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A van-type vehicle designed to accommodate 
eight people and regularly used as a 
courtesy car by motels t o transport no t 
more than eight guests to and from the 
airport is not a 11 Commercial vehicle" as 
defined in Section 301 .010 (1) RSMo 1959, 
and is not required to be licensed as suc 11 . 

An employee of a motel which regularly uses these vehicles for suct1 
purpose is acting as a chauffeur as defined in the second classifica­
tion of Section 302 .010 (3) RSMo Supp . , 1965, and may be prosecuted for 
a misdemeanor if he so operates such a vehicle without possessing a 
valid chauffeur ' s license . 

OPINION NO. 95 

June 6 ~ 1967 

Honorable Thomas A. David 
Director of Revenue 
Department of Revenue 
Jefferson Building 
Jefferson City, Missouri 

FILED 
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Dear Mr . David : 

This is in answer to your request for an official oplnlon 
of this office on the questions raised in the letter from 
Colonel Raymond W. Hensley , Superintendent of Police, St . Louis 
County, which reads as follows: 

"As a result of many motels located within 
the unincorporated area of St. Louis County 
now using a wide variety of van-type vehi ­
cles as courtesy cars for transporting 
passengers to and from the airport to their 
respective locations, this Department re­
spectfully requests an opinion as to the 
type of license required for these vehicles . 

To further clarify these vehicles, they 
are described as Ford Falcon Club Wagons, 
Chevrolet Suburban Custom Sport Vans or 
Chevrolet Sport Van Deluxe , all designed 
to accommodate eight persons . These 
vehicles normally carry some type of 
lettering pertaining to the particular 
organization operating them . Most are 
licensed as passenger automobiles and we 
are wondering if they are required to have 
a truck plate . 

In connection with the operation of the 
aforedescribed vehicles , we would further 
like an opinion as to what type license 
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is requi red by t he operators . Is an 
opera tor ' s license sufficient, or must 
they ha ve in t heir possession a chauffeur's 
l icense ? Most of the drivers are not 
specifically assigned to this particular 
type opera t ion ~ but do it as a supplement 
to their normal job at the motel, s uch as 
bus boy, door man. or in some cases even 
a maintenance man . " 

Discussing f.i.rst the question of whether an operator 
driving these van-type vehicles is required to have a valid 
chauffeur's license, Sec tion 302 .020 , RSMo 1959, provides : 

"It shall be unlawful for any person to : 

" (1) Drive as a chauffeur any 
vehicle upon a ny highvtay of this 
state unless suc h person has a 
valid license as a chauffeur under 
the provi s ions of this chapter , * * *" 

A chauffeur ls defined in paragraph (1) of Section 302 .010, 
RSMo Supp., 1965, as: 

" ( 1) 'C hauffeur ', an opera tor who oper ­
ates a motor vehicle ln the t ranspprt a tion 
of persons or property, and who receive 
compensation for such services in wages. 
salary, commiss ion or fare; or who as 
owner or employee operates a motor ve ­
hicle carrying passengers or property 
for hire; or who regularly opera tes a 
commercial motor vehicle of another 
person in the course of or as a n incident 
to his employment, but whose principal 
occupation is not the operating of such 
motor vehiclesj" 

Section 302 . 010 (1) provides three definitions, each con­
taining a different criteria for determining whe ther the opera tor 
of a motor vehicle should be classified as a cha uffuer . These 
classificat ions are separate and distinct and a n opera tor may 
be classed as chauffeur if he <}Jr.1ii"1ef under any one of them . 

The second definition is "an operator * * * who as owner 
or employee operates a motor vehicle carrying passengers or 
property for hire . " It is clear that an employee of a motel 
who operates a motor vehicle carrying guests to and from t he 
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a i rpor t is one, who acting as an employee, operates a motor 
vehicle carrying the passengers. The only question is whether 
these vehicles are being operated for hire within the meaning 
of the statute . 

