COUNTY HOSPITAL: County hospital trustees have exclusive
MAINTENANCE FUND: BALANCE: control and expenditure of all money
COUNTY COURT CANNOT TRANSFER: collected to credit of county hospital

fund under Section 205,190, RSMo Cum,
Supp. 1965, including taxes levied for hospital maintenance, under
Section 205,200, RSMo Cum. Supp. 1965. Tax levy under said section may
be used for maintenance, improvement, construction and furnishing
necessary hospital additions. Said tax proceeds shall be used for pur-
pose for which tax levied and none other. County court 18 unauthorized
to transfer unused balance of hospital maintenance fund to county road
and bridge fund or to county revenue fund.

OPINION NO, 128
ii
Honorable Zans White F t l_, E D

Prosecuting Attorney
Phelps County :z
Rolla, Missouril

Dear IMr. White:

May 31, 1967

This office is in receipt of your request for a legal opinion,
reading as follows:

"It has been brought to their attention [County
Court] that there may be a surplus of money in
the mailntenance account of the Phelps County
Memorial Hospital. Thils is supported by a tax
levy of Phelps County tax payers.

The Phelps County Court would like to know 1if
this surplus could be transferred to the County
Road and Bridge Fund or County Revenue Fund,

if it were agreeable to all parties concerned?"

Section 50,020, RSMo 1959, provides when the county court may
r

"Whenever there is a balance in any county
treasury in this state to the credit of

any special fund, which 1s no longer needed
for the purpose for which 1t was raised,
the county court may, by order of record,
direct that sald balance be transferred to
the credit of the general revenue fund of
the county, or to such other fund as may,
in thﬁir judgment, be in need of such bal-
ance.
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Section 50.030, RSMo 1959, construes the preceding section,
and reads as follows:

"Nothing in section 50.020 shall be construed
to authorize any county court to transfer or
consolidate any funds not otherwise provided
for by law, excepting balances of funds of
which the objects of their creation are and
have been fully satisfied."

Section 50,030, supra, specifically provides that nothing in
Section 50,020, supra, shall be construed to authorize the county
court to transfer or consolidate any funds not otherwlse provided
for by law.

It 1s believed the county hospital fund and any surplus of
same, has been otherwise provided for by law within the meaning
of Section 50,030, supra, and that Sections 50.020 and 50,030, are
inapplicable and no authority for transfer of any surplus hospital
funds.

In this connection we call your attention to a portion of
Section 205.190, RSMo Cum. Supp. 1965, referring to the duties of
county hospital trustees, and reading as follows:

"¥* ¥ ¥ They shall have the exclusive control
of the expenditures of all moneys collected
to the credit of the hospital fund, and of
the purchase of site or sites, the purchase
or construction of any hospital bulldings,
and of the supervision, care and custody of
the grounds, rooms or buildings purchased,
constructed, leased or set apart for that pur-
pose; provided, that all moneys recelived for
such hospital shall be deposited in the
treasury of the county to the credit of the
hospital fund, and paid out only upon war-
rants ordered drawn by the county court of
sald county upon the properly authenti-

cated vouchers of the hospital board,.,* * *"

From the above gquoted portion of Section 205.190, 1t clearly
appears the hospital board of trustees have been given exclusive
contrel of the hospital fund, and i1t can be paid out only upon
warrants ordered by the county court, and then only, when properly
authenticated vouchers are irst presented to the court,; the
hospital board and not the county court has exclusive control over
the hospital fund and expenditures of same,
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Section 205.200 RSMo Cum. Supp. 1965, provides as follows:

"1, Except in counties operating under the
charter form of government, the county court
in any county wherein a public hospital shall
have been established as provided in sec-
tions 205.160 to 205,340, shall levy annually
a rate of taxation on all property subject to
its taxing powers 1in excess of the rates
levied for other county purposes to defray
the amount required for the maintenance and
improvement of such public hospital and for
constructing and furnishing necessary additions
thereto, as certified to it by the board of
trustees of the hospital; the tax levied for
such purpose shall not be in excess of twenty
cents on the one hundred dollars assessed
valuation. The funds arising from the tax
levied for such purpose shall be used for

the purpose for which the tax was levied

and none other,

"2. Any funds of the hospital, whether

derived from the tax authorized by this
section or from the operation of the hospi-
tal, and whether collected before or after
October 13, 1965, may be used for constructing
and furnishing necessary addltions to the
hospital."”

Phelps County does not operate under a charter form of govern-
ment, and Section 205.200, supra, is applicable to said county.

In view of the fact the board of trustees of the Phelps County
Memorial Hospltal, and not the county court of Phelps County have
exclusive control over the hospital fund, including taxes levied
for maintenance of sald hospital under provisions of Section 205,200,
supra, and also in view of the fact any funds arising from a tax
levy under saild section can be used for the purpose provided by
said section, such as maintenance, improvement, constructing, and
furnishing necessary additions to the hospital, and for no other
purpose, the Phelps County Court is unauthorized to transfer any
unused balance remaining in the maintenance fund of the Phelps
County Memorial Hospital, to the County Road and Bridge Fund, or to
general revenue of sald Phelps County.

CONCLUSION

Therefore, it is the opinion of this office that the board
of trustees of a county hospital has excluslve control over all
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money collected to the credit of the hospital fund and of the
sxpenditure of same as provided by Section 205,190, RSMo Cum,
Supp. 1965, including taxes levied for the maintenance of the
hospital, under provisions of Section 205,200, RSMo Cum. Supp.
1965. A tax levy made under provisions of sald sectlion may be
used for maintenance, improvement, construction and furnishing
necessary additlions to the hospital, and such proceeds, shall be
used for the purpose for whilch the tax was levied and none other.
The county court is not authorized to transfer any unused balance
remalning in the hospital maintenance fund to the county road

and bridge fund or to the county revenue fund.

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared
by my Assistant, Paul N, Chitwood.

Yours wxery truly,

¢
T, (14

Attorney General



