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may enter into a cooperative agreement
respecting the rights and obligations
of both.

OPINION NO. 141
June 16, 1967

Dear Mr! O'Halloran:

This ofifice is in receipt of your reauest for a legal opinion
based upon facts outlined in your letter and reading as follows:

"The Mexico Public Library and the Audrzin County
Library are associated together under contract and
under the terms of this contract provide a library
program for both city and county, although both
libraries are legally independent. Recently title
to the Mexico Post Office was acquired by the City
library district and it 1s proposed that this
building be remodeled into a library to te used ty
both districts. It is proposed further that funds
possessed by the two library districts be used for
remodeling purposes. Title to the building would
remain in the Mexico Library District. The Missouri
State T.ibrary administers a federal program for
public library constructiocn and the federal law
requires that the funds te expended in accordance
with state law. This agency has received a re-

quest for federal funds for the Mexico-Audrain County
Project.

1. May funds derived from two public
sources (city and county library districts)
be used to remodel a building belonging

to one of the districts?
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2. Can this agency legally allocate
funds to a project in which local funds
are being mixed in this fashion?

3. Is there any way whereby the two
districts may remain legally independent
and still use funds from both sources

to remodel this building, and if so,
under what circumstances may this agency
allocate funds to the project?"

We have subsequently been advised by the Chairman of the
County Library District that it is intended that the building
will be owned by the City Library and the County Library as
tenants in common and that they have or will enter into a
cooperative agreement that will fully spell out the rights of
both during its operations and upon its termination.

Section 182.070, RSMo 1959, gives the general powers of a
county library district and reads as follows:

"The county library district, as a body
corporate, by and through the county
library board of trustees, may sue

and be sued, complain and defend, and
mzke and use a common seal, purchase, or
lease grounds, purchase, lease, occupy

or erect an appropriate building for the
use of the county library and branches
thereof out of current funds if‘such funds
are available above those necessary for
normal operations or, as precvided in sec-
tion 182.105, and sell and convey real
estate and personal property for and on
behalf of the county library and branches
thereof, receive gifts of real and personal
property for the use and benefit of the
county library and branch librazries thereof,
the same when accepted to be held and
controlled by the board of trustees,
according to the terms of the deed, gift,
devise, or bequest of such property."

Section 182.080, RSMo 1959, provides the Board of Trustees
of a county library district may contract with the body having
control of any other public library (1) for assistance in
operation of the county library, and (2) provide library service
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of the county library district. Said section reads as follows:

"The county library board of trustees may
contract with the body having contreol of a
public library for assistance in the opera-
tion of a free county library under such
terms and conditions as may be stated in the
contract, or it may contract with the body
having control of a public or a school

library or any other library to furnish
library service to the people of the county
library district, under such terms and
conditions as may be stated in the contract.
The body having control of any library dis-
trict may contract with any such county
library board of trustees to provide library
service to the people of the library district
under such terms and conditions as may be
stated in the contract. The county library
board of trustees may contract with any

other county library district under the

terms outlined in sections 70.210 to 70.320
RSMo. 1In case a contract is made for services
by any library, the contracting library boards
of trustees shall advise and consult together
with regard to the management and disbursement
of funds, and other policies relating to the
proper management of the library."

Among the general powers of a city library, to be exercised
through its board of directors, are those stated in Section 182.200
RSMo 1959(4) and reading as follows:

"(4) They shall have the exclusive control

of the expenditure of all moneys collected

to the credit of the library fund, and

of the construction of any library building,

and of the supervision, care and custody of

the grounds, rooms or buildings constructed,
leased, or set apart for that purpose. All
moneys received for the library shall be deposited
in the city treasury to the credit of the city
library fund, and shall be ‘kept separate and
apart from other moneys of the city, and drawn
upon by the proper officers of the city, upon the
properly authenticated warrants of the library
board."

* * * * * * * ¥*
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"(6) The board may extend the privileges

and use of the library to nonresidents through
agreements with other existing libraries
allowing for exchanges of services, upon such
terms and conditions as the boards of the
libraries, from time to time, may prescribe."

Pursuant to the authority of Article VI, Section 16, of the
Constitution, the Legislature has also enacted statutes providing -
for cooperation between political subdivisions. Section 70.220,
RSMo 1959, provides:

"Any municipality or political subdivision of
this state, as herein defined, may contract
and cooperate with any other municipality or

' political subdivision, or with an elective or
appointive official thereof, or with a duly
authorized agency of the United States, or of
this state, or with other states or their
municipalities or political subdivisions, or
with any private person, firm, association or
corporation, for the planning, development,
construction, acquisition or operation of any
public improvement or facility, or for a common
service; provided, that the subject and
purposes of any such contract or cooperative
action made and entered into by such municipality
or political subdivision shall be within the
scope of the powers of such municipalify or political
subdivision. If such contract .or cooperative
action shall be entered into between a municipality or
political subdivision and an elective or zppointive
official of another municipality or political
subdivision, said contract or cooperative action
must be approved by the governing body of the unit
of government in which such elective or appointive
official resides."

