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GLASSES: 

Prescription glasses may be sold or dis ­
pensed to the individual who will wear the 
glasses or anyone of his choosing, and 
wholesale optical suppliers or ma nufac turers 

are not required to furnish such glasses pursuant to an individual pre­
scription only to licensed optometrists and physicians. 
Preparing a prescription for corrective glasses constitutes the practice 
of optometry as defined in Secti on 336 .010, RSMo , and such a prescrip­
tion may not be altered or changed in any manner that would affect the 
corrective properties of the lens by anyone other than a licensed 
optometrist or physician . 
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This is in answer to your request for an opinion of this offi ce 
which reads as follows: 

"1. Does the ordering of prescription lenses 
from a laboratory or the altering of a 
prescription of a licensed optometr ist 
or physician for the purpose of such 
ordering by a safety director, or lay 
person, constitute the unlawful practice 
of optometry? 

"2 . Is it unlawful for a wholesale optical 
supplier or manufacturer to furnish, 
sell, or dispense prescription glasses 
pursuant to an individual prescription 
to the Safety Director or anyone other 
than a licensed optometrist and/or 
physician?" 

Section 336 .020, RSMo, makes it unlawful for any person to practice 
optometry or attempt to practice optometry without a certificate of 
registration as a registered optometrist issued by the State Board of 
Optometry. The scope of the practice of optometry is defined in 
Section 336 .010, RSMo, as follows: 
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"(1) The examination of the human eye, without 
the use of drugs , medicines or surgery, to 
ascertain the presence of defects or abnormal 
conditions which can be corrected by the use 
of lenses, prisms or ocular exercises . 

"(2) The employment of objective or subjective 
mechanical means to determine the accommodative 
or refractive states of the human eye or the 
range of power of vision of the human eye . 

"( 3) The prescription or adaptation without 
the use of drugs , medicine s or surgery, of 
lenses, prisms , or ocular exercises to cor­
rect defects or abnormal conditions of the 
human eye or to adjust the human eye to the 
conditions of special occupation . No re­
gistered apprentice may independently pr actice 
optometry. A registered apprentice may , 
however, under the immediate per sonal super­
vision of a registered optometrist , assist 
a registered optometrist in the practice of 
optometry . 11 

Although examining the eye and preparing a prescription for 
glasses is part of the practice of optometry, preparing the lenses 
in accordance with the prescription and the sale of prescription 
glases is not . Ketring v . Sturges, Mo .Sup . , 372 S.W .2d 104 . A 
prescription prepared by an optometrist or physician is the pro­
perty of the patient and he may have it filled br, himself or by 
anyone he chooses including the "safety director 1 of a plant or 
a school . Nothing in Section 336 .010 or any other statute requires 
a wholesale optical supplier or manufacturer to furnish, sell or 
dispense prescription glasses ground to an individual prescription 
only to a licensed optometrist or physician . Such glasses may be 
ordered by or furnished to the individual who is to wear the glasses 
or anyone of his choosing . 

However, a prescription may not be altered by anyone other 
than a registered optometrist or licensed physician in any manner 
which would change the corrective properties of the lenses . The 
prescribing of lenses to correct defects or abnormal conditions of 
the eye is a part of the practice of optometry and any alteration 
or change may be made only by an authorized practitioner. 

CONCLUSION 

Prescription glasses may be sold or dispensed to the individual 
who will wear the glasses or anyone of his choosing, and wholesale 
optical suppliers or manufacturers are not required to furnish such 
glasses pursuant to an individual prescription only to licensed 
optometrists and physicians. 
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Preparing a prescription for corrective glasses constitutes 
the practice of optometry as defined in Section 336.010, RSMo, and 
such a prescription may not be altered or changed in any manner 
that would affect the corrective properties of the lens by anyone 
other than a licensed optometrist or physician. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, John H. Denman 
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( _ ___. Y rs very truly, 
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NORMAN H. ANDER~4 
Attorney General 


