
COSMETOLOGY: A regis tered cosmetology school cannot 
require its students to pass a finaJ 
exaMination before releasing the studenLs 
hours, and allowing the students to ta ke 
their state board examination. The rl~ht 
to a state license is not dependent upon 
the completion of any school ' s courae but 
only upon having the qualifications required 
by Section 329 .050, RSMo Supp . 1965, as 
determin~d by the state board. 
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This is in answer to your request for an opinion of this 
office, which request reads as follows: 

"Many of the Beauty Schools in Missouri are 
requiring their students to pass the schools 
final examination before releasing the 
students hours, and allowing the student 
to take their State Board examination. 
Some students are spending as much as 
four extra months in school . 

I would like to request an official Attorney 
General's opinion on Section 329 .050. 

It is my understanding of t his section 
that as long as a student has completed 
the required time and hours they should 
be allowed to come to Jefferson City , 
and pass the examination to the satis­
faction of the examining Board ." 

Section 329 . 050, RSMo Supp . 1965, reads as follows : 

"1. Applicants for examination or registra­
tion under this chapter shall possess the 
following qualifications : 
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(1) They must be persons of good 
moral character and have an educa ­
tion equivalent to the completion 
of tha eighth g rade; 

(2) They shall have served and 
completed as an apprentice under 
the supervi sion of a registered 
licensed operator the time and 
studies required by the board 
whlcn shall be not less than one 
year for hairdressers and cosme­
tolo1ists with not less than 
two tl10usand four hundred forty 
hours, and not less than three 
month3 for manicurists with not 
less than three hundred hours; 
or shall have had the requjred 
time in a registered school of 
at least one thousand two hundred 
twenty .10urs ' training for the 
classification of hairdressers 
and cosmetologists and at ~east 
one hur.dred fifty hours over a 
period of six weeks for mani­
curists, except that operators 
having taken manicuring together 
with hairdressing and cosmetology 
s~all not be required to serve 
the extra hours otherwise re­
quired to include manicuring; 
and 

(3) Tl1ey s'"lall ha"e passed an 
examination to the satisfaction 
of the examining board . 

2 . The sufficiency of the qualifications 
of applicants shall be determined by the 
hoard but the board may delegate this 
authority to its secretary subject to such 
provisions as the board may adopt . •: 

Section 329.060, RSMo 1959, provides that: 
11 1 . Every person desiring to practice 
any of the occupations provided for in 
this chapter shall file with the state 
~oard of cosmetology a written application, 
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under oath, on a form prescribed and sup­
plied by the board, and shall submit proof 
of the required age, educational qual ifi­
cations, and of good moral character 
together with a fee of fifteen doll ars 
made payable to the director of revenue. * * * " 

Section 324.090, RSMo 1959, provides that: 

"If sai d state board of cosmetology f i nds 
that applicant has submitted the creden­
tials required for admission to the ex­
amination and has paid the required fee, 
said board shall admit such applicant to 
examination or registration." 

Finall y, Section 329 .110, RSMo 1959, provides for the 
examination of applicants, which examination "shall be con­
ducted under the rules prescribed by said state board of 
cosmetology." 

The "State Board of Cosmetology," then, has the autho r i t y 
and duty t o determine the sufficiency of the qual ifications of 
applicants for a certificate. This authority may be delegated 
to the secretary of the board, Section 329.050.2, supra, but 
not to anyone else. 

Two qualifications are brought in question by your oplnl on 
request. They are passing an examination, and completing the 
required training in a registered school . 

Section 329. 040, RSMo 1959, provides f o r cosmetology schools 
and sets out the required course of training and a l so what the 
training shall consist of. This section reads in part a s f ollows : 

" * * * and shall require a course of traini ng 
not less than one thousand two hundred twenty 
hours over a period of six consecutive months 
f or the classified occupation of hairdresser · 
and cosmetologist and not less than one hun­
dred and fifty hours for the classified oc­
cupation of manicurist, such training to in­
clude practical demonstrations, written or 
oral tests, and practical instruction in 
sani tation, sterilizat ion and the use of 
antiseptics, cosmetics and e l ectrical ap­
pliances, consistent with the practical and 
theoretical requi rements as applicable to 
the classified occupations as provided in 
this chapter; provided, however, that when 
the cl assified occupation of manicuring is 
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taken in conjunction with the classified 
occupation of hairdresser and cosmetolo­
gist as provided in this chapter there 
need be no additional hours added to said 
classification for the occupation of 
manicuring.* * * " 

Al though Section 329 .040, supra, provides for written or 
oral tests by a cosmetolo~y school this is merely authorized 
as a part of a student's training . " Only the Cosmetology 
Board has the authority to give an examination as a pre­
requisite to a certificate . 

The requirement of training in a registered school consists 
of a certain number of hours of training . The sufficiency of 
this training is to oe determined by the board , not the school. 

Therefore, it is our opinion that a registered cosmetology 
school cannot require their students to pass a final examina-
tion before releasing the student hours, and allowing the students 
to take their state board examination . Only the board can 
determine if the required training time has been completed . 

CONCLUSION 

It is t he opinion of this office that a registered cos ­
metclogy school cannot require its students to pass a final 
examlnation before releasing the students hours, and allowing 
the students to take their state board examination. The right 
to a state license is not dependent upon the completion of any 
school's course, but only upon having the qualifications re­
quired by Section 329 .050, RSMo Supp . 1965, as determined by 
the state board. 

The foregoing opinion , which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, vial ter W. Nowotny , Jr . 

Yours very 
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