be charged per pupil; how disputes are to be resolved and 
finally says that, "Subject to the limitations of this section, 
each pupil shall be fr€e to attend the school of his or her 
choice; but no school shall be required to admit any pupil . " 
This sentence does not apply to children of school taxpayers 
covered by Section 167 .151, RSMo Supp . 1965 . That section 
expressly provides that children of school tax payers may 
attend school in the district in which the tax is paid . The 
board may not refuse these pupils because they are also pupils 
from a district without a high school and the board 1 s rate 
of tuition for these pupils is regulated by Section 167 .131, 
RSMo Supp . 1965 . 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a school district 
may set a tuition rate which is not the actual per pupil 
cost unless the pupil has been assigned to a more accessible 
district by the County Superintendent of Schools or the pupil 
resides in a district without a high school . Sections 
167 . 151, 167 . 121, 167.131, RSMo Supp. 1965 . 

A school board may not refuse admittance to the child of 
a person who pays school taxes in the district . The word 
"may" in paragraph (3) of Section 167 . 151, RSMo Supp. 1965, 
gives the parents discretion to send their children to a 
public school in the district in which they pay school taxes, 
and does not give the school board discretion to refuse to admit 
them. 

Section 167 . 131 , RSMo Supp . 1965 does not give a school 
board the right to refuse admittance to the child of a person 
paying a school tax in that district . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was 
prepared by my assistant, Deann Duff . 

Yours very truly, 

~~~~~~~ 
Attorney General 

-5 -


