
RELIGIOUS ORGANIZATIONS: Purchases of construction materials by 
TAXATION: 

EXEMPTIONS: 
a religious organization to be turned 
over to a contractor for use in building 
a church are purchases made in the con­
duct of regular religious functions and 
activities of the organization and are 
exempt from sales and use taxes under 
Section 144.040, RSMo 1959 . 

SALES AND USE TAXES: 

March 30, 1967 

Honorable George J. Donegan 
State Representative - 143rd District 
State of Missouri 
Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 

Dear Representative Donegan: 

OPINION NO. 119 (1967) 
OPINION NO. 562(1966) 

F l L E 0 

J 11 
This is in answer to your request for an opinion of this 

office relating to the liability of the St. Mary's Church or 
its sole corporate owner, Ignatius J . Stricker Bishop of 
Springfield - Cape Girardeau, both herein referred to as the 
"Church" for sales or use taxes on purchases for materials to 
be used to build a church. In your letter you state that the 
materials in question are purchased by the Church itself rather 
than by the contractor and the Church takes direct title to the 
materials which are then furnished to the contractor for his 
use in constructing the church. 

A tax upon the sale at retail of tangible personal property 
is imposed by Section 144.020, RSMo Supp. 1965 , which reads in 
part as follows: 

"1. A tax is hereby levied and imposed upon 
all sellers for the privilege of engaging 
in the business of selling tangible personal 
property or rendering taxable service at re­
tail in this state. The rate of tax shall be 
as follows: 

(1) Upon every retail sale in this state 
of tangible personal property a tax equivalent 
to three per cent of the purchase price paid or 
charged, or in case such sale involves the ex­
change of property, a tax equivalent to three 
per cent of the consideration paid or char ged, 
including the fair market value of the property 
exchanged at the time and place of the exchange; 
except as otherwise provided in section 144.025; " 



Honorable George J. Donegan 

* * * * * * * * * * * * * * * 
Exemptions from this tax for religious and charitable insti­
tutions are provided in Section 144.040, RSMo 1959, as follows : 

"In addition to the exemptions under sec-
tion 144.030 there shall also be exempted 
from the provisions of sections 144.010 to 
144 . 510 all sales made by or to religious, 
charitable, eleemosynary institutions, penal 
institutions and industries operated by the 
department or penal institutions or educa­
tional institutions supported by public funds 
or by religious organizations, in the conduct 
of the regular religious , charitable, eleemosy­
nary, penal or educational f unctions and activ­
ities, and all sales made by or to a state 
relief agency in the exercise of relief func­
tions and activities. " 

(No reference is made to the use tax statutes, as the determ­
ination of the sales tax question would a~ply equally to use 
taxes; Section 144. 615, RSMo Supp. 1965.) 

Although the fact that the Church is a religious institu­
tion within the meaning of Section 144.040 is not questioned, 
the Department of Revenue has refused to grant a tax exemption 
to the Church on the ground that buying building materials to 
be used by an independent contractor to build a church is not 
in the "conduct of the regular religious • • • functions and 
activities " of the church. 

A thorough search of the variou.s sales tax decisions in 
this and other states reveals no case in which this question 
was raised. The Department of Revenue has consistently, and 
we think correctly, required that sales or use taxes be paid 
by a contractor who buys materials to be used in building 
churches, buildings for charitable institutions, state office 
buildings and other institutions which may themselves be ex­
empt from payment of such taxes even though the cost of the 
tax will be transferred to the exempt organization. This is 
done on the theory that the contractor who buys the materials 
as the ultimate consumer is liable for such taxes even though 
the materials are to be used for the benefit of exempt organ­
izations. See City of St. Louis v. Smith, Mo. Sup . , 114 SW2d 
1017 . 

However, in this case, it is not the contractor but the 
exempt organization who is buying the materials. It is my 
understanding that members of the church are buying the mate~ 
rials directly and are not acting through the contractor. In 
such a case the contractor is not the ultimate consumer but 
the exempt Church is. 
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Honorable George J. Donegan 

To say that buying construction materials is not a reg­
ular function or activity of the Church is not sufficient to 
den¥ its exempt status. It is true that building (or repair­
ing) a church is not one or its usual activities, but when it 
is necessary, one could not say that building a church is not 
a part or its religious functions or activities. 

To say that a church is not in the construction business 
is like re:t'using to exempt a :~church from paying taxes on furni­
ture for the parsonage or an automobile for the pastor because 
a church is not in the furniture or automobile business. The 
materials in each case are used, directly or indirectly, to 
facilitate the regular religious activities or the church. It 
is certainly necessary to have a church building to conduct 
the affairs or the church. 

The fact that materials will be purchased so construct a 
church only once or for re~airs only at extended intervals 
does not detract from the 'regularity" or the activity. If the 
purchase is necessary for carrying on the business or the church, 
it may be within the conduct or its regular religious functions 
and activities even though made rarely or at irregular intervals. 

Causing a church building to be constructed is part or the 
regular religious functions or a church and the fact that the 
church chooses to purchase the construction materials itself 
rather than allowing the contractor to do so does not cause the 
church to lose its exempt status in regard to the purchase or 
such materials. 

This opinion does not rule upon the question presented 
when building materials are purchased by a contractor on behalf 
or an exempt organization under some kind or a contractual 
agreement whereby title is taken by the exempt organization 
rather than the contractor . 

CONCLUSION 

Purchases or construction materials by a religious organi•a­
tion to be turned over to a contractor for use in building a 
church are purchases made in the conduct or regular religious 
functions and activities or the organization and are exempt from 
sales and use taxes under Section 144. 040, RSMo 1959. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, John H. Denman. 

Attorney General 
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