March 20, 1967

/02

OPINION NO, 102
543 (1966)
Answered by Letter, Chitwood

Honorable C, M. Bassman
State Representative
Gasconade County

9th and Gutenberg
Hermann, Missouri

Dear Representative Bassman:

This office is in receipt of your request for a legal
opinion on two gquestions raised in connection with a proposed
legislative change of Section 52,280 RSMo,, 1959, Said section
authorizes a collector of a third or fourth class county to
retain a sum not to exceed twenty-five per cent of the maximum
amount of fees and commissions he may retain under the statutes
as compensation, for deputy or clerical hire, Sald section
reads as follows:

"In addition to the maximum amount of fees
and commissions permitted to be retained by
county collectors in sections 52,

52,270, each collector in counties of the
third and fourth classes may retain for the
payment of deputy and clerical hire a sum
not to exceed twenty-five per cent of the
maximum amount s commissions
which the officer is permitted to retain

by the sections, but the deputy and clerical
hire is payable out of fees and commissions
earned and collected by the officer only,
and not from general revenue,” (underscoring ours)

As we understand it the proposed legislative change in
law, 1s to repeal Section 52,280 supra and to enact a new
section with the same wording as said Section 52.280, except
that where the present section reads "twenty-five per cent
of the maximum amount of fees and conmissions which the
officer is permitted to retain by these sections" the new



Honorable C, M. Bassman

section would read "fifty-per cent,”

The specific inguiries zggu hnve made regarding the pro-
posed change in Section 52,

"Would this be construed to mean that this
would constitute a raise in the county
collector's salary?

"Under the state constitution state or
county officer's salary may not be ralsed
dur their term of office unless an
additional duty is imposed,

"In opinion would the change from
twenty-five per cent to f per cent

e retained for ty or
¢lerical hire be retainable by the county
collector Af the e would be enacted
during his term of office?"

In an opinion of this office issued to Haskell Holman,
State Auditor, on October 22, 1953, it was held that an increase
in the amount avallable to the county clerk for deputy or

clerical hire or additional compensation for r deputies
or assistants is not in violation of Article Section 13
of the Constitution of Missowri, prohibiting an se of

compensation of a county officer during his term of office
because such deputies or assistants have no definite term of
office and an increase allowed to an office in the amount to
ended for clerical help is not an increase in the com-
on of such officer, e same legal principle involved
L‘: said opinion is also involved in the present inguiries, and
a copy of such opinion is enclosed,

In this connection, we w.tah to poi.nt out that if the
proposed e in s«tion 52,280 were made during
the collector's term of office, r\mdl cohcctod under authority
of the section lnd retained by him could be used solely for
deputy and clerical hire, If he spent only a pertion of saild
funds for deputy or clerical hire, he could not retain the
unused portion for himself, as he is legally accountable for
such used ion of said funds, This was held to be the law
in an opinion of this office, issued to Norman S, Newkirk
conectw of Revenue, Warsaw, Missouri, on August 27, 1933

a copy of which is enclosed.
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For reasons given in the enclosed opinion, our answer to
the firet inguiry is that any additional funds collected for
deputy or clerical hire by the collector, if the proposed
change in Section 52,280, supra, mentioned above were enacted,
would not be an inecrease in compensation of the eollector,

Our answer to the second inguiry is that if the proposed
change of Section 52,280, supra_ from twenty-five per cent of
collections to be retained by the collector for deputy or
clerical hire, to fifty per cent were made, and if such
legislative change were made during the ooileetor't temm of
office, he could legally use the additional amount collected
for deputy or clerical hire,

Yours very truly,

NORMAN H, ANDERSEN
Attorney General

Encl: Opinion No, 41, Haskell Holman,10/22/1953