In determining the meaning and application of the prov1s1ons 
of the statute to the question presented, we should ascertain 
the legislative intent from the words used if that is possible, 
and in so doing give to such words their plain and ordinary 
meaning so as to promote the object and manifest purpose of 
the statut e . Baker v . Brown ' s Estate , Mo . Supp ., 294 S . W. 2d 
22, 25 . See City of Kirkwood v . Allen, Mo . Bane . , 399 S . W. 2d 
30,36 . 

The purpose of statutes regulating and effecting automobile 
traffic on the highways is the promotion of the safety of the 
public . Barbiere v. Morris , Mo . Supp . , 315 S.W. 2d 711; Dinger 
v . Burnham, Mo. Supp., 228 S. W. 2d 696. The reason for requiring 
chauffeurs and operators to be licensed is to insure the com­
petency of the operators of motor vehicles in the interest of 
public safety. 60 C. J.S ., Motor Vehicles, Section 148, p . 472 . 

The qualifications necessary to obtain a chauffeurs license 
in Missouri are higher than for an ordinary drivers license. 
Applicants for a chauffeurs license are given a more stringent 
examination . Also, a chauffeurs l icense remains in effect for 
only one year, as opposed to three years for regular operator's 
licenses . Section 302.177, RSMo Supp ., 1965. This requires 
persons holding a chauffeurs license to renew it every year 
and submit to the vision examination required by Section 302 .175 , 
RSMo Supp ., 1965. It also enables the director of revenue, when 
good cause is shown, to require an applicant to submit to a 
complete examination as provided by Section 302 . 173, RSMo Supp ., 
1965. It is clear that for reasons of highway safety, the legis­
lature has strengthened the licensure requirements of those persons 
who operate a motor vehicle which transports passengers or 
merchandise for hire, within the definition provided by Section 
302 . 010 . In determining whether the vehicles, operating under 
the circumstances you describe are for hire, and thus whether 
the operator is operating as a chauffeur, we must be mindful of 
the purpose of the legislature in requiring a special license 
for a chauffeur . 

The passengers being carried are guests of the respective 
motels and these guests pay not only for the room accommodations 
but for all of the services provided by the motel . Trans­
portation to and from the airport constitutes such a service. 
It is a convenience to the guests for which they would otherwise 
have to pay in the form of taxi and limousine fares . It also 
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may save a substantial amount of t ime and trouble whic il mif!" ··t 
be necessary in calling and arranging for taxi or limousine 
service . In many places this cour tesy car transportation servi~e 
Is advertised at the airport a nd of ten is mentioned in the ad­
vertising literature to induce persons to patronize t ~e respective 
motels . 

Under the facts you have stated, t hi s is not a situa t io11 
w11ere a motel will, on a rare occasion or an emer12;ency. prov ide 
transportation to one of its guests to or from a n airport . 
It apparently is a regular service available to any one staying 
or plannin~ to stay at the motel, provided by Vehicles des igned 
for t ile transportation of passengers and operated by the 
employees of the motel . 

It is true that these vehicles are not "for hire" in 
the sense that tl1ey are ava i lab l e t·o the ~eneral public fo r 
a fixe d price on a specific service . Nevertheless. t he use 
of these vehicles is provided fo r paying guests of the 1-JoteJ 
and payment for such use must be sa id to be included in t he 
price c ltarged for t hei r accommodations . 

It is al s o true that the operators may be employed and 
compensated primarily for other duties, and one operator mig'lt 
not ''regularly'' operate the vehi c1e in the course of or as 
an incident to his employment, bu t neither r equir ement js 
made in the second definition of the statute . 

Inasmuch as we believe that t he persons you descril·e 
are chauffeurs under tt1e second def Lnition of Section ·02 .010 
(1), it i s not necessary to d iscuss Nhet 11er tl1ey aJso may oe 
so classified under ei t!1er the fi r st or third def j ni ti on in 
tile statute . 