Also relevant to this inquiry is Section 70.240, RSMo 1959:

"The parties to such contract or cooperative action
or any of them, may acquire; by gift or purchase,

or by the power of eminent domain exercised by one
or more of the parties thereto in the same manner as
now or hereafter provided for corporations created
under the law of this state for public use, chapter
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523, RSMo, and amendments thereto, the lands
necessary or userful for the joint use of

the parties for the purposes provided in
section 70.220, either within or without

the corporate or territorial limits of one or
more of the contracting parties, and shall
have the power to hold or acquire said lands
as tenants in common."

From the factual situation outlined in the opinion request,
the Mexico (city) Library and the Audrain County Library have
entered into a contract for the purpose of providing library
services to the people of each. The library building owned
by the city library, is to be used by patrons of both. It is
proposed that funds of both be used to remodel the city
library building which has given rise to the first inquiry of
the opinion request.

Among the general powers of a county library district, to be
administered by and througnh its board of trustees as provided by
Section 182.070, supra, the board may "purchase, or lease grounds,
purchase, lease, occupy or erect an appropriate building for
the use of the county library and branches thereof out of current
funds in such funds are available above the necessary or normal
operations, or as provided in Section 182.105." Section 182.105,
in part reads:

"(1) The county library board in any county
library district may provide for the purchase
of ground and for the erection: of public
library buildinge, and for the improvement

of existing buildings, and may provide for
the payment of the same by the issue of

bonds or otherwise, subject to the conditions
and limitations set forth in this section."”

Under Section 182.070 a County Library District has power to
"purchase or lease grounds, purchase, lease, occupy or erect an
appropriate building for the use of the county library." This
undoubtedly includes the power to acquire a building already in
existence and to remodel it for library use. Section 182.200
authorizes city libraries to construct "any library building"
and to supervise, care for, and maintain custody of the gruunds,
rooms and buildings, constructed, leased, or set apart for that
purpose, This would appear also to authorize a city library
district to acquire a building and remodel the same for library

-5-
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use. Admittedly, however, the 1anguagé is not clearly designed
to fit the exact project and proposal here contemplated.

The Legislature, however, in implementing the provisions of
.Section 16, Article VI of the Constitution, enacted Section
70.220, RSMo 1959, which authorizes any municipality or political
subdivision "Tfor the planning, development, construction,
acquisition or operation of any public improvement or facility,
or for a common service; ¥ ¥ *"_ This broad language would
appear to supply any possible defliciency with respect to the
cooperation between the county library district and the city
library that may be found lacking in the other statutes referred
to. Section 70.240 expressly authorizes political subdivisions
to acquire by gift or by purchase lands necessary or useful for
the joint use of the parties for the purposes provided in Section
70.220 and this statute further expressly provides that the
contracting parties shall have the power to hold or acauire said
lands as tenants in common. All of these statutes taken and
considered together would appear to authorize the city library
and the county district here affected {o acquire the building
and jointly enter into a cooperative agreement to remodel the
building for their joint use.

There is one other factor to consider. That is whether the
city library and the county library district here involved
are political subdivisions within the meaning of Sections 72.220
and 70.240. The definition of political subdivision was amended
in 1943 so that Section 70.210, definition of terms, now provides:

"(2) 'Political subdivisions',.counties, townships,
city library, city-county library, road, drainage,
sewer, levee and fire districts, and any board

of control of an art museum."

It thus will be noted that the definition of political sub-
division in the amended statute was so broadened as to include
both county library districts and city library. It is thus
clear that the two entities involved in the proposed contractual
relationship here are expressly made political subdivisions as
those terms are used in Sections 70.220 and 70.24
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CONCLUSION

It is the opinion of this office that the Mexico City
Library andithe Audrain County Library District are avthorized to
expend funds to remodel a buillding for the use of both; (2)
that the building may be owned by the two as tenants in common;
and (3) that the two may enter into a cooperative agreement
respecting the rights and obligations of both.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant J. Gordon Siddens,

urs very tru

Ir-r‘::ﬂg! / &’4 -—--..

NORMAN H. ANDERSON
Attorney General



