
August 1, 1967 

Honorable Je\'lell Kennedy 
State Representative, 17th District 
6111 Harris 
Raytown, Missouri 

Dcor Representative Kennedy: 

Opinion No. 146 
Answered by Letter (Gardner) 

FILED 

Since writing to you on t~y 23, 1967, we have given 
consideration to questions raised in your letter of January 24, 
1967, uith respect to Bill No. 105, Ordinance No. lo4, Section 
III, entitled Ordinance Establishing the Ward Boundaries of the 
City of Raytot·m, Missouri. A pertinent part of said ordinance 
states : 

nThat there hereby be established nc\~ tmrd 
boWldaries in the Cit~_of Roytoun, Missouri, 
effective April 2, 1968 ." 

The questions raised ln your letter arc: 

"I f t-mrd lines are redrawn 1n a city of the 
fourth class during the terms of incumbent 
aldermen, are the a ldermen entitled to com• 
plet e the t\'Jo-year term of office for t'lhich 
they have been elected? 

"I f your opinion on the first isaue allot·ls 
the a l dermen to complete the tem for t:hich 
they tr1ere elected, i s this result affected 
by the fact that the ne\'1 \•Jard lines place 
more than tl'JO a ldermen in the same l'Jard Wl­
til the next e l ection?" 

The tenure of aldermen is governed by express statutory 
authority. Section 79 . 060, RSMo 1959: 



Honorable Jewell Kennedy 

"The board of aldermen shall, by ordinance, 
divide the city into not less than two 
tmrds, and t wo aldermen shall be e lected 
from each tmrd by the qualified voters 
thereof, at the first election for aldermen 
in cities adopting the provisions of this 
chapter. At such election for aldermen 
the person receiving the highest number 
of votes 1n each ward shall hold his 
office for two years, and the person 
receiving the next highest number of 
votes shall hold his office for one year; 
but thereafter each \"tard shall e l ect 
nnnuall y one alderman, who shall hold 
his office for tt'lo years . " 

I t is apparent from this statute that the incumbent a ldermen are 
entit led to complete the two- year terc of office to l'Jhich they 
have been e lected if they meet the qualifications f or aldermen 
during that period . Qualifications for aldermen are set forth 
in Section 79.070, as follows: 

"no person shall be an alderman unless he 
be at least tl'Jenty-one years of age, a 
citizen of the United States, and an in­
habitant and resident of the city for one 
year next preceding his e l ection, and a 
resident of the lard from which he is e l ect ed. 
Whenever there shall be a tie in the election 
of aldermen, the matter shall be determined 
by the board of aldermen. " 

From thls statutory requirement it appears that in the event an 
alderman who t'JBS elected from one of the present wards was to 
voluntarily change his residence t o another t?ard of the city in 
t'lhich another alderman re&ides, then the former would become 
disqualified to represent the t-lard from \'lh!Ch he t·JSS chosen and 
f orfeits his right to the office. State ex rel Johnston v. 
Dom·1orth, 127 M~pp. 377, 105 s.w. 1055 . However a different 
situation is presented 1n y~r l etter than that to \'lh1ch the 
section refers. From your letter we understand that a legally 
quallfied alderman at the time of his election has not changed 
hls residence, but through no fault of his ol'm1 _his r esidence 
is not'l located 1n the same w8.rd as that of anoUter alderman 
because the \'lard lines have been l'lithdralm. The qualification 
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provisions of the statute are very limited and do not cover 
situations of this kind unless lt is the l egislative intent 
that the expressed qualifications of a l dermen are to be ex­
tended by implication to incl ude the circumstances referred to 
in your l etter. 

In deterr.lining the intent of the l egi slature we find that 
the general rule as to how statutory qualifications of public 
officers are to be construed is gi ven in C.J.s., Vol. 67, p. 126, 
§ 11, Officers, as fo llows : 

"Provisions 1n statutes and constitutions 
imposing qualifications should r eceive 
n liberal construction 1n favor of the 
r i ght of the people to exercise freedom 
of choice in the s el ection of officers, 
and in favor of those s eeking to hold 
office; and ambiguities should be resol ved 
1n favor of eligibility to office . I t 
does not follo1-1 1 ho·wever, that the courts 
should g1 ve \·sords an unreasonable construc­
tion in order to uphold the right of one 
t o hol d office . Disqualifications provided 
by the l egislat ure are construed strictly and 
will not be extended to cases not cl early 
l'lithln their scope, although it has been 
hel d that a stat ute making an officer in­
eligible for the same or a similar position 
for a specified ttme 1n case of his removal 
from office for specified causes should be 
liberally construed to effectuate its ob j ect. 
* * • n 

This rule has been aQproved in Missouri. 
v. Hcnth, 345 Mo. 226 . 

State ex rel Mitchell 

I n accordance l'Jith this general rule, Section 79.070 must be 
strictly ccnstrued. I f the lawmakers intended t o include a pro­
vision \·Ihich \<Jould disqualify an a l derman \·Jhen the ward l ines 
are l'1ithdratm as indicated in vour letter , they surely \'lould have 
dane so. In the absence of D~~h a statutory provision, Section 
79. 070 cannot by implication be cons trued to disqualify a duly 
elected a l derman l'lho did not move his residence but \'Jhose \·lard 
lines ·uere changed around him. 
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Therefore, the present aldermen may ccntlnue 1n office 
for the remainder of their terms. 

This result is not a ffected by the fact that the nel'7 ward 
lines place mo:re than tl'TO al derme.n ln the same '\'Jard untll the 
next election. Section 79.030 provides for a genera l election 
for the elective officers of each city of the fourth class to 
be hel d on the first Tuesday in April next after the organization 
of such city, thPn every two yearr, thereafter . The next election 
in RaytOt·m \'1111 be on April 2, 1968. Since the ordinance becomes 
effective on el ection day, it appears that one alderman may be 
e l ected from each of the neu wards on that day and the terms of 
the incumbent a l dermen l·11ll expire one year thereafter. I nasmuch 
as they have not Changed their residence , the incumbent aldermen 
are in a position to represent the people 11ho elected them, not­
'\dthstandi.ng the fact that as an incident of the organization 
of the ci t y they, along '\·11th the people l'lho elected them, are 
placed in new 1<2ards. 

This office has held in opinions issued under date of I~y 23, 
1966, to Bill D. Burlison (#137 - 1966) and February 19, 1960, to 
Roy U. McGhee, Jr . , that changes in schoo 1 distr let, to,,.rnship or 
county l ines do not result in loss of office of members of the 
count y boards of education who are required to reside in the dis­
trict from which they were elected, when such changes place the 
r esidence of the members of the board of education in other dis­
tricts. We are enclosing copies of such opinions. 

Yours very truly, 

NOID«N H. ANDERSoN 
Attorney General 

Enclosures: Opinions to 
Bill D. Burlison, 5-23-66 (#137) ; 
Roy W. McGhee, Jr., 2- 19-60. 
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