Your next question is wltethe r these van-type vehicles 
are required to be re12;istered as commercial motor \/elti•: les . 
T1t.is terni is def ined in Sec tion 301.010 (1) , TISMo 1959 , as 
follmvs : 

" ( l) 1 Commercial motor vehicles 1
, a motor 

vel1j cle de s"igned or regularly used for 
ca rrying frei~ht and mercnandise, or more 
t :1an el~~ht passengers;" 

These requirements are in the disjunctive a nd a motor vehicle 
may be classed as a commercial motor vehicle Jf it fal ls 
within one o f f our categorie~ i .e. ; (1) (2) if it is de signed 
for carrying either freight a nd merchandise or mor e t !1a n 
el~ht passengers ; or, (3 ) (~) it is regu larly used fo r ca rrying 
freight and merchand i se, or more than e:i P:;11 t passengers. 
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From the facts you have given us it is clear that th.e 
van-type vehicles are neither des igned nor regularly used for 
carrying more than eight passenge rs . You s tate that the 
vehicles are designed to accommodate eight persons, and nothinr; 
in your letter indicates that more than eight persons are 
regularly being carried in these vehicles . 

Nor do we believe that such vehicles are designed or 
regularly used for carrying freight or merchandise. The 
meaning of the word design was discussed in State v . Lasswell, 
Mo.App . , 311 S .W.2d 356, wherein the Court said, l . c . 358 : 

"(6) 'Designed' has been defined as ' ap­
propriate, fit , prepared, or suitable' 
and also as ' adapted, designated , or 
intended .' * * *When applied to property 
'designed ' ordinarily refers to the pur-
pose for which it has been constructed * * *, 
and the purpose contemplated and intended 
by the manufacturer, not the purchaser, 
usually becomes the controlling factor . * * *" 

The Court goes on to say, l . c . 359 : 
11 * * * the determinative :issue was * * * 
whether his pickup was ' a motor vehicle 
designed * * * for carry:lng freight and 
merchandise ' * * *, i .e . , whether it was 
suitable and adapted for the purpose, in­
tended by the manufacturer, of the trans­
portation of goods and tangible articles 
of commerce, whatever they might have 
been . Of course, the purpose to which 
we refer is the primary or dominant pur­
pose, as distinguished from a secondary 
or incidental one . * * *" 

We must assume that in addition to passengers. the vehicles 
also regularly carry a substantial amount of their baggage . 
Hm-.rever, the primary or dominant purpose of both the design 
of these vehicles and their regular use is the transportation 
of passengers . The carrying of baggage is secondary or 
incidental to this purpose . The fact that the transportation 
of passengers to and from an airport incidentally requ i res the 
carr ying of their baggage does not ln itself change the pr imary 
purpose or use of the vehicle from a passenger carrier to a 
carrier of freight or merchandlse . 

-5-



Honorable Thomas A. David 

For the forego:i.np; reasons it is our opinion that unless 
evidence is obtained that the vehicles in question are being 
regularly used to carry more than e ight passengers or freight 
otner than the baggage of passengers, it is not a commercial 
vehicle and is not required to be licensed as such. 

CONCLUSION 

A van-type vehicle designed to accommodate eight people 
and regularly used as a courtesy car by motels to transport 
not more than eight guests to and from the airport is not a 
11 Commercial vehicle' as defined in Section 301 .010 (1), RSMo 
1959, and is not required to be licensed as such. 

An employee of a motel which regularly uses these vehic les 
for suc11 purpose is acting as a chauffeur as defined in t ne 
second classification of Sect ion 302 .010 (3), RSMo Supp . , 
1965, and may be prosecuted for a misdemeanor if he so operates 
sucl1 a vehicle without possessing a valid chauffeur's license . 

The foregoing opinion, w\1ich I her eby approve, was 
pre pared by my Assistant> John H. Denman . 

~~ 
Attorney General 


