
March 20, 1967 

Honorable Albert •· Turner 
Attornq at Law 
William Orove National Bank Building 
Mountain Grove, M1eeour1 

Dear Ill-. TUrner z 
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/51J 
OPI NI ON NO . 150 
Answered by Letter , Ashby 

'l'h1e letter annere J'GUr inquiry concem1ng the 
authoritJ' or a townehip 1n •1nta1n1ng public roade to 
go upon that propertJ' looatect between the dJ.tch line ot 
the road and the renee line ot private proper.tT adJacent 
to such strip ot land tor purpoaea or weed oootrol, etc. 

You state in your letter that often there 1a no deed 
ot record to the county to this strip ot land lying 
between the road ditch and the tence marJd.ng the boundaries 
or the private land. You also state that th1a strip ot 
land between the roadway ditch and the fence ot the private 
land owners has been used by the public tor quite a number 
or ,-eara. we assume tor the purpose ot the question here 
that the public use of this strip ot land hae been 1n excess 
ot ten (10) years. 

In Opinion 353, dated March 24, 1965, to the 
Honorable James Paul (which we attach), we considered a 
s1m1lar queation where the roadway 1nvol ved had been 
eatablished by prescription and therefore the exact width 
ot the road was not known. we held the road was the ':'used 
portion ot the highway• and was not limited to the narrow 
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travel tracks but to the tull extent of any use by the public 
(as a question of tact) which the public may have exercised 
such as ditching and public maintenance ot the aide ot the 
road (State v. Auttart, 180 s.w. 571, 572). We also pointed 
out in this opinion that it waa possible tor the owner of 
land contiguous to the road to dedicate additional land 
space tor euch uae either by additional dedication in tact 
or by an implied dedication commonly referred to aa an 
estoppel in pais (Mcintosh v. Haworth, 124 s.w. 2d 653,656). 

Certainly, if the land between the ~d ditch and the 
fence line was 1n tact public property, we believe there 
ftUld be no queation but ·C;nat the townahJ.p could properly 
maintain this strip. 

We would conclude theretore that it the land lJ'ing 
between the road ditch and the fence line of the adjacent 
privately owned land is either public land 1n tact or has 
been dedicated to public uee (tor such a period 1n excees 
ot ten (10) years) under Section 516.010 Ullo., 1959, that 
the townahip could properl.J' enter upon and maintain the 
ccmdition ot the land 1J1,ng between the road proper and the 
fence line or adjacent privately owned land. 

In the last paragraph ot your letter, J'OU aak us tor 
our •ideaa as to the rights ot the townabip and thelr 
liability, it anr" 1n taking care ot these land strips lying 
between the ditch line and the fence line of public roads. 
Without a specific problem acooapanied by facta, we are 
unable to prepare a reply 1n detail 1na81DUch aa an;r answer 
would necesear1ly depend on the substitution ot conJecture 
tor facta. 

We do invite your attention to the case of Swineford v. 
Prankl1n count7, 6 Mo. App. 39, 41 (affirmed in 73 Mo. 279) 
where the iasue of county liability is d1acusaed. 

Yours very truly, 

MORIWI H. ANDBRBC»i 
Attorney General 


