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Dear Representative Rabbitt: 

I O'f 
This opinion responds to your request which reads as 

follows : 

"My question is whether it is necessary fo r 
a state representative to live in the 
legislative district from which he has been 
elected for at least one year, since the 
new reapportioned districts will be less 
than one year old when the 74th General 
Assembly convenes. 11 

This problem involves the interpretation of Article III, 
Section 4, of the Constitution which provides: 

"Each representative shall be twenty- four 
years of age, and next before the day of his 
election shall have been a qualified voter 
for two years and a r esident of the county 
or district which he is chosen to represent 
for one year, if such county or district 
shall have been so long established, and if 
not, then of the county or district from 
which the same shall have been taken." 
(Emphasis added.) 



Honorable Richard J . Rabbitt 

Section 21 . 080 , RSMo 1959 , is identical to the language in 
Article III, Section 4, of the Constitution . 

In construing the intent and meaning of the Constitution, 
our Missouri Supreme Court, en bane , has stated in State vs . 
Neill , (1966) 397 S.W. 2d 666 (l.c . 669) : 

"The Constitution in general is subject to 
the same rules of construction as other laws 
with due regard being given to the broader 
scope and objects of the Constitution as a 
charter of popular government, and intent 
of the organic law is the primary object to 
be attained in construing it . . , 

The Court , in the Neill case, supra, reiterated the rule 
for statutory construction, ( l . c . 669 ): 

"In determining the meaning and application 
of statutory provisions, this court must as ­
certain the legislative intent from the words 
used, if that is possible, and in doing so 
give to such words their plain and ordinary 
meaning so as to promote the object and mani­
fest purpose of the statutes." 

Keeping in mind the rules of statutory construction enumerated 
in the Neill case, supra, especially that the language used is to 
be given its plain and ordinary meaning, let us examine these 
pertinent sections. Broken down into their component clauses, 
the qualifications in Article III, Section 4, are: 

1. Be at least 24 years of age; 
2 . Be a qualified voter for two years; 
3. Be a resident of the County or District which 

he is chosen to represent for one year; 
4. If the County or District has not been established for 

one year then be a resident of the county or 
district from which the same shall have been taken. 

Since rep r esentative districts were reapportioned in 1966 
manifestly the primary problem is the construction of the l ast 
clause of this section. 
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HonQrable Richard J. Rabbitt 

The resolution of this problem appears to turn upon the 
construction of the language "county or district". It should 
be r emembe red that this section was written in the Constitutional 
Convention in the light of the philosophy that each county had 
at least one representative and some counties had more than one. 
Our problem here involves a situation where a county has multiple 
representative districts within the county and this language of 
the Constitution must be interpreted in the light of the entirely 
changed philosophy of apportionment of representative districts 
brought about by the required reapportionment of the state with 
respect to representative districts to conform to the one man -
one vote doctrine . Our investigation of the Constitutional Con­
vention deba tes offers no aid in the solution of this problem . 

Examination of this section of the Constitution shows that 
the language "county or district" is used three times in the 
section. The firstMo times it seems clear that where representative 
districts have been established for more than one year the represen ­
tative to be qualified must be a voter for two years and a resident 
of his district for one year . The last clause, however , is clearly 
intended to be an exception, and to apply only in the situation 
where the representative districts have not been established for 
one year, which of course is the situation which we have here . 

There are three possible constructions . First, if we give the 
last clause the narrow construction that a person must be a resident 
of the new reapportioned district at the time he takes the office of 
representative, this would tend to ignore the clearly much broader 
language of the exception clause which uses the words "county or 
district". A second possible construction is that if the new 
reapportioned district includes portions of more than one former 
existing representative district then a representative would be 
qualified if he was a resident of any district from which the 
new reapportioned district was formed . This certainly is a 
logical construction of the language but here again it does 
i gnore the broader language in the exception clause of 1~ounty or 
dis trict" . The third construction would be that a representative is 
qualified if he is a resident of the county in which all or any 
portion of a district is located . This construction gives full 
meaning to the disjunctive language "county or district". 

To better illustrate our meaning and construction of this 
statute we attach hereto an Exhibit . This exhibit shows in the 
area marked "X" an entire county . In the Areas marked 1, 2 , 3 
and 4 are indicated representative districts before the reapportionment . 
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Honorable Richard J. Rabbitt 

In the area marked ''A" is indicated a new reapportioned district 
which includes parts of former existing districts l, 2 , 3 and 4. 
Thus the first construction of Section 4 of the Constitution 
discussed above would require a representative to reside within 
the boundary of the district designated 11 A''. The second construction 
discussed above would permit the representative from new district 
11A11 to reside anywhere within former districts l, 2, 3 and 4. The 
third construction would permit a representative to reside an~~here 
within county 11 X11

• The use of the word "or" between the words 
11 county" and "district" makes these two descriptions of areas in 
the disjunctive . 

We think we should give the language "county or district" in 
the last clause of Section 4, its full breadth of meaning and not 
a restricted or narrow interpretation . This interpretation allows 
the electorate to choose any representative they wish who lives 
in the county . We perceive no reason from the language used in 
this clause why the electorate should be limited or was intended 
to be limited in their choice in the absence of language clearly 
limiting their choice . Manifestly after reapportionment, representa­
tives so chosen who do not live within their district would be 
required to establish residence within their district before 
they would be qualified at a subsequent term. 

CONCLUSION 

A representative in the 1967 Legislature (Seventy-Fourth 
General Assembly) is qualified under Article III, Section 4 of the 
Constitution to represent a district any part of which is within 
the county in which the representative resides . 

The foregoing opinion, which I hereby approve , was prepared 
by my Assistant J. Gordon Siddens. 



EXHIBIT 
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