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St. Louis, Missouri 

Dear Representative Walsh: 
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This is in answer to your request for an official opinion 
from this office dated December 15, 1966, in which you inquire 
whether a retired State Highway Patrolman now employed by the 
Department of Revenue is entitled to draw a pension from the High­
way Employees and Highway Patrol Retirement System while he is 
employed by the Revenue Department. 

We understand that this individual was retired from the State 
Highway Patrol prior to entering his current employment with the 
Department of Revenue. 

Section 104.330, RSMo 1969, provides in part: 

"1. As an incident to his contract of empl oy­
ment or continued employment, each employee 
or the state shall become a member or the 
system on the first day of the first month 
following the effective date of sections 104.-
310 to 104~550, and every person thereafter 
becoming an employee shall become a member at 
the time of employment. • • • " 

Under this pr ovision, one must be an "employee" in order to 
beoome a member of the Missouri State Employee•' Retirement System. 
Therefore, we look at the definition of "employee" as defined in 
this chapter. 

Section 104.310, RSMo 1959, defines the term "employee " as 
follows: 
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"(15) 'Employee', any elective or appointive 
officer or employee or the state who is em­
ployed by a department and earns a salary or 
wage in a position normally requiring the actual 
performance by him or duties during not less 
than one thousand five hundred hours per year, 
including each member of the general assembly, 
but not including any employee who is covered 
under some other retirement or benefit fund to 
which the state is a contributor, except this 
definition shall not exclude any employee as 
defined herein who is covered only under the 
Federal Old Age and Survivors' Insurance Act, 
as amended. As used in sections 104.310 to 
104.550, the term 'employee' shall include 
civilian employees of the Army National Guard 
or Air National Guard of this state who are 
employed pursuant to section 709 or title 32 
of the United States Code and paid from federal 
appropriated funds; • • • " 

Under this definition, an employee who is covered under some 
other state retirement fund is specifically removed from the defi­
nition of "employee" as that term is used in Sections 104.310 to 
104.550, which are the sections creating and defining the powers 

. and duties of the Missouri State Employees' Retirement System. 

In the case under inquiry, the retired State Highway Patrol­
man does not tit the definition of employee as set out above for 
the reason that he is oovered under another retirement fund to which 
the state is a contributor, i.e., the Highway Employees and Highway 
Patrol Retirement System. Since he is not an employee as that term 
is defined, he does not become a 'member" of the State Employees' 
Retirement System since, under Section 104.330, supra, only an 
"employee" may become a "member". 

We are cognisant ot the fact that Section 104.380, Subsection 
4, RSMo 1959, provides that a retired member shall not continue in 
or be employed by a department for which a compensation is paid to 
the retired members. However, as noted above, because ut the manner 
in which the term nemployee" is defined, the individual here under 
consideration has never become a "member", and, therefore, Section 
104.380 raises no barrier to his receiving retirement payments from 
the Highway Emplpyees and Highway Patrol Retirement System. 

We are also aware of Section 104.600, RSMo 1959, which allows 
an employee or either the Highway Employees and Highway Patrol 
Retirement System or the Missouri State Employees' Retirement System 
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to transfer accumulated contributions and prior service credit from 
one system to the other if he becomes a member or the other system 
within 30 days after leaving his employment. We assume no such 
transfer has been attempted. Therefore, we do not pass on the 
applicability of this section to the instant situation. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a retired member of the 
Highway Employees and Highway Patrol Retirement System, who, sub­
sequent to his retirement, becomes employed by the Department of 
Revenue, is entitled to continue to receive retirement benefits 
from the B1thway Employees and Highway Patrol Retirement System. 

DRW/Jlt 

Very truly yours, 

NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 


