
CORONER'S FEES: A coroner of a fourth class county, being him-
self, a physician or surgeon, is not entitled 
to a twenty-five dollar fee ($25) in conducting 

a post-mortem examinati on in addition to compensation in the form of 
salary as provided by law. 

July 11, 1967 

Honorable William H. Bruce 
Prosecuting Attorney 
Reynolds County 
Centerville, Missouri 63633 

Dear Mr. Bruce: 

OPINION NO. 101 
(542-1966) 
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This is to acknowledge receipt of your request for an offi~ial 
opinion from this office in regard to the following question: 

"Will you please let us know, under Sec­
tion 58.530 when the court allows twenty 
five dollars {$25) for a post-mortem, be­
ing a physician, is the coroner allowed 
to retain the twenty five dollars ($25) 
in addition to his salary?" 

Section 58.530, RSMo 1959, reads as follows: 

"Whenever the coroner, .being himself a 
physician or surgeon, shall conduct a 
post-mortem examination of the dead body 
of a person who came to his death by vio­
lence or casualty, and it shall appear to 
the county court that such examination was 
necessary to ascertain the cause of such 
person's death, the county court may allow 
the coroner therefor an additional fee, 
not exceeding twenty-five dollars, to be 
paid as his other fees in views and in­
quests; but section 58 . 560 shall not be 
construed to apply to any such examination 
when made by the coroner himself." 



In an opinion rendered by this office relating to the question 
of coroner's fees in "views and inquests" under Section 58.520, RSMo 
1959, it was held that a coroner of a county of the third class was 
not entitled to fees for performing his services in addition to 
compensation in the form of salary as provided by law. Op. Atty. 
General No. 89, Thurman, 1-22-53. It is submitted that the immediate 
issue for our determination is whether or not the "physician fee" as 
referred to in Section 58.530, supra, is to be given the same con­
sideration as a coroner's fees in "views and inquests" as ruled 
upon in the above opinion. 

In the construction of statutes, courts must, if possible, 
give effect to every word, phrase, clause and sentence of the statute. 
In re Dugan's Estate, 309 S.W.2d 137. Thus, we are provided with a 
clue to our question when reference is made to the statute itself. 
Here, it is clearly stated that a coroner, being himself a surgeon 
or physician is entitled to a fee of twenty-five dollars which is 
to be paid as his other fees in "views and inquests." (emphasis 
ours). 

In order to ascertain legislative intent, a court should trace 
the historical development of the legislation, considering all 
changes and modifications of legislative policy from time to time, 
and related statutes. State v. Chadeayne, 323 S.W.2d 680. When 
reference is made to the Missouri statutes, it is immediately noted 
that Sections 58.530 and 58.520, supra, providing for payment of 
fees to coroners, were both enacted in 1939. The Attorney General's 
opinion, supra, also commented on the fact that prior to 1945, 
coroners received compensation for their services by payment of 
"fees". However, the reasoning of the opinion was that with the 
enactment of legislation in 1945 providing for the salary of a 
county coroner, and by requiring a coroner to pay to the county 
treasurer all fees accruing to his office, the legislature intended 
that a coroner's salary was to be full compensation for his services 
and that he would not be entitled to the fees provided in Section 
58.520. Thus, by the authority of this opinion, one could logically 
conclude that the same reasoning is applicable to Section 58.530, 
and that the legislature intended the denial of a fee formally pay­
able to a coroner acting as a physician. It is presumed that the 
legislature is aware of an interpretation placed upon existing 
statutes and by amending a statute or enacting a new statute on the 
same subject, the legislature intended to effect some change in the 
existing law. Wright v. J. A. Tobin Const. Co., 365 S.W.2d 742. 
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Honorable William H. Bruce 

Finally, we turn to consider the relationship between a post­
mortem examination and a coroner ' s duties in views and inquests. 
In the case of Patrick v . Employees Mut. Liability Ins. Co., 118 
S . W.2d 116, 233 Mo.App. 251, the court held that coroners are not 
authorized to perform an autopsy in their discretion except in 
connection with an inquest to be held before a jury of persons 
supposed to-n&Ve died by casualty. This theory was also followed 
in the case of Crenshaw v. O' Connell, 150 S . W. 2d 489 , 235 Mo.App. 
1085, where the court stated as follows: 

"The law invests the coroner with no au­
thority to have an autopsy performed ex­
cept in connection with, and as an inci­
dent to, an inquest to be held before-a 
jury upon the body of a person supposed 
to have come to his death by violence or 
casualty, * * * 11 (emphasis ours) 

We are therefore persuaded that an autopsy or post-mortem 
examination is a proceeding which is in connection with and nec­
essarily incident to the inquest procedure. See Coty v . Baughman, 
50 S.D. 372, 210 N. W. 348. Consequently, when a coroner acts as a 
physician in conducting a post-mortem examination, he is charged 
with the responsibility and p r oper conduct of both activities. 
This being true, we believe that the twenty- five {$25) fee payable 
to a coroner acting as a physician is in the nature of and in the 
same category as the coroner ' s fees in views and inquests ruled upon 
in Op. Atty . General No. 89, Thurman, 1-22- 53, and should be denied 
to him as extra compensation. 

CONCLUSION 

A coroner of a fourth class county, being himself, a ph~sician 
or sur geon, is not entitled to a twenty- five dollar fee ($25) in 
conducting a post-mortem examination in addition to compensation 
in the form of salary as pr ovided by law. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, B. J. Jones. 

Yours very 
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